题目内容

【题目】

People, animals, and other things make sounds (声音).

Sounds can be loud (大声的) or quiet, happy or unhappy.

Sounds are very important. Most people and animals use sounds, to communicate (交流) with each other. Many things also make useful sounds. Drums () and pianos bring us music. Bells in school tell us to have classes on time.

What is sound? Well, there is sound when an object (物体) vibrates (震动), or moves (移动) back and forth very fast. A vibrating object makes the air around it move. This is how sound travels. For example, when a driving car passes by, the air around it vibrates. When the vibrating air gets to your ear, you hear the sound of the passing car. We call the vibrating air sound waves (声波).

There are different kinds of sounds. Some sounds are loud. Others are quiet. The loudness of sound is called volume (音量). Very loud sounds are bad for your ears. Be careful around loud sounds. Cover your ears with your hands when you hear them, or move away from the loud sounds. When you use earphones to listen to music, make sure it is not too loud.

Sounds are everywhere in our life. Enjoy the sounds of the world and be careful with your ears!

1Sounds are very important because .

A.most students have music classes at school.

B.most children like playing the piano and drum.

C.most people and animals communicate with sounds.

2How does sound travel?

A.An object vibrates in a driving car.

B.An object moves back and forth very slowly.

C.An object vibrates and makes the air around it move.

3What can we learn from the passage?

A.Very quiet sounds are bad for your ears.

B.Turn down the volume when we listen to the music.

C.Different kinds of sounds have the same volume.

【答案】

1C

2C

3B

【解析】

短文大意:本文是科普类阅读,介绍了声音的重要性、传播途径和分类,指出声音在我们的生活中无处不在,要享受世界的声音,爱护我们的耳朵。

1题意:声音是非常重要的,因为大多数人和动物都用声音交流。
考查细节判断。A. 大多数学生在学校有音乐课。B. 大多数孩子喜欢弹钢琴和打鼓。C. 大多数人和动物用声音交流。根据“Sounds are very important. Most people and animals use sounds to communicate with each other声音是非常重要的。大多数人和动物用声音互相交流”,可知选C

2题意:声音是如何传播的?
考查细节理解。根据“there is sound when an object vibrates, or moves back and forth very fast. A vibrating object makes the air around it move. This is how sound travels当一个物体振动或快速前后移动时,会有声音。一个振动的物体使它周围的空气运动。声音就是这样传播的”,可知An object vibrates and makes the air around it move(一个物体振动并使它周围的空气运动)符合题意,故选C

3题意:我们能从这篇文章中了解到什么?
考查细节判断。A. 非常安静的声音对你的耳朵不好;根据“Very loud sounds are bad for your ears”可知说法错误。B. 当我们听音乐时,把音量调低;根据“When you use earphones to listen to music, make sure it is not too loud”可知说法正确。C. 不同的声音有相同的音量;根据“There are different kinds of sounds. Some sounds are loud. Others are quiet”可知说法错误。综合以上分析,故选B

本文介绍了声音的重要性、传播途径和分类,通俗易懂。题目涉及细节理解和判断,考生认真阅读原文,注意细节对照,即可选出正确答案。例如小题1,问声音为什么非常重要,考查细节判断;根据“Sounds are very important. Most people and animals use sounds to communicate with each other声音是非常重要的。大多数人和动物用声音互相交流”,可知most people and animals communicate with sounds符合题意,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文理解,选择正确答案填空。
Once upon a time, there was a lazy, 1 man living in a small house with spider webs (蜘蛛网) on the walls and mice running around. People 2 coming into such a dirty place and the man was lonely and sad every day. He thought it was poorness that 3his unhappy life.
One day, the poor man dropped in on a wise old man and asked him for 4 about changing his life. The old man gave him a beautiful vase (花瓶) and said: "This is a magic vase that will bring you 5."
The man looked at the vase with 6 . Why would he need 7 in his poor house? However, he didn't want to 8 such a beautiful vase, so he brought it home and put it on the table.
"It's not right for something so beautiful to be 9 ." The poor man looked at the vase and thought. Then he 10 some wild flowers and put them into it, making it even more beautiful. 11 he was still not satisfied. "It is not good for such a beautiful thing 12 next to a spider web." Then he started to do some cleaning in the house and painted the walls. His house quickly turned into a 13 place. The poor man 14.
He suddenly realized that in the past it was his laziness that made him poor and unhappy. 15, he worked hard and his life got better and better.

(1)A.rich B.ugly C.poor D.crazy
(2)A.enjoyed B.avoided C.forgot D.considered
(3)A.led to B.replied to C.made up D.set up
(4)A.service B.knowledge C.advice D.care
(5)A.peace B.happiness C.mess D.regret
(6)A.sadness B.happiness C.pride D.surprise
(7)A.it B.them C.him D.itself
(8)A.throw away B.give out C.pay for D.keep off
(9)A.ugly B.full C.empty D.dirty
(10)A.picked B.pick C.caught D.catch
(11)A.Although B.But C.So D.Because
(12)A.stand B.standing C.to stand D.stands
(13)A.large B.dark C.strange D.comfortable
(14)A.cheered up B.rang up C.sped D.stayed up
(15)A.After all B.From then on C.In fact D.To his surprise

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网