题目内容

【题目】根据短文内容,完成下列小题。
A TV program has become popular in China recently. It has made people all over China become interested in writing Chinese characters(汉字).
The increasing use of computers and smart phones has left most young people hardly able to write by hand. Many of them are even unable to remember the 10,000 characters used in daily life without electronic help.
CCTV started the Chinese Character Dictation Competition to improve the population's handwriting skills. Contestants(参与者) on the show were school pupils, but it was found that 70% of adults in the audience(观众) were unable to remember how to write the word "chan chu".
Because computers allow people to type characters simply by entering pinyin, they don't need to remember how to write them. "The keyboard age has had a big influence on the handwriting of Chinese characters," Guan Zhengwen, who designed and directed the show said.
He added that he hoped to encourage people to keep it alive as an art form.
Hao Mingjian, an editor of a magazine, putting his heart into Chinese characters, said, "Learning Chinese characters goes on throughout your life. If you stop using them for a long time, it is very likely that you will forget them."
(1)Are Chinese people interested in writing Chinese characters now?
(2)What has left most young people hardly able to write by hand?
(3)Why did CCTV start the Chinese Character Dictation Competition?
(4)How do computers allow people to type characters simply?
(5)What can you learn from the passage?

【答案】
(1)

Yes, they are.


(2)

The increasing use of computers and smart phones.


(3)

Because it/they wanted to improve the population's handwriting skills. / To improve the population's handwriting skills.


(4)

By entering pinyin.


(5)

It's important/necessary to have/make/let young Chinese know the importance of writing Chinese words. / Computers have a big influence on the handwriting of Chinese characters. /We /Young people must learn to write Chinese characters.


【解析】(1)文章第一行A TV program has become popular in China recently. It has made people all over China become interested in writing Chinese characters(汉字).一个电视节目最近在中国流行。它使全中国人民对书写汉字感兴趣。所以答案是Yes, they are.
(2)文章第二行The increasing use of computers and smart phones has left most young people hardly able to write by hand.越来越多的电脑和智能手机的使用使大多数年轻人几乎无法手写。所以答案是The increasing use of computers and smart phones.
(3)文章第四行CCTV started the Chinese Character Dictation Competition to improve the population's handwriting skills央视启动汉字听写竞赛为了提高人口书法技能。所以答案是To improve the population's handwriting skills.
(4)文章倒数第五行Because computers allow people to type characters simply by entering pinyin, 因为计算机允许人们简单地输入拼音。所以答案是By entering pinyin.
(5)通过文章我们明白了:让年轻人知道写中文单词的重要性是很重要的。计算机对汉字的手写体有很大的影响。我们必须学会写汉字等等。故可以填It's important to make young Chinese know the importance of writing Chinese words. / Computers have a big influence on the handwriting of Chinese characters. /We must learn to write Chinese characters.

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据材料内容,选择正确答案。
D
The weekend is usually a period(一段) of time for resting. But today's Chinese students can hardly rest during the weekend.
According to (根据) a survey, 25% of the Grade 8 students in Beijing have classes at the weekend. Over 38% of the middle school students have less than eight hours' sleep each night because of the hard study. And this isn't only in Beijing. Nan Weitong is a Grade 7 student in Hubei. The 13-year-old girl has to get up at 6: 30 am on Saturday. Then she has a whole day of classes. On Sunday, she has extra(额外的) classes for math and English. But Nan Weitong doesn't complain(抱怨). She says her classmates all work very hard.
However, some students are much luckier. They don't have to go to school on weekends.
Zhang Qian, a Grade 9 student from Jinan, is one of them. And she's a top student. During the weekend, she usually gets up at 8: 00 am. Then she spends some time doing her homework. After that, she is free to go shopping or watch TV. Zhang Qian said her mother once wanted her to try extra classes. "But my teacher said it was unnecessary. I didn't need to push myself too much. Learning well at school is enough," Zhang Qian said. "I feel pretty lucky."
(1)There are of the Grade 8 students in Beijing have classes at the weekend.
A.25%
B.38%
C.50%
D.75%
(2)Over 38% of middle school students have less than eight hours' sleep each night because of .
A.watching TV
B.playing computer games
C.doing housework
D.studying
(3)During the weekend, Zhang Qian often after doing her homework.
A.goes to extra classes
B.goes shopping
C.watches TV
D.both B and C
(4)Zhang Qian feels lucky because .
A.she gets some money
B.she can join the art club
C.she doesn't need to have extra classes
D.she doesn't need to go shopping
(5)How many students are mentioned in this passage?
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网