题目内容
【题目】 At the age of 16, Einstein failed in several exams because he often played with some bad kids. One weekend morning, Einstein carried a fishing net and prepared to go fishing with those kids, his father stopped him and said to him calmly, “Einstein, you were spending too much time____________, so you failed in the exams. I'm____________about your future with your mother.”
“What are you worrying about? Jack and Robert also failed, but they went fishing as usuall.” “My boy, you can't think so,” Looking at Einstein, his father said lovingly, “There is a____________in our hometown. I hope you can listen to it carefully.”
There were two cats playing on the roof.____________, they fell into the chimney(烟囱). When they climbed out of the chimney, one cat's face was dirty____________the other's face was clean. Seeing the dirty-faced cat, the clean-faced one thought its own face was also dirty, so it quickly ran to the riverside and washed its face. The dirty-faced cat saw the clean-faced one, thinking its own face was clean as well, so it walked happily in the street.”
“Einstein,___________can be your mirror(镜子). Only you are your own mirror. Some of the kids are not strict with themselves. If you take them to be your mirror, even a____________person may become stupid.” Hearing this, Einstein's face turned red. He put down his fishing net and returned to his small room.
After that, Einstein often took himself as a mirror to be strict with himself and kept telling himself.
“I am special, so I needn't be as common as others.” This was why Einstein__________in his career. 1,000 people have 1, 000 kinds of wishes in life. Different wishes will produce different ideas about life. You can learn from other people, but you can___________follow others completely.
You must see yourself clearly, and know what you want to get. You future doesn’t____________how others act, but on what you are going to act.
【1】A.playingB.workingC.readingD.studying
【2】A.excitedB.curiousC.worriedD.crazy
【3】A.songB.storyC.speechD.saying
【4】A.LuckilyB.HopefullyC.SuddenlyD.Naturally
【5】A.whileB.orC.soD.for
【6】A.somebodyB.nobodyC.anybodyD.everybody
【7】A.poorB.richC.lazyD.clever
【8】A.regrettedB.graduatedC.succeededD.survived
【9】A.sometimesB.oftenC.alwaysD.never
【10】A.try onB.depend onC.live onD.insist on
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【5】A
【6】B
【7】D
【8】C
【9】D
【10】B
【解析】
文章大意:本文主要介绍了爱因斯坦小时候,经常和小孩去钓鱼,耽误了学习,爸爸给他讲了一个故事,从此爱因斯坦严格要求自己,最终获得了成功。
【1】句意:你花了太多的时间玩,所以你考试不及格。
playing玩;working工作;reading读;studying学习。根据上文he often played with some bad kids. 他经常和一些坏孩子一起玩,可知这句话的句意为:你花了太多的时间玩,所以你考试不及格。spend time(in)doing sth.花费时间做某事,固定短语,故答案选A。
【2】句意:我和你妈妈在担心你的将来。
excited兴奋的;curious好奇的;worried担心的;crazy疯狂的。根据下文What are you worrying about? 你们在担心什么?可知这句话的句意为:我和你妈妈在担心你的将来。故答案选C。
【3】句意:我们家乡有一个故事。
song歌曲;story故事;speech演讲;saying谚语。根据下文内容,可知是他爸爸给他讲了一个故事,因此这句话的句意为:我们家乡有一个故事。故答案选B。
【4】句意:突然,他们掉进了烟囱里。
Luckily幸运地;Hopefully有希望地;Suddenly突然;Naturally自然地。根据上文There were two cats playing on the roof. 有两只猫在屋顶上玩耍。以及下文they fell into the chimney. 可知这句话的句意为:突然,它们掉进了烟囱里。故答案选C.
【5】句意:一只猫的脸是脏的,而另一只的脸是干净的。
while而;or或者;so因此;for为了。根据one cat's face was dirty__5__the other's face was clean. 分析句子结构可知,两个分句存在对比关系,所以要用while来填空,因此可知这句话的句意为:一只猫的脸是脏的,而另一只的脸是干净的。故答案选A。
【6】句意:爱因斯坦,没有人能成为你的镜子。
somebody某人;nobody没有人;anybody任何人;everybody每个人。根据下文Only you are your own mirror. 只有你是你自己的镜子。可知这句话的句意为:爱因斯坦,没有人能成为你的镜子。故答案选B。
【7】句意:即使是一个聪明的人也会变得愚蠢。
poor贫穷的;rich富有的;lazy懒惰的;clever聪明的。根据下文may become stupid,可知这句话的句意为:即使是一个聪明的人也会变得愚蠢。故答案选D。
【8】句意:这就是爱因斯坦事业成功的原因。
regretted后悔;graduated毕业;succeeded成功;survived幸存。根据后面的介词in,可知考查这里考查短语succeed in,意思是“在……方面成功”,因此这句话的句意为:这就是爱因斯坦事业成功的原因。故答案选C。
【9】句意:你可以向别人学习,但你不可能完全跟随别人。
sometimes有时;often经常;always总是;never从不。由转折词but,可知这句话的句意为:你可以向别人学习,但你不可能完全跟随别人。故答案选D。
【10】句意:你的未来不取决于别人如何做,而是取决于你打算这么做。
try on试穿;depend on 取决于、依赖;live on 靠……生活;insist on坚持。根据下文but on what you are going to act.结合You future doesn’t__10__how others act,可知这句话的意思为:你的未来不取决于别人如何做,而是取决于你打算怎么做。这里考查固定短语depend on,故答案选B。
解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含义,空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正确答案。如,第2小题,根据下文What are you worrying about? 你们在担心什么?可知这句话的句意为:我和你妈妈在担心你的将来。故答案选C。第6小题,根据下文Only you are your own mirror. 只有你是你自己的镜子。可知这句话的句意为:爱因斯坦,没有人能成为你的镜子。故答案选B。