题目内容
【题目】阅读下面短文,根据短文内容填写表格,每空限填一词。
There are two mice. They are friends. One mouse lives in a small hole behind a big tree in the country (郊区); the other mouse lives in a house next to a garden in the city. One day the Country mouse sees the City mouse. He says, "Come and see me at my house in the country Let's play together." So the City mouse comes.
After playing in the field (田), looking for different kinds of food and eating a big meal with hundreds of friends there, the City mouse says, "Your house is not good, and the food is not good, either. Why do you live in the small hole in the field? You should go and live in the city. It's comfortable to live in a nice house made of stone (石头). You must go and see me at my house in the city. I have my own large house."
The Country mouse goes to the house of the City mouse on Sunday. It is a very good house. There is enough food in the kitchen for them to eat. But just as they begin to eat, they hear a great noise. The City mouse cries, "Run! Run! The cat is coming!" They run away quickly and hide.
After some time they come out. The Country mouse says, "I do not like living in the city. I like living in my hole in the field. It is better to be poor and happy than to be rich and afraid."
根据短文内容,完成表格(每个空格只填一个单词)
Two mice | The City mouse | The【1】 mouse |
Living place | A【2】 house near a garden | A 【3】hole in the field |
Friends | He has no friends there. | He has【4】 of friends in the field. |
【5】 | There is【6】 food in the kitchen. | He looks for food in the field. |
Opinion | It's 【7】to live in the city. Mice should live in nice houses made of【8】 | It's better to be poor and 【9】to be rich and afraid. He 【10】 living in the hole in the country. |
【答案】
【1】Country
【2】large
【3】small
【4】hundreds
【5】Food
【6】enough
【7】comfortable
【8】stone
【9】happy
【10】likes
【解析】
文章大意:文章讲述了城里老鼠和乡下老鼠的故事。通过讲述两只老鼠之间的对话,来表达出贫穷快乐和富裕害怕比起来贫穷快乐更好。
本文主要对比了城市老鼠和乡村老鼠的生活状况,告诉我们快乐与幸福是最重要的。
【1】根据There are two mice…. One day the Country mouse sees the City mouse. 有两只老鼠……一天,乡村老鼠看见城里老鼠。结合本行前面的The City mouse,可知此处说的是“乡村老鼠”,即the Country mouse,故答案为Country。
【2】根据本行第一列的内容Living place居住地,结合the other mouse lives in a house next to a garden in the city….You must go and see me at my house in the city. I have my own large house. 另一只老鼠住在城市花园旁边的房子里……你一定要到城里我家里去看我,我有自己的大房子。可知,城市老鼠住在花园附近的一所大房子里。large巨大的,形容词,a large house一个大房子,故答案为large。
【3】根据One mouse lives in a small hole behind a big tree in the country; 一只老鼠住在乡下一棵大树后面的一个小洞里,以及Why do you live in the small hole in the field? 你为什么住在田野里的小洞里?可知乡村老鼠住在田野上的一个小洞里。small小的,形容词,a small hole一个小洞,故答案为small。
【4】根据After playing in the field, looking for different kinds of food and eating a big meal with hundreds of friends there,在野外玩耍后,寻找不同种类的食物,和数百个朋友一起吃一顿大餐。由此可以推知,乡村老鼠在田野里有数以百计的朋友,hundreds of数以百计的,故答案为hundreds。
【5】根据本行后面所对应的内容There is__6__ food in the kitchen.以及He looks for food in the field.可知此处描述的是两只老鼠的“食物”,food食物,不可数名词,首字母要大写,故答案为Food。
【6】根据It is a very good house. There is enough food in the kitchen for them to eat. 这是一个非常好的房子。厨房里有足够的食物给他们吃。结合There is__6__ food in the kitchen.可知城市里的老鼠厨房里有足够的食物,enough足够的,形容词,修饰后面的名词food,故答案为enough。
【7】根据the City mouse says, "……You should go and live in the city. It's comfortable to live in a nice house made of stone…….",城市老鼠说:“……你应该到城里去住,住在漂亮的石头房子里很舒服……”,结合It's __7__to live in the city.可知,城市里的老鼠认为住在城市里是很舒服的,comfortable舒服的、舒适的,形容词,在句中用在系动词is后面作表语,故答案为comfortable。
【8】根据根据the City mouse says, "……You should go and live in the city. It's comfortable to live in a nice house made of stone…….",城市老鼠说:“……你应该到城里去住,住在漂亮的石头房子里很舒服……”,结合Mice should live in nice houses made of__8__.可知,城市里的老鼠应该是住在用石头做的房子里,stone石头,houses made of stone石头房子,故答案为stone。
【9】根据The Country mouse says, "……It is better to be poor and happy than to be rich and afraid."乡下老鼠说:……贫穷和快乐总比富有和害怕更好。”结合It's better to be poor and __9__to be rich and afraid.可知,乡村老鼠认为贫穷和快乐总比富有和害怕更好。happy高兴的、快乐的,形容词,and连接两个并列成分,这里和前面的poor共同做系动词be的表语,故答案为happy。
【10】根据The Country mouse says, "I do not like living in the city. I like living in my hole in the field. ……"乡下老鼠说:“我不喜欢住在城里。我喜欢住在田野的洞里。……”结合He __10__ living in the hole in the country.可知,乡村老鼠喜欢住在乡下的小洞里。like喜欢,句子时态为一般现在时,主语he是第三人称单数,所以like也要用第三人称单数形式likes,故答案为likes。