题目内容
【题目】China is a country which has a long history. It has lots of traditional handicrafts(手工艺品). 【1】It varies from animals and plants to the scenes of our everyday lives. Guangling paper-cutting is one of the country's most famous craftsmanships. Thanks to the efforts of Zhang Duotang, a descendant(后代)of its founder, paper-cutting has now developed into a industry.
The Guangling paper-cutting has been listed in the list of nationally protected intangible cultural heritage(非物质文化遗产). 【2】 It is regarded as a "Unique Chinese Folk Art" and was added to the list of World Intangible Cultural Heritage by UNESCO in 2009.
There are 38 procedures about making paper cuts. It's a pure handicraft that cannot be replaced by modern machines. But as more and more young people are leaving Guangling to find work, it's an art that is slowly dying. However, Zhang has decided to do something about it. 【3】
In 2007, Zhang began to build the Guangling paper-cutting cultural industry park, investing(投资) over 45 million yuan into the project.
【4】 Besides, he set up a paper-cutting industry chain in the process.
【5】 He also thinks that it is a duty for him to pass on the skill. He and his team research how to make better paper-cutting from morning to night. It is their efforts that make the world know about Chinese paper-cutting. We believe that Chinese paper-cutting art will be well handed down.
A.It’s very popular with young people.
B.Zhang regards paper-cutting as his life.
C.Chinese paper-cutting is one of the oldest handicrafts(手工艺品)in China.
D.It’s famous for its bright colors, vivid(栩栩如生的) models and skillful engraving(雕刻).
E.He built China's first Guangling paper-cutting art museum and a training school.
F.He organized his family members, brothers and sisters, trying to explore new ways to revive(使复兴) this traditional skill.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】F
【4】E
【5】B
【解析】本文主要介绍的是剪纸是中国一种古老的手工艺品。剪纸从动物和植物到我们日常生活的场景都有。广灵剪纸是中国最著名的手工艺之一。为了将广灵剪纸更好地流传下来,其创始人的后代将其进行了产业化发展,并取得很好的效果。
【1】C
根据上句“It has lots of traditional handicrafts(手工艺品).”可知下来介绍的是与传统手工艺品有关的内容,结合备选项,C项“中国剪纸是中国最古老的手工艺品之一。”符合语境,故选C。
【2】D
根据上句“The Guangling paper-cutting has been listed in the list of nationally protected intangible cultural heritage(非物质文化遗产).”可知应介绍与广灵剪纸有关的内容,结合备选项,D项“它因其明亮的颜色、生动的模型以及工艺精湛的雕刻而闻名。”符合语境,故选D。
【3】F
根据上句“However, Zhang has decided to do something about it.”可知空处应选与他的作为有关的内容,结合备选项,F项“他组织他的家庭成员,兄弟姐妹,尽力探索新方法来振兴这个传统技艺。”符合语境,故选F。
【4】E
根据整段内容可知,主要讲的是他都干了什么,结合备选项,E项“他建立了中国第一个广灵剪纸艺术博物馆和培训学校。”符合语境,故选E。
【5】B
根据后一句“ He also thinks that it is a duty for him to pass on the skill.”可推知前面讲的应是他对剪纸的认识,结合备选项,B项“张视剪纸如他的生命。”符合语境,故选B。