题目内容

【题目】 There is one thing. We can’t see it. Sometimes we can hear it and even feel it. Without(没有) it, all the living things will die. Do you know what it is? Oh, it is air.

However, what’s the air like today?

In cities, there are too many people and too many cars on the roads. The cars send out (排放) a lot of bad gases(气体) In cities, there are many chemical factories(化工厂). They send out terrible smoke every day. This kind of smoke is very bad for our health. Now the air is becoming worse and worse. Every day, we breathe (呼吸) the bad air in and out. This is very unhealthy for us and it makes us feel sick.

To keep us healthy, we have to go to the countryside to breathe more fresh air. Or we can go up hills to get more fresh air.

1Without(没有) ____, all the living things will die..

A.airB.carsC.roadsD.smoke

2Picture _____ is not bad for the air according to the passage.

A.B.

C.D.

3According to the passage, we have to _____to keep us healthy.

A.go to the cities or go down hills to get more fresh air

B.go to the countryside or go up hills to get more fresh air

C.go to the roads or go up hills to get more fresh air

D.go to the factories or go up hills to get more fresh air

4We can read this passage in the column(栏目) ____ of a newspaper.

A.CitiesB.FactoriesC.HealthD.Cars

【答案】

1A

2C

3B

4C

【解析】

有一种东西,我们看不到,有时候可以听到或感觉到,所有的生物都离不开它,这是什么?对了,是空气。但现在在很多城市里,空气污染非常严重,这对人们的健康是有害的。因此我们应该注意保护环境,多呼吸新鲜空气。

1细节理解题。根据短文第一段中Without(没有) it, all the living things will die. Do you know what it is? Oh, it is air.可知,没有了空气,所有的生物都会死。故应选A

2细节理解题。根据短文第三段的描述In cities, there are too many people and too many cars on the roads. The cars send out (排放) a lot of bad gases(气体) In cities, there are many chemical factories(化工厂). They send out terrible smoke every day. This kind of smoke is very bad for our health.可知,城市中太多的人、汽车以及化工厂等排放出很多脏的空气,对我们的健康是没有好处的。结合图片可知,ABD都是文章中提到的原因,C是村庄的图片,那里有新鲜的空气,故应选C

3细节理解题。根据短文最后一段To keep us healthy, we have to go to the countryside to breathe more fresh air. Or we can go up hills to get more fresh air.可知,为了保持健康,我们需要去农村或者山上呼吸新鲜的空气。由此可知应选B

4主旨大意题。根据文意可知,短文中给我们介绍了空气对我们的重要,并提出现在很多城市里的空气被污染了,为了保持健康,我们应多呼吸新鲜空气。因此文章内容有关于我们的身体健康,故应选C

这是一篇说明文,短文介绍了城市里的空气污染以及为了保持健康,我们要多呼吸新鲜空气。文章主题明确,叙述清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是阅读理解,考查学生们阅读短文了解文章大意、获取细节信息、猜测生词含义以及对文意进行合理的推测和判断的能力。这个题目中考查了细节理解和主旨大意,细节题考查学生们对文章事实信息的理解,答案常可以在原文找到。做题时,依据题干中的关键词,在文章中进行定位,结合选项作答即可。如第2小题,这个题目要求选项对空气没有害处的图片,对于空气污染的问题主要在短文第三段中进行了描述,故答案应定位在第三段,根据文意用排除法作答即可。再如第4小题,这是一个推测文章来源的题目,需要结合文章大意进行选择。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡标号为66—75的相应位置上。

Ray Tomlinson was born in New York State. He sent the world’s f 【1】 email and let us have the use of the @ symbol in electronic communications. Tomlinson wrote a program in 1971 that a 2 messages to be exchanged between different computers. Before that time, electronic messages had only been exchanged between people using the s 3 main unit.

At the time of his invention, Tomlinson was researching possible uses for the ArpaNet—the US military (军方) network that formed the base of the Internet, and showed an i 4 in improving the use of ArpaNet’s “mailbox(邮箱)”, which made users send messages to the mailboxes possible. In the past, people had to print out the message and p 5 it in the mailbox. This achievement made a great difference in people’s life.

Tomlinson also came up with the ideai 6 of using the “@” symbol to separate the name of the receiver from the name of the host, creating the standard still used today. Although it had a history of o 7 forty years, Tomlinson said email had not changed much since its invention.

Tomlinson studied electrical engineering at Rensselaer Polytechnic and t 8 got his masters (硕士学位) at Massachusetts Institute of Technology. He joined a company called Bolt, Beranek, and Newman in 1967, and stayed there the r 9 of his life. He died at the age of 74. The company was later acquired (收购) by Raytheon.

“A true technology pioneer and his work changed the w 【10 the world communicates.” Ratheon said. “It is with great sadness we know the passing of our friend.”

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网