题目内容

【题目】Answer the questions.

I’m not allowed to stay out late

Why do I have to do my homework before I can watch TV

My parents never let me go to parties

Why is it just mum and Dad who make the rules? Life’s just not fair

Do these compalints sound familiar” well, if you think your life is hard, you might like to think about kids in ancient times. For some of them, life was quite hard.

In ancient Greece, only the boys are allowed to go to school. Greek girls stay at home, where their mother taught them sklls like cooking and weaving--things that would help them find a husband.

At the age of seven, some boys were sent to very strick military school, where they were taught become soliders. Nearly everything in their educational system was about war and battle. Life was pretty hard at there schools. For example, the kids were often hungry. The teachers didn’t let them have much food. But if they got caight, they were punished(惩罚)。

A ztec children in central America also had a difficult life in ancient times. If they broke rules, they could expect some pretty curl punishment.

On the goof side, Aztecs believed in the importace of schooling. In the home, children learn practical skills: dads taught their sons how to fish and farm while mothers taught their daughters home-making skills. Girls and boys also wnet to school(although the adults didn’t let them go to the same schools)

Kids went to schools called telpochcalli. They had lessons about history, religion and music. The boys had lessons to learn how to fight. If the children were from more important family, they went to a calmecac where they learned how to read and write, too.

At both schools childen had to be on their best behaviour. They knew all about the punishment for behaving badly, and life was hard enough anyway.

1The complaints aren’t mainly about rules, are they?

2Why did Greek girls learn skills like cooking and weaving?

3What did the Greek boys at military school probably do to survive for themselves?

4Who were calmecac school for?

5What did the boys in telpochalli learn?

6Who do you think have a harder life, children in the past or today? Give your reaons.

【答案】

1Yes. They are

2To find a husband

3Stealing food

4For children from a more important family

5They learn history, religion, music and learn how to fight

6答案不唯一。Children in the past./ Because if they broke rules, they could expect some pretty curl punishment.

【解析】

短文大意:针对当今的孩子普遍抱怨生活的不公平,本文列举了古代一些国家少年儿童艰难的生活进行对比。

1题意:这些抱怨主要不是针对规则,对吗?考查细节理解。根据well, if you think your life is hard, you might like to think about kids in ancient times. For some of them, life was quite hard.可知抱怨的是生活的不公平,故填Yes. They are

2题意:为什么希腊女孩要学习烹饪和编织等技能?考查细节理解。根据Greek girls stay at home, where their mother taught them skills like cooking and weaving--things that would help them find a husband.可知这些技能可以帮助她们找到丈夫,故填To find a husband

3题意:为了生存希腊男孩在军校可能做什么?考查细节理解。根据the kids were often hungry. The teachers didn’t let them have much food. But if they got caught, they were punished.(孩子们经常饿。老师不让他们有太多的食物。但如果他们被抓住了,他们就会受到惩罚)可知他们会偷食物,故填Stealing food

4题意:calmecac学校是为谁开设的?考查细节理解。根据If the children were from more important family, they went to a calmecac where they learned how to read and write, too.(如果孩子来自更重要的家庭,他们也会去calmecac学习读写)可知为来自更重要家庭的孩子开设的,故填For children from a more important family

5题意:telpochalli的孩子们学到了什么?考查细节理解。根据They had lessons about history, religion and music. The boys had lessons to learn how to fight.可知他们上历史、宗教、音乐课,男孩子学习打架,故填They learn history, religion, music and learn how to fight

6题意:你认为谁的生活更艰难,过去的孩子还是现在的孩子?给你的原因。考查观点态度。开放性题目,答案不唯一。根据children in central America also had a difficult life in ancient times. If they broke rules, they could expect some pretty curl punishment.(古代中美洲的儿童也过着艰苦的生活。如果他们违反规定,就会受到严厉的惩罚)可知过去的孩子生活更艰难,因为如果他们违反规定,就会受到严厉的惩罚,故填Children in the past./ Because if they broke rules, they could expect some pretty curl punishment.

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。例如小题2,问希腊女孩学习烹饪和编织等技能的原因,考查细节理解;根据Greek girls stay at home, where their mother taught them skills like cooking and weaving--things that would help them find a husband.可知这些技能可以帮助她们找到丈夫,故填To find a husband

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网