题目内容
【题目】阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A, B,C,D四个选项中,选择最佳选项。
![]()
In November 1979, pupils in England were able to watch a new TV program called Monkey. Most of them were hearing this story for the first time. However, this story is not ______ to Chinese children. The Monkey King or Sun Wukong is the main character in the traditional Chinese book Journey to the West.
The Monkey King is not just any normal monkey. In fact, he sometimes does not even look like a monkey! This is because he can make 72________to his shape and size, turning himself into different animals and objects. But unless he can hide his tail, he cannot turn himself into a man. To fight bad people, the Monkey King uses a_______ stick. Sometimes he can make the stick so small that he can keep it in his ear. At other times, he is able to make it big and long.
The Monkey King has_______ the children of China for many years. And as soon as the TV program came out more than 30 years ago, western children became interested in reading this story because the clever Monkey King keeps fighting to help the weak and never gives up.
【1】A.interestingB.importantC.typicalD.new
【2】A.changesB.actionsC.sticksD.scenes
【3】A.heavyB.magicC.hugeD.beautiful
【4】A.surprisedB.protectedC.excitedD.guided
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】C
【解析】
短文大意:短文简单介绍了猴王的基本情况及其深受中外儿童喜欢的原因。
【1】句意:然而,这个故事对中国孩子来说并不新鲜。
interesting有趣的;important重要的;typical典型的;new新鲜的。根据下文“to Chinese children对中国孩子来说”可知是熟知的,not new符合句意,故选D。
【2】句意:这是因为他可以改变自己的形状和大小,把自己变成不同的动物和物体。
changes变化;actions行动;sticks棍棒;scenes场景。根据下文“turning himself into different animals and objects把自己变成不同的动物和物体”,可知他能把自己变成不同的动物或物体,故选A。
【3】句意:为了对付坏人,美猴王用了一根魔棒(金箍棒)。
heavy重的;magic神奇的;huge大的;beautiful美丽的。根据下文“Sometimes he can make the stick so small that he can keep it in his ear. At other times, he is able to make it big and long有时他能把棍子做得很小,这样他就能把它塞进耳朵里。在其他时候,他可以把它做得又大又长”,可知这是一根有魔力的铁棒,故选B。
【4】句意:多年来猴王一直让中国的孩子们兴奋不已。
surprised吃惊的;protected受保护的;excited兴奋的;guided有向导的。根据下文“And as soon as the TV program came out more than 30 years ago, western children became interested in reading this story 30多年前,这个电视节目一播出,西方的孩子们就对这个故事产生了兴趣”,可知孙悟空让孩子们很兴奋,ABD三项不合句意,故选C。
【题目】【2012 佛山】Thanks to the organisation, some money given to the poor children.
A. was B. were C. are
【题目】Interesting festivals in the world
|
|
|
|
【1】How many festivals are mentioned in the passage?
A. Ono. B. Two. C. Three. D. Four
【2】Where will you probably go to enjoy one of the festivals above in May7
A. Spain. B. England.
C. The United States. D. Thailand.
【3】Which festival is held in Black Rock Desert?
A. Throwing tomatoes. B. Rolling cheese.
C. Burning man, D. Pouring water.
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The tomatoes are thrown into the crowd Io eat.
B. Not all the festivals alive fall on the single day.
C. Burning a large real man is the best part of the festival.
D. Songkran is the only reason for attracting lots of tourists,
【5】The passage is most probably taken from ____________.
A. a tour guide B. a science report
C. a story book D. a fashion magazine