题目内容
【题目】请认真阅读下面短文并用英语回答问题,将答案写在横线上。
A girl riding a bike hit and scratched(刮)a parked expensive car by accident when she was busily looking at a road sign. That poor girl was Zhang Yu, an 18-year-old college student from Yunnan Province. Instead of running away, she decided to wait for the owner of the car. The honest girl wanted to say sorry for the accident.
Zhang Yu was scared when Song Ming, the owner of the car, saw her standing beside his car. Knowing that she had waited in the hot sun for an hour and that she was from a poor family, he was deeply moved. He told her that she didn't need to pay any money for the scratched part of the car. Hearing the words, Zhang Yu bowed(鞠躬)at once and thanked Song Ming sincerely.
The heartwarming moment didn't end there. Li Qiang was the boss of the factory where Song Ming worked. After hearing what had happened, he was also deeply moved. He told the story to his workers and announced, "It is great that Song Ming didn't ask Zhang Yu to pay, and I would like to help her to complete her college education."
During the following three years, Zhang Yu made great efforts to study and took an active part in different activities to develop her abilities with the help of Li Qiang. By the time she left college, she had been an excellent student. Having competed with many others, she got a job at Li Qiang's factory. That excited her most.
One good turn deserves(应得)another.
【1】Why did Zhang Yu make the decision to wait?
___________________________________________________________________________
【2】How might Zhang Yu feel when Song Ming told her not to pay for the scratched part of the car?
______________________________________________________________________________
【3】If you were Song Ming, would you ask Zhang Yu to pay for the scratched part of the car? Why or why not?
_______________________________________________________________________________
【答案】
【1】Because she is honest and wanted to say sorry to the car owner:
【2】She might feel moved and thankful.
【3】Yes. because I think everyone should learn something from his own mistake.
No. Because I was moved by the honest girl.
【解析】
这篇短文主要讲述了来自云南省的18岁的大学生张宇,不小心撞到了一辆车,她在炎热的天气下等待一小时给车主道歉,车主很感动,她不用为刮伤的部分付钱,李强是车主工作的工厂的老板,听说此事,他也很感动,决定帮助张宇完成学业,毕业后,在李强的工厂找到了一份工作。
【1】题干“张宇为什么要做出等待的决定”根据文中“ Instead of running away, she decided to wait for the owner of the car. The honest girl wanted to say sorry for the accident.” 她没有逃跑,而是决定等车主来。那个诚实的女孩想为这次事故道歉。可知“因为她很诚实,想跟车主说声对不起”。故答案为Because she is honest and wanted to say sorry to the car owner:
【2】题干“当宋明告诉张宇不要为车上划伤的部分买单时,张宇会有什么感觉?”根据文中“Hearing the words, Zhang Yu bowed(鞠躬)at once and thanked Song Ming sincerely.” 听到这话,张裕立即鞠躬,向宋明表示衷心的感谢。可知,她可能会感到感动和感激。故答案为She might feel moved and thankful.
【3】题干“如果你是宋明,你会让张宇付车皮刮伤的钱吗?为什么或者为什么不?”此题根据实际情况回答,可以是肯定会,Yes,是。因为我认为每个人都应该从自己的错误中吸取教训。也可以是否定回答,No,因为我被那个诚实的女孩感动了。根据题意,故答案为Yes. because I think everyone should learn something from his own mistake. / No. Because I was moved by the honest girl.
【题目】近几年,扬州变化很大,成功创建了全国文明城市(National Civilized City)。假如你叫李磊,作为中学生的你一方面因为扬州可喜的变化感到自豪,另一方面也看到了作为一个全国文明城市还需要进一步改进的地方。在此,你向谢市长写一封信反映这些情况并提出你的一些建议。
变化 | 1. 人民生活很大改善; |
问题 | 1. 学校附近的道路拥挤 |
建议 | …… (至少三点) |
要 求:1)表达清楚,语法正确,上下文连贯;
2)必须包括表格中所有的相关信息,并适当发挥;
3)词数:100词左右(征文的开头已给出,不计入总词数);
4)不得使用真实姓名、校名和地名等。
Dear Mayor Xie,
I really hope that you can read my letter. Yangzhou has built herself into a national civilized city. As a citizen of Yangzhou, I feel proud of it. To make Yangzhou a better city, I want to do something for it.
I’m amazed that great changes have taken place in our city in the past few years._________
I hope my letter is of some help to improve Yangzhou and make it a better city in the future.
Yours sincerely,
Li Lei