题目内容
【题目】 The novel coronavirus (新冠病毒) made this year’s Spring Festival holiday very different for most of us. Many places in China began a first-level emergency (突发事件) response to the virus in mid-January, calling for people to stay at home. Following these rules, most people gave up family gatherings during the Spring Festival and canceled any festive celebrations. “It’s the quietest Chinese New Year I’ve ever had,” Xin Jingrong, a 14-year-old student from Nanning, Guangxi told TEENS. For the first time in years, Xin’s grandmother had to cancel her trip to Nanning and stay alone in her hometown.
The control measures not only separate many families, but also make daily life inconvenient. Many shops are closed, delivery services are slow, and wearing masks in public has become a must. But despite the inconvenience, people are showing their understanding and cooperation ( 合 作 ).Tong Zexi, a 15-year-old student from Harbin, has not gone out in more than 20 days. “I know I need to protect myself and cause no trouble. In this difficult time, when one gets sick, many others could be affected.”
Apart from simply following the rules, some people have done amazing things to help fight the outbreak. On Feb 3, Zhao Junyan, a Junior 2 student from Shanghai, brought 15,000 masks from Indonesia back to China, People’s Daily reported. Zhao, while traveling in Jakarta, collected the masks with his uncle, who works in the city. The 15-year-old donated (捐赠) all of the masks to Cangnan, Zhejiang, his hometown. “When a country is in trouble, everyone is responsible to help,” Zhao said to the media. “What I have done is what an ordinary Chinese person can possibly do.”
【1】What do we know about Xin Jingrong?
A.Xin lives in Nanjing.
B.Xin is a quiet person.
C.Xin’s grandmother celebrated this Spring Festival alone.
D.Xin’s grandmother was unable to go back to her hometown.
【2】According to the story, people are________about the inconvenience caused by the virus.
A.understandingB.worriedC.doubtfulD.surprised
【3】Which sentence is Not True according to the passage?
A.It is the novel coronavirus that makes this year’s Spring Festival holiday very different for most of us.
B.The control measures make daily life inconvenient.
C.Because of the virus, many shops and delivery services are closed, and wearing masks in public has become a must.
D.In the difficult time, some people have done amazing things to help fight the outbreak.
【4】What amazing thing did Zhao Junyan do?
A.He traveled to Indonesia by himself.B.He brought many masks back to China.
C.He worked as a volunteer in Indonesia.D.He donated all of his masks to Wuhan.
【5】What is the story mainly about?
A.What teenagers do to enjoy themselves at home.
B.What ordinary people can do to protect themselves.
C.How Chinese New Year was celebrated this year.
D.How ordinary people’s lives are changed by the virus.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】
本文讲了冠状病毒对人们生活的影响。中国许多地方要求人们呆在家里。取消任何节日庆祝活动。控制措施不仅使许多家庭分离,而且给日常生活带来不便。以及一些人还做了一些了不起的事情来帮助抗击疫情。
【1】细节理解题。根据“For the first time in years, Xin’s grandmother had to cancel her trip to Nanning and stay alone in her hometown.”多年来,辛的祖母第一次不得不取消去南宁的旅行,独自一人留在家乡。可知,辛的外婆一个人过春节。故选C。
【2】细节理解题。A. understanding理解的;B. worried担心的;C. doubtful怀疑的;D. surprised惊讶的。根据“But despite the inconvenience, people are showing their understanding and cooperation (合作).”可知,但尽管有诸多不便,人们还是表现出了理解与合作的态度。故选A。
【3】细节理解题。根据“The novel coronavirus (新冠病毒) made this year’s Spring Festival holiday very different for most of us.”正是这种新型冠状病毒使今年的春节假期对我们大多数人来说大不相同。可知A正确;根据“The control measures not only separate many families, but also make daily life inconvenient.”控制措施不仅使许多家庭分离,而且给日常生活带来不便。可知B正确;根据“Many shops are closed, delivery services are slow, and wearing masks in public has become a must.”许多商店关门,送货服务很慢,在公共场所戴口罩已成为必须。可知C错误;根据“some people have done amazing things to help fight the outbreak.”一些人还做了一些了不起的事情来帮助抗击疫情。可知D正确。因此不正确的是C。
【4】细节理解题。根据“On Feb 3, Zhao Junyan, a Junior 2 student from Shanghai, brought 15,000 masks from Indonesia back to China, People’s Daily reported.”据《人民日报》报道,2月3日,上海高二学生赵俊彦从印尼带回了15000个口罩。以及句子 “The 15-year-old donated (捐赠) all of the masks to Cangnan, Zhejiang, his hometown.”15岁的他把所有的口罩都捐给了家乡浙江苍南。可知,他带了许多口罩回中国。故选B。
【5】主旨大意题。本文介绍了冠状病毒发生以来。人们按照规定呆在家里,放弃家庭聚会,并取消任何节日庆祝活动。控制措施不仅使许多家庭分离,而且给日常生活带来不便。这些都是讲因为病毒,人们的生活发生了改变。故选D。