题目内容
【题目】阅读理解![]()
On April 2, 1805, Hans Christian Andersen was born in a one-bedroom house in Odense, Denmark. His father was a shoemaker and his mother was a laundrywoman (洗衣女工). When he was 11, his father died. He had to leave school and began to work in a factory. When he was 17, he met a director. With the director's help, Andersen went back to school. He studied with children who were six years younger than him. He began writing at that time.
Andersen's first book of fairy tales came out in 1835. The Princess on the Pea and The Tinderbox were included in it. His first book was a big success. From then on, he wrote almost a book every year. In his lifetime, he wrote about 168 fairy tales and his stories have been translated into about 150 languages. No matter how old we are, we are probably familiar with The Emperor's New Clothes, The little Match Girl and many other fairy tales of Andersen.
Andersen always wanted to tell people not to judge (判断) people by their appearances. In 77ie Ugly Duckling, the character everyone makes fun of has inner (内在的) beauty.
Andersen was also a gifted artist. He made thousands of paper cuttings of swans (天鹅), clowns and angels. These can be seen in the book The Amazing Paper Cuttings of Hans Christian Andersen.
Because of his wonderful fairy tales, Andersen became known as the greatest writer in Denmark and one of the most beloved children's writers in the world. On April 2, people celebrate International Children's Book Day. That's because April 2 was Andersen's birthday.
(1)How old was Andersen when his first book was published?
A.25.
B.30.
C.35.
D.40.
(2)What does the underlined word mean?
A.Famous.
B.Born.
C.Honest.
D.Hard-working.
(3)What can we NOT infer from the passage?
A.Andersen was born in a poor family.
B.Andersen was famous all over the world.
C.Andersen was good at paper cuttings.
D.Children loved Andersen best.
(4)What is the best title for the passage?
A.The great writer — Hans Christian Andersen
B.A kind-hearted director
C.How to read fairy tales
D.The International Children's Book Day
【答案】
(1)B
(2)B
(3)D
(4)A
【解析】短文主要记叙了著名童话作家安徒生的一生。
(1)细节理解题。从Andersen's first book of fairy tales came out in 1835.可知第一本书出版于1835,他出生在1805,那时他30岁了,故选B。
(2)词义推测题。结合句意可知gifted在此处是有天赋的,故选B。
(3)细节判断题。从 Andersen became known as the greatest writer in Denmark and one of the most beloved children's writers in the world.可知他只是最受孩子们喜爱的作家之一,故D错误。
(3)主旨概括题。短文讲述了安徒生的一生以及著名作品。故选A。