题目内容

【题目】can,may,must,needhave to的适当形式填空。

1You _________return the book to the library on time.

2I ________(not) find the way to the hospital.________ you show me the way?

3________ I finish the work right now?

—No,you ________(not).You ________ do it later.

4He said he ________(not) come tonight.

5Her mother was ill.She________stay at home and look after her.

6It's time for class.You ________stop playing football or you ________be late for class.

7The cloud is lifting,so it ________(not) be a rainy day tomorrow.

8The desk is not dirty.You ________(not) clean it.

9—What is your mother going to do this Saturday?

—I'm not sure.She ________go to see my grandmother.

10If the traffic light is red,you ________(not) cross the road.It's dangerous.

【答案】

1must

2can'tCould

3Mustneedn'tmay

4couldn't

5had to

6mustmay

7can't

8needn't

9may/might

10mustn't

【解析】

1句意:你必须按时把书还给图书馆。Must:必须,应当,表示必要性和义务(现在或将来时);按时把书还给图书馆,是义务;故答案是must。

2句意:我不能找到去医院的路。你能告诉我怎么走吗?can:能,能够,表示能力,也可用于请求许可。前一句表示一种能力;后句表示许可,Could you…?和Can you…?都是请求对方做某事;Could you…?语气更委婉,是委婉礼貌的说法.一般表示请求;Can you…?有命令的语气。结合句意和语境可知答案是(1). can't (2). Could。

3句意:-----我必须马上完成工作吗?-----不,你不需要。你可以以后再做。Must:必须,应当,表示必要性和义务(现在或将来时);must +主语.+ do sth.?:必须?肯定回答Yes,…must.(是的,必须。)否定回答No,….needn’t.(不,没必要。)根据回答No,可知第1个空填needn’t;may:可以,可能,可以表示允许做某事,也可表示可能性;根据上文“不,你不需要。”可知“你可以以后再做。”可知第2个空填may;结合句意和语境可知答案是(1). Must (2). needn't (3). may

4句意:他说他今晚不能来。本句是主从复合句,主句He said 是过去式,从句应用过去的某种时态;根据句意可知表示能力,can:能,能够,表示能力,结合提示可知答案是couldn't。

5句意:她母亲病了,她不得不呆在家里照顾她。上文Her mother was ill.时态是一般过去式,可知此句也是一般过去式;Have to:必须,不得不,表示客观性;根据上文“她母亲病了”可知“她不得不呆在家里照顾她”。故答案是had to。

6句意:上课时间到了。你必须停止踢足球,否则上课可能迟到。Must:必须,应当,表示必要性和义务(现在或将来时);因为“上课时间到了。”所以“你必须停止踢足球”,故第一个空填must;may:可以,可能,可以表示允许做某事,也可表示可能性;根据语境可知如果“不停止踢球”可能就“上课可能迟到”,表示一种可能性,所以填may;故答案是(1). must (2). may。

7句意:云正在散去,所以明天不可能是雨天。Can’t可表示否定推测;根据句意可知此句表示否定推测,结合句意和所给出词可知答案是can't。

8句意:这张桌子不脏,你不必擦它。Need:.需要,必须,needn’t:不必要;根据上文“这张桌子不脏”可知“你不必擦它”。结合句意和所给出词可知答案是needn't。

9句意:-----你妈妈这个星期六打算做什么?------我不确定。她可能去看望我奶奶。Must可表示肯定推测,意思是“一定”,可能性很大;may:可以,可能,可以表示肯定推测,可能性比must小,它的过去式might表示的可能性更小根据上文“我不确定。”可知后面表示一种推测,可能性不是很大,故答案是may/might

10句意:如果交通灯是红色的,你就不能横穿马路,这很危险。mustn’t:禁止做某事;结合句意可知答案是mustn't。

练习册系列答案
相关题目

【题目】What does a typical day look like for a high school student in the United States?Well,everyone's is very different.I can describe my normal day in high school for you.

Our school day usually went from 8:30 a.m. to 5:30 p.m. However,some days I had cheerleading(啦啦队) practice at 6:30 a.m. If I had cheerleading practice,I got ready at school.And if I had time,I ate breakfast at the school dining hall.

Then I would go towards my locker and get my books for the first period.Each class went for about 50 minutes and we had 5 minutes to get to the next class.We studied everything from science to math and from Spanish to P.E.

I played the flute(长笛) in a band,so one of my class periods was used for that.Lunch-time would be at 12:30 p.m and then we had some time to hang out outside.At the end of the day there was a seminar(研讨会) period.It could be used for studying or meetings.

After school,I would cheer at a basketball game,be a lifeguard(救生员) at work or have speech practice.My family always had dinner together at around 7:00 p.m.,but there wasn't always time.I would finally start studying at around 8:00 p.m. or 9:00 p.m.

So there you have it!That's my typical day in high school.

1How long did the writer usually stay at school on his school day?

A. Seven hours. B. Eight hours.

C. Nine hours. D. Ten hours.

2Where did the writer eat breakfast if he had time?

A. At school. B. At home.

C. In a restaurant. D. In a park.

3When did the writer hang out with his classmates?

A. After the first class.

B. After lunch.

C. After breakfast.

D. After school.

4Which of the following is not the writer's after-school activity?

A. Have meetings. B. Cheer at a game.

C. Be a lifeguard. D. Practice speech.

5What does the passage mainly talk about?

A. Our school day.

B. Everyone's life is different.

C. The after-school life in the US.

D. A typical day in high school in the US.

【题目】阅读下面短文在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式。

Helen Thayer, one of the greatest explorers of the 20th century, loves challenges.She says, “I like to see what's 1 the other side of the hill.” She has gone almost everywhere to do that.

Helen Thayer was born in New Zealand.She has been 2(explore) the world most of her life.Since childhood, she has travelled 3(wide) in very cold climates and across rough lands.At the age of 50, she became 4 first woman to travel alone to the North Pole.Accompanied only by her dog Charlie, she survived cold weather and meetings with polar bears.She has also kayaked(划皮艇) 2,200 miles down the Amazon, and climbed several mountains.

Helen Thayer has never let age 5(stop) her.She and her husband, Bill, had a lifelong dream for their 40 wedding anniversary (周年纪念).They walked 1,600 miles in intense heat across the Gobi Desert.There they met Mongolian nomads (游牧民) and learned about their culture.To celebrate 50 years of 6(marry), the Thayers walked almost 900 miles across the Sahara Desert to study the customs of the people 7live there.Now in their 8(seventy), Thayer keeps planning trips for the future.

In recent years, Thayer has been talking to groups around the world.She has continued to travel 9 bring back stories to share with both children and adults.Thayer hopes to encourage people to follow their passions and realise their dreams.What is her10(advise)? Set goals, plan for success and never give up.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网