题目内容
【题目】
![]()
Put a frog in the water and start heating the water. As the
temperature of the water rises, the frog is able to adjust its body
temperature. The frog keeps on adjusting with the increase in
temperature.
Just when the water is about to reach the boiling point, the frog is not able to adjust anymore.
At that point the frog decides to jump out.
The frog tries to jump but is unable to do so. because it loses all its strength in
adjusting to the water temperature.
Very soon the frog dies. What kills the frog?
Many of us would say the boiling water.
But in fact, what kills the frog is its own inability to decide when it has to jump out.
We all need to adjust to people and situations, but we need to be sure when we need
to adjust and when we need to face.
There are times when we need to face the situation and take the proper action.
If we allow people to exploit us in body, mind, emotion or money, they will continue
to do so. We have to decide when to jump. Let us jump while we still have the strength! So, we must think of danger in times of safety and always be prepared for the worst.
【1】What does the underlined word “adjust” in the first paragraph mean in Chinese?
A. 整理 B. 调整 C. 整顿
【2】What kills the frog?
A. The boiling water.
B. Its own ability to adjust its body temperature.
C. Its own inability to decide when it has to jump out.
【3】What does the writer really want to tell us?
A. We must think of danger in times of safety.
B. We should not put the frog in the boiling water.
C. The frog is too stupid to know how to protect itself.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【解析】
短文大意:短文讲述了“温水煮蛙 ”的故事,说明面对形势需要采取适当行动的道理,告诫人们,必须在安全时刻考虑危险,并时刻准备应对最坏的情况,
【1】题意:第一段划线词“adjust”在汉语中是什么意思?考查词义理解题。be able to do有能力做某事;空白处是动词,body temperature(体温)是其宾语。根据句意,可知体温是需要“调节”的,故选B。
【2】题意:是什么杀死了青蛙?考查细节理解题。A. The boiling water.沸水。B. Its own ability to adjust its body temperature. 它自己调节体温的能力。C. Its own inability to decide when it has to jump out. 它自己无法决定何时必须跳出。根据But in fact, what kills the frog is its own inability to decide when it has to jump out. 杀死青蛙的是它自己无法决定何时跳出来,可知选C。
【3】题意:作者到底想告诉我们什么?考查主旨理解题。A. We must think of danger in times of safety. 在安全的时候我们必须考虑危险。B. We should not put the frog in the boiling water. 我们不应该把青蛙放在开水里。C. The frog is too stupid to know how to protect itself. 青蛙太笨了,不知道如何保护自己。根据短文内容,讲述的是“温水煮蛙 ”的故事,结合最后一句So, we must think of danger in times of safety and always be prepared for the worst.,可知作者在告诫人们,必须在安全时刻考虑危险,并时刻准备应对最坏的情况,故选A。