题目内容

【题目】 Kites are one of the most popular Chinese inventions. Used for both fun and work, Chinese kites are an important part of Chinese culture and history. It is believed that the invention of the kite was an important step in the invention of the airplane.

The first kite was invented in ancient China around 3,000 years ago. And the first Chinese kites were made out of wood, but once paper was invented, paper kites became popular. Bamboo and silk are also used in making kites.

Early Chinese kites were not toys. They were actually used for military(军事的)purposes. The first written account(记述)of kite flying took place in China around 200BC during the Han Dynasty(朝代)when a Chinese General flew a kite over the wall of a city he planned to attack. He did so to measure the distance.

In ancient China, superstition was an important aspect(方面)of kite flying. For example, during the Qing Dynasty, it was believed that flying a kite and then letting it go was a way to let go of trouble, bad luck, and illness. It was considered bad luck to pick up a kite that was lost by someone else.

Kites became a form of recreation(娱乐)during the Tang Dynasty among the wealthy family. Once the paper kites were invented, the popularity of kites spread to the common Chinese.

Today, every year in April an event takes place in Weifang. Shandong Province. People come from around the world to take part in the Weifang Kite Festival.

1Which of the following is NOT true according to passage?

A.Kites are believed to have influenced the invention of planes.

B.Kites have been around for about 3,000 years.

C.Kites were first invented for people to have fun.

2According to the passage, the following materials have been used to make kites EXCEPT________.

A.Wood and silkB.bamboo and paperC.silver and cotton

3What does the underlined word “superstition” in Paragragh 4 mean?

A.迷信B.神话C.超能力

4When did kites become toys for fun?

A.During the Han DynastyB.During the Tang DynastyC.During the Qing Dynasty

5What is the main idea of the passage?

A.The materials of kitesB.The festival of kitesC.The history of kites.

【答案】

1C

2C

3A

4B

5C

【解析】

本文是一篇说明文。主要介绍了风筝的发展、制作、历史以及在不同历史时代,风筝对人们生活的影响和意义。

1细节理解题。根据第三段“Early Chinese kites were not toys. They were actually used for military(军事的)purposes早期的中国风筝不是玩具。它们确实被用于军事目的”可知风筝最开始并不是让人们去玩的,而是用于军事目的,故选C

2细节理解题。根据第二段“And the first Chinese kites were made out of wood, but once paper was invented, paper kites became popular. Bamboo and silk are also used in making kites而且一开始的风筝是用木头做的,但是一旦纸被发明,纸风筝变得受欢迎。竹子和丝绸也常被用于制作风筝。”可知道风筝可以通过木头、纸、竹子和丝绸被制作,故选C

3语义猜测题。根据第四段“ For example, during the Qing Dynasty, it was believed that flying a kite and then letting it go was a way to let go of trouble, bad luck, and illness例如,在清朝,人们认为放风筝,然后让它走,是一种驱除麻烦,坏运气和疾病的方式”可知在古代中国放风筝是一种迷信行为,故选A

4细节理解题。根据第五段“Kites became a form of recreation(娱乐)during the Tang Dynasty among the wealthy family在唐朝有钱人家里风筝变成了一种娱乐形式”可知风筝变成娱乐形式是在唐朝,故选B

5推理判断题。根据整篇文章内容以及“Today, every year in April an event takes place in Weifang. Shandong Province今天,每年四月在山东潍坊都会发生一场活动”可知文章介绍了从古至今风筝的发展历史,故选C

细节理解类的题目是中考英语必考的题型之一。特别看重考生的细节分析能力,考生可以通过仔细阅读文章段落的内容,认真分析理解句子意思,对问题的正确与否进行合理判断,选出正确答案。例如小题1,根据第三段“Early Chinese kites were not toys. They were actually used for military(军事的)purposes”可知风筝最早是用于军事目的,并不是为了人们玩乐,所以选项C是错误的,根据此方法可以判断其他三项是正确的,最终选出正确答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Astronauts (宇航员) have very busy lives. Each day they are carefully planned by mission (任务) control. The 12-hour working day on the International Space Station (ISS) begins with a wake-up call. After a quick wash with a wet cloth, the crew (全体乘务员) have breakfast and run through the jobs for the day.

Space stations are like large houses that need much care and attention. Much of the crew’s time is spent preparing and carrying out scientific experiments.

At least two hours each day is spent on exercise. It is necessary to keep the crew healthy. In some ways, living in a space station is like being on a deserted island. A crew of two or three astronauts has to survive far from home for weeks or months.

If their mission is to be a success, they have to learn to live and work together as a team. Crew members have to learn to share jobs, such as cleaning and repairs. They also have to talk about problems and discuss how to deal with them.

Astronauts first feel the influence of weightlessness (失重) when the rocket engines are turned off. Straight away, they begin to float (漂浮), held down only by seat belts. Weightlessness allows astronauts to appear. superhuman strength. They can lift objects that would be far too heavy to move on the earth.

Without the influence of gravity (重力), astronauts become weak. To stay fit, they have to exercise several hours each day. In a space station, there is no up or down. There is no difference between a floor and a ceiling (天花板). This can make astronauts feel sick until they get used to this strange environment.

根据短文内容,从ABCD四个选项中选择一个最佳答案。

1Astronauts on the International Space Station work for ________ hours every day.

A.8B.10C.11D.12

2What is the crew’s time mainly used for?

A.Exercising.B.Doing scientific experiments.

C.Reading.D.Cleaning.

3What’s the meaning of the underlined word “survive” in Chinese?

A.休养B.苦思C.生存D.调查

4Which of the following is TRUE according to the passage?

A.Astronauts need to work as a team.

B.Weightlessness makes astronauts become strong.

C.There are up and down in a space station.

D.Astronauts exercise one hour each day.

5What’s the best title for the passage?

A.Astronauts’ lives in the space station

B.The influence of weightlessness

C.How to live in the space station

D.How to exercise in the space station

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网