题目内容

【题目】 The Chongyang Festival is a traditional Chinese festival. It is celebrated on the ninth day of the ninth lunar(阴历) month. It's also called the Double Ninth Festival.

The festival started as early as the Warring States Period (475-221BC). It has a history of more than 1, 700 years. Among the numbers from zero to nine, nine is the highest odd number(奇数). People believe that two "ninths" meeting together stand for a long life. So it is a special holiday for Chinese people to show love and respect for their elders. They hold many kinds of activities in honor of old people to wish them good health and a long life.

The festival comes during the golden time of fall. On the day, people traditionally drink Chrysanthemum(菊花)wine, eat Double-Ninth Cakes and climb mountains. They also carry a kind of plant, its name is dogwood, People in ancient times believed that the plant could drive away evil(邪恶的) spirits and prevent them from catching an illness in winter.

Answer the questions according to the passage.

1When is the Double Ninth Festival?

2Does the Double Ninth Festival have a history of 1, 700 years?

3What do two "ninths" meeting together stand for?

4Who do people celebrate the Double Ninth Festival for?

5What do people traditionally drink and eat on the festival?

【答案】

1It's on the ninth day of the ninth lunar month. On the ninth day of the ninth lunar month.

2No, it doesn’t.

3Two "ninths" meeting together stand for a long life. /A long life. /They stand for a long life.

4They celebrate the festival( to show love and respect) for their elders / (For) their elders.

5They traditionally drink chrysanthemum wine and eat Double-Ninth Cakes/Chrysanthemum wine and Double-Ninth Cakes.

【解析】

本文介绍中国的传统节日---重阳节。它是在农历九月初九庆祝的。这个节日最早开始于战国时期(公元前475-221年)这是中国人对长辈表示爱戴和尊重的一个特殊节日。他们举办各种活动,向老人表示敬意,祝他们健康长寿。在这一天,人们传统上喝菊花酒,吃重阳糕,爬山。他们还携带一种植物----山茱萸。

根据课文回答问题。

1题意:重阳节是什么时候?细节理解题。根据第一段句子The Chongyang Festival is a traditional Chinese festival It is celebrated on the ninth day of the ninth lunar(阴历) month.重阳节是中国的传统节日。它是在农历九月初九的时候庆祝的。可知故答案为It's on the ninth day of the ninth lunar month

2题意:重阳节有1700年的历史吗?细节判断题。根据第二段句子 It has a history of more than 1 700years.可知它有超过1700年的历史。故答案为No it doesn't

3题意:两个“九分之一”会议代表什么?细节理解题.根据第二段句子People believe that two "ninths" meeting together stand for a long life.人们相信两个""相聚在一起会有很长的寿命.可知代表着长寿。故答案为Two "ninths" meeting together stand for a long life

4题意:人们为谁庆祝重阳节?细节理解题.根据第二段句子So it is a special holiday for Chinese people to show love and respect for their elders They hold many kinds of activities in honor of old people to wish them good health and a long life.对中国人来说,这是一个特殊的节日,向长辈们表示爱戴和尊敬.他们举行各种各样的活动来纪念老人,祝他们健康长寿.可知他们庆祝这个节日来表达对长辈的爱和尊敬.故答案为They celebrate the festival to show love and respect for their elders

5题意:在节日里,人们通常喝什么,吃什么?细节理解题.根据最后一段句子On the day people traditionally drink Chrysanthemum(菊花)wine eat DoubleNinth Cakes 在这一天,人们传统上喝菊花酒,吃重阳糕.可知他们传统上喝菊花酒,吃重阳糕.故答案为They traditionally drink chrysanthemum wine and eat DoubleNinth Cakes

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Ladies and Gentlemen, thank you. Well, ni-hao. (Laughter) It is such a pleasure and an honor to be here with all of you at this great university, so thank you so much for having me. I’m here today because I know that our future depends on connections like these among young people like you across the world.

That’s why when my husband and I travel abroad, we don’t just visit palaces and parliaments (国会) and meet with heads of countries. We also come to schools like this one to meet with students like you, because we believe that relationships between countries aren’t just about relationships between governments or leaders — they’re about relationships between people, particularly young people. So we view study abroad programs not just as an educational chance for students, but also as an active part of America’s foreign policy (政策).

Through the wonders of modern technology (科技), our world is more connected than ever before. Ideas can cross different countries with the click of a mouse. Companies can do business and compete with companies across the world. And we can text, email, skype with people in the world.

So studying abroad isn’t just a fun way to spend a time of learning; it is quickly becoming the key to success in our times. Because getting ahead in today’s workplaces isn’t just about getting good grades or test scores in school, which are important. It’s also about having real experience with the world beyond (超出) your borders—experience with languages, cultures and societies very different from your own. Or, as the Chinese saying goes: “It is better to travel ten thousand miles than to read ten thousand books.”

1Where did the speaker probably give the talk to the audience?

A. In a university.B. In the Parliament Hall.

C. On the Internet.D. In a place of interest.

2The passage shows that the world’s future depends on _______.

A. getting good gradesB. traveling abroad

C. connections among young peopleD. texts and emails

3In the speaker’s opinion, what is the key to success in our times?

A. Going to a university.B. Doing more exercises.

C. Studying abroad.D. Getting good test scores.

4Where may the passage come from?

A. A story.B. A news report.C. A scientific magazine.D. A speech.

【题目】 "What! You, too? I thought I was the only one." Have you ever said this to someone? If so, you may have ended up becoming friends with this person.

It seems that similarity often helps from friendships. The Greek philosopher (哲学家) Aristotle once said, "Some define (下定义) it (friendship) as a matter of similarity; they say that we love those who are like ourselves."

Now, there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends have similar brains, Scientific America reported.

The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student watched the same set of videos, which included a comedy, a debate (讨论) and a soccer match. At the same time, scientists scanned(扫描) their brains and recorded their brain activity.

Similar parts of their brains became active while watching the videos, especially parts that are connected with motivation (动力), learning and memory. According to their scans, friends who watched the same videos parts reacted in similar ways. However, people who weren't friends has different reactions to the same video parts.

Having close friends whose brain react like ours may be useful because it makes one's own value, opinions, and interests stronger, lead scientist Carolyn Parkinson told Business Insider.

But brain similarity is not the only thing that can result in friendship. Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that friendship is also based on how physically close you are to someone. They did an experiment with first-year college students who met in class for the first time. Is this experiment, students who sat in neighboring seats were more likely to become friends.

1What does "this idea " in Paragraph 3 refer to ?

A. Many friendships start with small chatsB. Friends try to develop similarities between themselves.

C. People with similarities may become friendsD. We like those who like us first.

2What did the scans of the students' brain show?

A. They had watched the same video parts

B. Friends had similar reactions to the same video parts

C. Watching videos improves one's memory

D. It's good to have friends who react similarly

3According to the story, what else may help build friendship?

A. Being fun and helpfulB. Studying at the same college

C. Having similar appearanceD. Being physically close

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网