题目内容
【题目】 Wang Xiaojun is 12 years old. He lives in the country in Hubei. Today is his birthday. His parents prepare a nice dinner for him, but the boy says, “I won’t have the dinner because after the dinner, today is over, and my parents are going to Shenzhen tomorrow. I don’t want to let them go. ”
Wang Xiaojun has the birthday with his parents for the first time in the past three years. Three years ago, his parents went to Shenzhen to work. They stayed and worked there for three years. Tomorrow they have to go back to Shenzhen.
Wang is not the only stay-at-home child. In the country of China, there are many children staying at home without (没有) their parents. Stay-at-home children have a lot of problems. Most of them stay with their grandparents. Some of them don’t study well because their parents can’t help them with their study.
The Chinese government (政府) now is trying to solve (解决) their problems.
根据短文内容,选择正确答案。
【1】When was Wang Xiaojun born?
A. In 2004.B. In 2005.C. In 2006.D. In 2007.
【2】Wang Xiaojun won’t have the birthday dinner because _______.
A. there isn’t a birthday cakeB. the food is not delicious
C. his parents are going to Shenzhen tomorrowD. he doesn’t like the dinner
【3】Wang Xiaojun didn’t have the birthday with his parents in the past _______ years.
A. twoB. ThreeC. fourD. five
【4】The“stay-at-home child”means _______ in Chinese.
A. 住家儿童B. 顽皮孩子C. 留守儿童D. 离家儿童
【5】According to the passage,we know that__________.
A. Only Wang Xiaojun can’t stay with his parents.
B. The Chinese government is trying to solve these problems.
C. Wang Xiaojun’s parents don’t like him.
D. Stay-at-home children don’t have any problems.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】C
【5】B
【解析】
本篇为记叙文。通过王小军不舍得父母远离家乡湖北去深圳工作的个例,简述了中国留守儿童的现象,由于缺乏父母的帮助,学业困难。
【1】细节理解题。根据第一段Wang Xiaojun is 12 years old.可知他出生于2007年,故选D。
【2】细节理解题。根据第一段“I won’t have the dinner because after the dinner, today is over, and my parents are going to Shenzhen tomorrow. I don’t want to let them go. ”可知是“不舍得父母离开才不愿吃饭”,故选C。
【3】细节理解题。根据第二段Wang Xiaojun has the birthday with his parents for the first time in the past three years.可知“3年来第一次和父母一起过生日”,故选B。
【4】词义猜测题。根据第三段Wang is not the only stay-at-home child. In the country of China, there are many children staying at home without (没有) their parents.理解词义“没有和父母一起呆在家的孩子”即“留守儿童”,故选C。
【5】细节理解题。根据第三段Wang is not the only stay-at-home child.可知“王小军不是唯一的留守儿童”,A是错误;根据最后一段The Chinese government (政府) now is trying to solve (解决) their problems.可知“政府正在尽力解决这个问题”,B是正确;根据第一段Today is his birthday. His parents prepare a nice dinner for him,可知“父母是爱他的”,C是错误;
根据第三段Stay-at-home children have a lot of problems.可知“留守儿童有许多问题”,D是错误;故选B。
本篇为阅读单选,考查细节理解和词义猜测能力。解题前需快速阅读全文,通晓大意;在阅读题干,正确理解题干的句意,抓住题干关键词,回归原文寻找信息作答;题1、2、3、5是细节理解题,都能在原文中找到信息句作答,题5要特别注意选项和信息句的比对,一一排除干扰项;题4是词义猜测题,通过文章的字面信息做出猜测。
【题目】阅读下列短文,从每题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Chinese Cafe | |
Monday---Saturday Lunch | Take Away |
Monday-Thursday Evening | Eat In |
Friday-Saturday Evening | Free Bottle of Wine |
Sunday Lunch | Enjoy your meal! |
Sunday Evening | |
(1)We can see this ad _____________.
A.at a cafe
B.at a library
C.at school
D.at home
(2)We can go for lunch at _________ on Monday.
A.10:30
B.11:45
C.12:30
D.14:30
(3)Mrs Zhou will spend ________ if she goes for dinner on Friday.
A.$6
B.$7
C.$11
D.$12
(4)Mr Brown and his 8-year-old son had to pay _________ for dinner last Sunday.
A.$7
B.$11
C.12
D.$17
(5)You can _________ according to the ad.
A.take away the food in one box for $8
B.enjoy all you can eat and barbecue
C.get a free bottle of wine with your friend
D.call the Chinese Cafe at 9651 4655