题目内容
【题目】任务型阅读(每格限填一词)。
On a Saturday afternoon, when you are enjoying ice cream in front of the TV or playing on the computer, what are kids at your age doing on the other side of the planet? Are they at school? What do they do for fun every day? Find out here:
1. Education
School is expensive for many African kids. Lots of families can’t afford school uniforms or exercise books even if they don’t have to pay for school.
For those are lucky enough to go to school, they have a lot to learn. Some take two language classes: English or French and their native language. There is also Math, Science, History, Social Studies, and Geography. Plenty of housework takes up much of kids’ time after school. They have to get water and firewood for the family every day. Then, there’s cleaning, washing and helping Mum with the meal.
2. Daily fun
It’s not all work and no play. Sports are very popular. Sport is great because kids do not need money to play.
Kids can make goals with twigs (嫩枝) and their own footballs with plastic and bits of strings (绳子). They play in the desert dust and the streets of old towns.
There’re many football teams for teenagers in Africa. The first kids’ football teams were set up in Kenya (肯尼亚) in 1987.
3. Internet
Egypt and South Africa are the top two users of the Internet in the continent. All of the capital cities in Africa can get on the Internet.
But fewer than one out of every 250 people in Africa can get on the Internet. It’s really expensive. To surf the net for 20 hours costs over 600 yuan. This is more than the average monthly pay per person.
Some schools offer computer lessons but few students can enjoy computer fun at home. South Africa Lesley Harrison, 12, wishes he had the Internet at home. “I could show my family lots of stuff. No one where I live even knows what the Internet is.”
Life about African kids
【1】_________ | Something about African kids away from education, daily fun and Internet. |
At school | Education is 【2】__________ expensive for African kids to go to school. African kids have to learn a foreign language and their native language. |
In spare time | Plenty of housework takes up much of their spare time.. African kids do sports because they can 【3】_____________ to play. |
On the Internet | The cost for the Internet is much 【4】_____________ than the average monthly pay per person. Fewer than one out of 250 people in Africa can get on the Internet. Egypt and South Africa are the 【5】___________ users of the Internet in Africa. |
【答案】
【1】topic/theme
【2】too
【3】afford
【4】higher
【5】top
【解析】
试题分析:此篇文章介绍的是非洲孩子们的生活情况。
【1】主题:远离教育,日常娱乐或因特网的非洲孩子们的生活。此题考查文章的主旨大意,根据描述可知,这就是整篇文章的主要内容,故填topic/theme。
【2】根据School is expensive for many African kids. Lots of families can’t afford school uniforms or exercise books even if they don’t have to pay for school.可知因为上学太昂贵了以至于非洲的孩子们上不起。此题考查固定短语too…..to…..太……而不能……。根据句意,故填too。
【3】根据Sport is great because kids do not need money to play.可知在非洲的孩子们能够承担的起运动的费用,所以他们参加运动。此题考查动,根据句意,故填afford。
【4】根据To surf the net for 20 hours costs over 600 yuan. This is more than the average monthly pay per person.可知上网的费用远远高于每月每个人的平均费用。根据句意,故填higher。
【5】根据Egypt and South Africa are the top two users of the Internet in the continent.可知埃及和南非是欧洲互联网的前两名用户。根据句意,故填top。
【题目】阅读理解
Name | Breakfast | Lunch | Supper |
Wang Ying | eggs, milk | rice, vegetables | noodles, vegetables |
Mary | bread, milk, an apple | cakes, a glass of juice | meat, fruit |
Gao Min | bread, cereal | fish, vegetables, soup | dumplings, fruit |
根据表格内容,判断句子的正(A)误(B)。
【1】Wang Ying doesn't like vegetables.
【2】Mary and Gao Min eat fruit for supper.
【3】Gao Min has eggs, vegetables and soup for lunch.
【4】Mary likes fruit better than vegetables.
【5】They have different food for lunch.