题目内容
【题目】
![]()
It was a hot summer day. A group of ants were working hard. They were carrying food.
Some grasshoppers were playing in the shade of a tree. One of the grasshoppers asked an ant, “Why are you working so hard on such a hot day?”
“Because you cannot find food in winter. We are getting food for winter,” answered the ant.
“It’s so early to find food for winter. You are a fool to work on such a hot day,” he teased (取笑) the ant.
The ant was very angry and shouted at the grasshopper, “Well, go and play! You will have a bad time in winter. ”
Summer was over and winter came. The grasshopper could not find food anywhere. He was both cold and hungry. He went to the ant’s home and knocked at the door.
“Mr. Ant, I’m very cold and hungry. I’m dying. Please let me have something to eat,” he said.
The ant opened the door and said, “Mr. Grasshopper, you played and sang and teased us in the summer. Please go to play and sing now. ”
Days later, the grasshopper died in the snow.
【1】What was the weather like when the ants were carrying food?
A. Hot.B. Cold.C. Rainy.D. Snowy.
【2】What were the grasshoppers doing at that time?
A. Finding food.B. Eating.C. Working.D. Playing.
【3】Why were the ants working so hard?
A. Because they liked to work in summer.
B. Because they were hungry all the time.
C. Because they wanted to get food for winter.
D. Because they got up early every day.
【4】What did the ant do when the grasshopper came in winter?
A. He didn’t open the door.B. He played and sang with the grasshopper.
C. He welcomed the grasshopper.D. He refused to give the grasshopper food.
【5】What happened to the grasshopper at last?
A. He had food.B. He died.C. He was angry.D. He sang in snow.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】C
【4】D
【5】B
【解析】
这篇短文主要讲述了一只蚱蜢嘲笑在大热天为冬天准备食物的蚂蚁,冬天来了蚱蜢找到不到食物,最后他去找蚂蚁,蚂蚁也不帮助他,最后他冻死在雪地里。
【1】细节理解。根据文中It was a hot summer day. A group of ants were working hard. They were carrying food.可知,天气非常热。故选A。
【2】细节理解。根据文中Some grasshoppers were playing in the shade of a tree.可知,那些蚱蜢正在玩。故选D
【3】细节理解。根据文中“Because you cannot find food in winter. We are getting food for winter,” answered the ant. 可知,他们正在为冬天储存食物。故选C。
【4】推理判断题。根据文中The ant opened the door and said, “Mr. Grasshopper, you played and sang and teased us in the summer. Please go to play and sing now. ”可知,蚂蚁拒绝给蚱蜢提供食物。
故选D。
【5】细节理解。根据文中Days later, the grasshopper died in the snow.可知,最后蚱蜢死了。故选B。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节;2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。