题目内容
【题目】Policemen do cry. Movies and television show that policemen are tough and hard. But policemen do cry.
Ken Knapcik had been a policeman in Chicago for 20 years when one of his fellow policeman was shot during a drug arrest, and died. Shortly after, he returned home after work to find a note from his 15-year-old daughter on the dining table.
Dad
This poem came directly from heart. I love you so much. It scares me that you go out every day and risk everything to provide us with all that we have. I am also very proud of you. I wrote this to express how much I love you and how lost I’d be without you.
Laura
P.S. Hey, be careful out there.
Laura’s poem was called “The Best Policeman.” It was dedicated (献给) “To all the policeman in the world who have daughters who love them with all their hearts, especially to my father who had been shot. Part of the poem reads: “ Daddy, my Daddy, can you hear me? Oh, God, I need my Daddy. Please don’t let him die!”
Knapcik stood alone as he read the poem. “It took me several minutes.” he said. “ I’d got through part of it and have to stop before I could go on. I was weeping(哭泣). She had never told me she was scared.” He took the poem to work the next day and showed it to his fellow officers. “I 've never seen so many grown men cry. Some couldn’t even finish reading it.”
Knapcik keeps Laura’s poem in the pocket of his police jacket. He takes it with him every time he leaves the house to go to work. “I don’t want to be out there without it,” he said. “I’ll probably carry it with me forever.”
【1】According to the writer, the policemen in the movies and television __________.
A. seldom cry
B. pretended to cry
C. do cry when things are rough and hard
D. do cry but no tears in their eyes
【2】What made Ken Knapcik’s daughter scared?
A. Her father’s coming home late
B. The news about a policeman being shot
C. Her father being a policeman for 20 years
D. The policeman’s hard life and work
【3】Ken Knapcik brought the poem to work the next day because______.
A. he likes the poems so much
B. it would protect him from being harmed at work
C. he wanted the other policemen to share the love
D. the poem was written by his 15-year-old daughter
【4】Ken Knapcik takes the poem with him to work in order that___________.
A. he won’t lose it at any time or any place
B. it can bring him good luck at work
C. he can show it to anyone he meets
D. it can remind him of the daughter’s love and care
【5】The best title for the passage can be______.
A. The Best Policeman
B. Laura and her father
C. Poem for a Policeman
D. Policemen do Cry
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】D
【5】C
【解析】本文是一篇记叙文,讲述的是一个女儿写给警察父亲的一封信,充满温情,让父亲了解到女儿的真实想法。
【1】A
细节理解题。根据短文开头的句子“Policemen do cry. Movies and television show that policemen are tough and hard. But policemen do cry.” 可知,电影和电视中的警察很坚强,后文又提到但是警察确实会哭。说明作者认为电影和电视中警察很少哭,比较坚强。答案为A。
【2】B
细节理解题。短文第二段提到一名警察在禁毒抓捕中牺牲,再根据第四段的内容可知,警察的牺牲让劳拉很恐惧,为身为警察的爸爸感到担心,故答案为B。
【3】C
细节理解题。根据短文第三段Laura’s poem was call “The Best Policeman”. It was dedicated to all the policemen in the world” 和第四段“He took the poem to work the next day and showed it to his fellow officers.”我们可以得知在Ken读完这封信时自己感动得哭了,这封信不仅仅是给自己爸爸的,内容也是给所有的警察的,所以Ken也想让同事分享这样一份爱和感动,所以选C。
【4】D
推理判断题。题干是问Ken把诗歌随身携带是为了什么。 A说他不会在任何时候任何地点丢失掉它;B. 说这封信在工作中能带给他好运气;C说他可以向任何遇到的人展示这封信。D是说这封信能时刻提醒他女儿对他的爱和关心。从原文可以看得出,这封信给他带来爱和关心,故答案选D。
【5】C
标题归纳题。通过对文章的整体理解,短文讲述的是一个女儿写给警察父亲的一封信,充满温情,可以确定答案应为C选项。