题目内容
【题目】 The reasons of making vacation plans
![]()
A lot of people like taking a trip with no plans(计划).They think it is very exciting and has more fun.But in fact,it is not good.Making vacation plans is very important.
First,a vacation plan can make sure that everything goes well.If you visit a place but you don't book a hotel,you may have no place to stay at night.
Second,you have lots of things to take with you for a vacation.You need to plan what things you have to buy and what things you need to put in bags.For example,you want to visit one place,but when you arrive at the airport(机场),you forget to bring your plane ticket!You may be late for the plane.
Third,making a vacation plan can help you save a lot of money.No one wants to spend more money than they want to.If you surf the Internet before you go on a vacation,you may find some cheap plane tickets and hotel rooms.
Next time when you go on a vacation,try to write down some plans.They can help you have more fun in your vacation.
【1】The writer thinks that taking a trip without plans is ________.
A.interestingB.relaxingC.badD.exciting
【2】From this passage we can know it's very important ________.
A.to make a vacation planB.to take a trip by plane
C.to surf the InternetD.to visit a place with more money
【3】________ can make sure that everything goes well during the vacation.
A.Bringing your plane ticketB.Booking a cheap hotel room
C.Taking many things with youD.Making a vacation plan
【4】The underlined word “book” in the passage means “________” in Chinese.
A.装修B.预订C.扩建D.推荐
【5】The passage mainly tells us ________.
A.why we must make a vacation plan
B.it's important to have more fun
C.how we can make a vacation plan
D.what we must take during the vacation
【答案】
【1】C
【2】A
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】
文章大意:本文从三个方面说明制订旅行计划的重要性,只有制订切实可行的旅行计划,并且写下来,才会使自己的旅程过得更愉快。
【1】考查细节理解。由第一段中“But in fact,it is not good.”可知,作者认为没有计划的旅行是不好的。故答案为C。
【2】考查细节理解。由第一段的末句“Making vacation plans is very important.”可知,制订旅行计划非常重要。故答案为A。
【3】考查细节理解。由第二段第一句“First,a vacation plan can make sure that everything goes well.”可知,旅行计划可确保每件事情顺利进行。故答案为D。
【4】考查词义猜测。由后文“you may have no place to stay at night”可知,如果不预订宾馆,在夜间就可能没有地方停留。所以“book”的意思应是“预定”,故答案为B。
【5】考查主旨大意。由全文可知,本文通过三个方面说明必须制订旅行计划的原因。结合选项可知A选项why we must make a vacation plan“为什么我们必须制定一个假期计划”,符合题意,故答案为A。