题目内容
【题目】The Piano Lesson
Jenny wasn't interested in playing the piano. She liked writing stories and acting them out with her friends. But Mrs Windsor gave her piano lessons for free, so she felt she should have a try. Every Sunday she had her piano lessons in Mrs Windsor's house.
One Sunday morning, Jenny walked into Mrs Windsor's music room and sat down on the piano bench as usual.
"Hello," Jenny heard a voice behind her. She turned around and saw a young girl.
"What's your name?" The girl asked.
Before Jenny could answer, Mrs Windsor walked in and said, "Jenny, this is my niece (侄女), Pasha. Pasha, this is Jenny. I need to go to hospital, so Pasha will give you your lesson today."
Pasha sat beside Jenny on the piano bench and asked, "What piece do you like best?"
"I don't know," Jenny said. "They're all the same to me."
"You mean you don't have a favourite?" Pasha was surprised.
"No, not really," Jenny said.
Pasha opened Jenny's music book and asked Jenny to play.
After about a page or two, Pasha gently put her hand on top of Jenny's. Jenny stopped. Then Pasha said, "Jenny, what are you hearing in the music?" Jenny looked at Pasha strangely.
"I don't know," Jenny said.
"Let me try and you listen," Pasha said. "All you have to do is learn to hear the stories in the music."
"I' ve never thought of it that way," Jenny said.
"let's try together, shall we?" Pasha smiled. Together they played that afternoon and tried to find the story in the music. That day Jenny found playing the piano was not that difficult.
【1】Why did Jenny go and learn piano lessons?
A. Because she liked music very much. B. Because she paid nothing for them.
C. Because Mrs Windsor played very well. D. Because Mrs Windsor forced her to do so.
【2】Which of the following statements is True?
A. Mrs Windsor's niece knew Jenny very well.
B. Mrs Windsor was too busy with her work to teach Jenny.
C. Mrs Windsor didn't feel well that day.
D. Jenny saw a girl in the room when coming in.
【3】What did Jenny mean when she said, "No, not really"?
A. She didn't agree with Pasha. B. She hated music very' much.
C. She liked one piece of music. D. She had no favourite piece of music.
【4】The underlined word "gently" means ____________ .
A. hardly B. heavily C. kindly D. happily
【5】How can you play music well according to the passage?
A. Practice a lot. B. Understand it.
C. Have a good teacher. D. Play with a girl.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【4】 C
【5】 B
【解析】
文章大意:短文讲述的是珍妮和温莎夫人免费学钢琴,珍妮却不喜欢,但是在帕夏--温莎的侄女的引导下,喜欢上了钢琴。
【1】细节理解题。根据文中的句子But Mrs Windsor gave her piano lessons for free, so she felt she should have a try.但是温莎夫人免费给她上钢琴课,所以她觉得她应该试一试,可知珍妮去学钢琴是因为她不用付钱,故答案选B。
【2】细节理解题。根据文中的句子,温莎夫人所说的话“I need to go to hospital,”可推知,她应该是感觉不舒服,需要去医院,故答案选C。
【3】句意理解题。根据上文"You mean you don't have a favourite?" Pasha was surprised. 帕夏惊讶的说“你是说你没有最喜欢的?”可知这是一个陈述的否定句来表达疑问,所以这里的回答"No, not really,"应翻译为“是的,真的没有”;结合选项可知D选项“她没有最喜欢的音乐”符合题意,故答案选D。
【4】词义猜测题。根据下文"let's try together, shall we?" Pasha smiled. Together they played that afternoon and tried to find the story in the music.可知,帕夏是面对微笑教珍妮弹钢琴,而且和她一起演奏,一起试图从音乐中找到故事,可推测帕夏是一个和蔼、体贴的人;由此可知此句“Pasha gently put her hand on top of Jenny's.”句意为“帕夏轻轻地把手放在珍妮的手上。”结合选项可知C选项kindly“温柔的、体贴的”符合题意,故答案选C。
【5】细节理解题。根据文中的句子Pasha said. "All you have to do is learn to hear the stories in the music."帕夏说:“你所要做的就是学会听音乐里的故事”,也就是说要理解音乐,才能将音乐演奏好,故答案选B。