题目内容
【题目】 The lyrebird (琴鸟) is one of Australia’s best-known birds. It has a small head and long, strong legs. Its body is dark brown or gray. The female has a long brown tail behind her but the lyrebird is remembered because of the male’s extremely beautiful tail. It has sixteen feathers and is about one metre long. The two outer feathers of the tail are golden brown and curved. This curved shape reminds people of a musical instrument — the lyre. The other surprising thing about the lyrebird is that it can copy perfectly any sound around. It can remember the songs of about twenty other kinds of birds. These days, lyrebirds have been heard copying the sounds of car alarms and crying babies!
Lyrebirds are found in wet rainforest. Because they are not great flyers, they spend most of their time on the floor where there is plenty of food. They use their strong claws to turn over rocks to find something to eat.
After growing into an adult, the male makes a space in the forest, or builds a hill, and he dances on the hill. He spreads his tail forward over his head and shakes it, jumping and moving slowly from side to side. The male sings wonderful songs. How could any female refuse his love?
The female builds her own nest in an old tree or on some rocks. It is a round nest with a hidden side entrance which helps to protect the eggs from other hungry animals. She lays a single egg and brings up her chick alone.
When in danger, lyrebirds will try to run away. They can use their wings to fly onto low trees and rocks. They also use strange sounds they can make to scare away their enemies.
根据材料内容选择最佳答案。
【1】Which of the following shows a lyrebird?
A.
B.
C.
D.![]()
【2】What ability makes the lyrebird unusual?
A.It can fly very high in the sky.B.It can break rocks with its claws.
C.It can copy many sounds it hears.D.It can fight its enemies with tail.
【3】What can we learn about lyrebirds?
A.They usually eat leaves.B.They mainly live on the ground.
C.They are in danger of dying out.D.They always live in pairs and love each other.
【4】What will happen after a hill is built?
A.The female will soon lay an egg on it.
B.The female will take it as its new home.
C.The male will begin to watch its enemies.
D.The male will try to catch the female’s attention.
【5】What’s the best title for the text?
A.The development of lyrebirds
B.The living environment of lyrebirds
C.The lyrebird - one of Australia’s best-known birds
D.The lyrebird- a natural musical instrument
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】D
【5】C
【解析】
本文讲述了琴鸟是澳大利亚最著名的鸟类之一。雄鸟的尾巴非常漂亮,它有十六根羽毛,大约一米长。尾巴外面的两根羽毛呈金黄色,呈弧形。这种弯曲的形状使人联想到一种乐器——七弦琴。另一个令人惊讶的地方是它可以完美地复制周围的任何声音。它能记住大约20种其他鸟类的叫声。
【1】细节理解题。根据“…because of the male’s extremely beautiful tail. It has sixteen feathers and is about one metre long.”可知雄鸟的尾巴非常漂亮,它有十六根羽毛,大约一米长,与选项D图片一致,故选D。
【2】细节理解题。根据“The other surprising thing about the lyrebird is that it can copy perfectly any sound around.”可知另一个令人惊讶的地方是它可以完美地复制周围的任何声音,故选C。
【3】推理判断题。根据“they spend most of their time on the floor where there is plenty of food.”可知他们大部分时间都呆在有充足食物的地面上,故选B。
【4】推理判断题。根据“He spreads his tail forward over his head and shakes it…The male sings wonderful songs. How could any female refuse his love?”可知它把尾巴向前伸过头顶,摇晃着尾巴,雄性唱着美妙的歌曲。雌鸟怎么能拒绝他的爱呢?可推测出雄鸟跳舞、唱歌来吸引雌鸟的注意,故选D。
【5】最佳标题。根据文章第一句“The lyrebird is one of Australia’s best-known birds.”可知琴鸟是澳大利亚最著名的鸟类之一,所以最佳标题也是琴鸟是澳大利亚最著名的鸟类之一,故选C。