题目内容

【题目】 As the saying goes, "A hero is known in the time of misfortune(不幸) ". Zhong Nanshan is a hero like this. He is a doctor in Guangdong, who _________ many people's lives in 2003.

In 2003, SARS ________ in Guangdong. Later, it spread across China and other parts of the world. Patients coughed a lot and got fevers. Hundreds of ________ even died from the disease. Even many doctors and nurses got SARS when they treated patients. So everyone was afraid of it. But Zhong was _________ enough to fight the disease. Zhong spent days and nights to find the cause _________ the disease. And with his way of treating, many patients began to get better. Zhong finally won people's trust.

In early 2020, a disease called Novel coronavirus pneumonia (新型冠状病毒肺炎) hit Wuhan. It spread_________around tens of thousands of Chinese people were infected (感染). Zhong, 84, led _________team to Wuhan to fight the illness. Zhong's team took many measures to cure the patients with Novel coronavirus pneumonia. He advised people to wear masks, _________ hands frequently (频繁地), stay at home and not to go to crowed places.

Zhong likes sports very much. _________ he was 67, he could still play basketball. Now at the age of 84, Zhong still treats patients in the hospital and _________ young doctors. "I am just a doctor. " Zhong says. But we think he is a hero and a fighter.

1A.helpedB.savedC.likedD.influenced

2A.took outB.found outC.gave outD.broke out

3A.patientsB.adultsC.animalsD.birds

4A.kindB.poorC.braveD.silent

5A.withB.toC.ofD.in

6A.quicklyB.slowlyC.safelyD.luckily

7A.myB.hisC.herD.their

8A.weighB.polluteC.shakeD.wash

9A.WhenB.AlthoughC.UnlessD.Because

10A.thinksB.trustsC.teachesD.asks

【答案】

1B

2D

3A

4C

5C

6A

7B

8D

9A

10C

【解析】

2003年非典病毒从广东爆发,很快席卷了全国,钟南山院士在这场与疾病的斗争中,拯救了很多人的生命。2020年,新冠病毒在湖北爆发,84岁的钟南山院士又赶赴抗疫第一线,再次与病毒展开了斗争。在他的带领下,新冠病毒已经得到了有效抑制。

1句意:他是广东省的一名医生,在2003时拯救了很多人的生命。

考查动词辨析及语境。helped帮助;saved拯救;liked喜欢;influenced影响。根据句意“He is a doctor”以及空后…lives“……生命”可知,医生是拯救人们的生命的。故选B

2句意:在2003年,广东省爆发了SARS

考查动词短语辨析及语境。took out拿出;found out发现,查明;gave out分发,发出;broke out爆发。SARS即非典型性肺炎,是一种疾病,所以这里应指“疾病爆发”,故选D

3句意:上百人甚至死于这场疾病。

考查名词辨析及语境。patients病人;adults成年人;animals动物;birds鸟。根据上文“Patients coughed a lot and got fevers.”可知,这里指感染了病毒的病人。故选A

4句意:但是钟南山非常勇敢去抵抗这种疾病。

考查形容词辨析及语境。kind善良的,仁慈的;poor贫穷的;brave勇敢的;silent沉默的。根据上句话“So everyone was afraid of it.”和这句话开头的But表达转折可知,很多人都害怕这种疾病,但钟南山敢于和疾病斗争。故选C

5句意:钟南山夜以继日的寻找这个疾病的起因。

考查介词辨析及语境。with和……一起;to到……;of……的;in在……里面。根据空前后的搭配the cause…the disease可知,这里表示“疾病的起因”,应用of所有格。故选C

6句意:它迅速蔓延,成千上万的中国人被感染。

考查副词辨析及语境。quickly快速地;slowly慢地;safely安全地;luckily幸运的。根据句意可知,新冠病毒肺炎从武汉爆发,很快蔓延至全国各地。故选A

7句意:84岁的钟南山带领他的团队去武汉抵抗这种疾病。

考查形容词性物主代词辨析及语境。my我的;his他的;her她的;their他们的。根据下句话“Zhong's team took many measures to cure the patients with Novel coronavirus pneumonia.”可知,这里指钟南山的团队,应用his,故选B

8句意:他建议人们戴口罩、勤洗手、少出门、不聚集。

考查动词辨析及语境。weigh称重;pollute污染;shake摇动,握手;wash洗。空后是hands“手”,从意思上可以排除AB;根据常识可知,为了不被病毒感染,应该要勤洗手。故选D

9句意:他67岁的时候还仍然在打篮球。

考查连词辨析及语境。When当……时候;Although虽然,尽管;Unless除非,如果不;Because因为。根据句意可知,这里表示“当……的时候”,用When引导时间状语从句。故选A

10句意:现在84岁了,他仍然在医院治疗病人,教导年轻的医生。

考查动词辨析及语境。thinks思考,认为;trusts相信,信任;teaches教;asks问。根据语境可知,钟南山作为一名经验丰富的老医生,他应该是教导年轻的医生。故选C

这是一篇记叙文,短文介绍了钟南山院士在2003年非典爆发以及2020年初新冠肺炎爆发时,勇于和疾病作斗争,最终战胜病毒的故事。短文内容非常贴合实际,紧跟时事,是一段非常好的阅读材料。题型是完形填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,先通读一遍短文,尤其是短文开头和结尾,这两处一般不设空,学生们可以获得完整的信息,有利于推测文章的主题和大意;然后结合选项及语境作答,特别要注意空前后的搭配以及语境的提示,有些题目也考查词汇的基本用法和固定句型;最后将所选答案代入到原文,再读一遍,检查答案是否正确。如第1小题和第2小题,这个主要从搭配上考虑;再如第5小题、第7小题和第9小题,这是几个考查语法的题目;再如第8小题,这个题目可以用生活常识来解题。

练习册系列答案
相关题目

【题目】80% of teens don't get enough exercise

The World Health Organization (WHO) says that 80% of the world's teens don't get enough exercise to live healthy lives. The report, which was published in the Lancet, was based on research done with students aged 11-17 in 146 different countries. The WHO has been studying teen activity levels since 2001 and reports that not much has changed since then.

The WHO says that kids should get at least an hour of medium to hard exercise every day. This could include walking, running, biking, dancing, playing sports, or many other activities.

More and more research is showing that exercise doesn't just help the body, it can help the brain, too, improving thinking, test scores, and school grades.

One big reason for the lack (不足) of activity in today's teens is technology, such as smartphones, computers, and TVs. Many teens find it very hard for them to pull themselves away from their devices (设备), whether they are texting, playing games, or watching videos or movies. The WHO warns that young people need to do less playing in the digital (数码的) world, and more playing in the real world.

Health experts want schools and families to encourage teens to be more active. Teens should take part in sports, whether on official teams or just playing around in the playground.

Experts believe that it's very important for young people to fall into these habits now, because the positive effects (积极影响) of those habits can carry on into adult (成年的) life. Studies show that the best way to tell how active someone will be as an adult is to look at how active he was as a teen.

1According to the WHO, what is the worldwide problem for teens?

_____________________

2What is the WHO's suggestion?

_____________________

3Why is exercise very important?

_____________________

4What is the influence of technology on teens?

_____________________

5What is the advice of health experts on solving teens' problems? (Give one example)

_____________________

6What can you learn from last paragraph?

_____________________

【题目】 During holidays, more and more people like traveling. Many of today’s travelers are trying to find an unusual experience or adventure. Hiking may be a good choice.

Hiking is a great way to travel. You will get close to nature and take exercise at the same time. Hiking is easy to do and doesn’t have to be very expensive. You can hike close to home or travel to other places. The basic equipment you need for hiking is simple: good shoes, clothes and a backpack.

You can hike in the mountain , in a forest or along a river. You can also go for a hike in the city.

Hiking is fun and exciting, but you shouldn’t forget safety. Here are some basic tips for successful hiking:

Hike in a group. Always have at least one other person with you.

Drink often. Carry enough water for the day and your pack will get lighter as the day wears on.

Small snacks will often keep your energy level up rather than waiting for a big lunch meal.

Leave your hike plan with someone back home and call them when you get off the trail(小路).

Bring and use sunscreen and a hat to prevent sunburn, even on cloudy or cold days.

You may see rock cairns, piles of stones, along the trail. Don’t destroy them. They are useful and can help you find your way.

Short hair is much easier to manage in the wild and it is less inviting for bugs and critters(小动物)looking for a place to live.

1Here are some pieces of the basic equipment the travelers need EXCEPT ____________.

A.good shoesB.a backpackC.a camera

2In the writer’s opinion, where can the travelers choose to hike?

A.In the sky.B.In the river.C.In the forest.

3What do the underlined words mean in the passage?

A.岩石标B.土堆C.墓碑

4According to the passage , which one is NOT true?

A.You’d better go hiking with a group of your friends.

B.You can hike with small snacks, enough water and short hair.

C.If the weather is cloudy, you don’t need to use sunscreen.

5What is the best title for this passage?

A.A hiking experience.B.A kind of sport— hiking.C.Exciting hiking.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网