题目内容

【题目】 Wang Xiaojun is 12 years old. He lives in the country in Hubei. Today is his birthday. His parents prepare a nice dinner for him, but the boy says, “I won’t have the dinner because after the dinner, today is over, and my parents are going to Shenzhen tomorrow. I don’t want to let them go. ”

Wang Xiaojun has the birthday with his parents for the first time in the past three years. Three years ago, his parents went to Shenzhen to work. They stayed and worked there for three years. Tomorrow they have to go back to Shenzhen.

Wang is not the only stay-at-home child. In the country of China, there are many children staying at home without (没有) their parents. Stay-at-home children have a lot of problems. Most of them stay with their grandparents. Some of them don’t study well because their parents can’t help them with their study.

The Chinese government (政府) now is trying to solve (解决) their problems.

根据短文内容,选择正确答案。

1When was Wang Xiaojun born?

A. In 2004.B. In 2005.C. In 2006.D. In 2007.

2Wang Xiaojun won’t have the birthday dinner because _______.

A. there isn’t a birthday cakeB. the food is not delicious

C. his parents are going to Shenzhen tomorrowD. he doesn’t like the dinner

3Wang Xiaojun didn’t have the birthday with his parents in the past _______ years.

A. twoB. ThreeC. fourD. five

4The“stay-at-home child”means _______ in Chinese.

A. 住家儿童B. 顽皮孩子C. 留守儿童D. 离家儿童

5According to the passage,we know that__________.

A. Only Wang Xiaojun can’t stay with his parents.

B. The Chinese government is trying to solve these problems.

C. Wang Xiaojun’s parents don’t like him.

D. Stay-at-home children don’t have any problems.

【答案】

1D

2C

3B

4C

5B

【解析】

本篇为记叙文。通过王小军不舍得父母远离家乡湖北去深圳工作的个例,简述了中国留守儿童的现象,由于缺乏父母的帮助,学业困难。

1细节理解题。根据第一段Wang Xiaojun is 12 years old.可知他出生于2007年,故选D

2细节理解题。根据第一段“I won’t have the dinner because after the dinner, today is over, and my parents are going to Shenzhen tomorrow. I don’t want to let them go. ”可知是“不舍得父母离开才不愿吃饭,故选C

3细节理解题。根据第二段Wang Xiaojun has the birthday with his parents for the first time in the past three years.可知“3年来第一次和父母一起过生日,故选B

4词义猜测题。根据第三段Wang is not the only stay-at-home child. In the country of China, there are many children staying at home without (没有) their parents.理解词义没有和父母一起呆在家的孩子留守儿童,故选C

5细节理解题。根据第三段Wang is not the only stay-at-home child.可知王小军不是唯一的留守儿童A是错误;根据最后一段The Chinese government (政府) now is trying to solve (解决) their problems.可知政府正在尽力解决这个问题B是正确;根据第一段Today is his birthday. His parents prepare a nice dinner for him,可知父母是爱他的C是错误;

根据第三段Stay-at-home children have a lot of problems.可知留守儿童有许多问题D是错误;故选B

本篇为阅读单选,考查细节理解和词义猜测能力。解题前需快速阅读全文,通晓大意;在阅读题干,正确理解题干的句意,抓住题干关键词,回归原文寻找信息作答;题1235是细节理解题,都能在原文中找到信息句作答,题5要特别注意选项和信息句的比对,一一排除干扰项;题4是词义猜测题,通过文章的字面信息做出猜测。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳选项。
B
It was a rainy night in New Orleans, US. At a bus station, I watched a young girl cry as her baggage(行李) was taken down. It seemed she'd lost her ticket. She begged the bus driver not to leave her behind.
“Losing your ticket is like losing your money,” the bus driver said, and left her in the rain.
But then an old man stood up and blocked the driver's way. “How can you leave that girl out there? You know she had a ticket. You can't just leave her here. You can't leave her in a city where she doesn't have a friend. You will meet your schedule, but she might meet her end.”
The driver showed no sign that he'd heard or even cared about the young girl's problem, or how her travels went.
So the old gentleman said, “I'll pay for her fare. I'll give her a little money to help her on her way.”
He went and bought the ticket for the girl. “How can I repay the kindness you've shown tonight?” She asked. “We're strangers who won't meet again. A mere 'thank you' doesn't seem right.”
The old man said, "What goes around comes around. I've learned this with time. Whatever you give, you always get back. Always be helpful to others and give what you can spare.”
(1)Why was the girl's baggage taken down from the bus?
A.Because she needed to go to the hospital.
B.Because she wanted to leave for another city.
C.Because the bus driver wanted to drop her.
D.Because it was hard to carry heavy baggage on a rainy day.
(2)What does the underlined part “meet her end” probably mean in the third paragraph?
A.End her life
B.End her travel.
C.Get to her home.
D.Get to her final station
(3)What is the correct order according to the story?
a. The old gentleman argued with the driver about his rude behavior.
b. The girl thanked the old gentleman for his kindness to her.
c. The old gentleman bought a ticket with his money for the girl.
d. The girl begged the driver not to leave her behind.
e. The driver showed no sign to the old gentleman or the girl.
A.a—b—c—d—e
B.a—c—b—d—e
C.d—e—a—c—b
D.d—a—e—c—b
(4)What can be learned from the gentleman's words in the last paragraph?
A.Do well and have well.
B.Better late than never.
C.Take the world as it is.
D.Barking dogs never bite.

【题目】根据短文内容出选择正确答案。
A
A farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the finest fruit trees. So his skill and his beautiful trees were famous everywhere. One day the farmer went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well.
"Look, my brother," said the gardener. "I will give you an apple tree, the best from my garden, and you, and your children, and your children's children will enjoy it."
Then the gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it to his brother's farm. They did so, and the next morning the farmer began to wonder where he should plant it.
"If I plant it on the hill," he said to himself, "the wind might catch it and shake down the delicious fruit before it is ripe. If I plant it close to the road, passersby will see it and take away the apples--but if I plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit." So, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷仓).
Time passed, but the tree had no fruit the first year, nor the second-then the farmer called his brother. When the gardener came, the farmer said angrily, "You have cheated me, and given me a useless tree instead of a fruitful one. This is the third year and still it brings out nothing but leaves! "
The gardener laughed and said, "See where the tree was planted, it has no sun or warmth. How could you expect flowers and fruit?"
(1)From the passage, we can see the farmer planted the apple tree
A.behind his barn
B.on the hill
C.close to the road
D.near his house
(2)The underlined word "ripe" means "__________" in Chinese.
A.挂果
B.成熟
C.开花
D.成长
(3)What is NOT mentioned in the fifth paragraph?
A.What happened to the apple tree.
B.Why the farmer got angry with his brother.
C.What kind of man the farmer was.
D.Why the farmer called his brother.
(4)Which of the following is NOT true?
A.The farmer's brother had a garden full of the finest fruit trees.
B.The gardener gave his brother the best apple tree from his garden.
C.No flowers, fruit or leaves were on the apple tree.
D.The farmer thought his brother gave him a useless tree.
(5)What do you know from the end of the story?
A.The farmer moved the tree to the roadside.
B.The gardener took the tree to the roadside.
C.The tree will have no fruit any more.
D.The gardener taught the farmer a lesson.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网