题目内容
【题目】 Do you have to wear uniforms to school every day? Do you like them or you just want to wear your own clothes? Many students just wonder why they can't wear whatever they like, for teenagers want to be different from others.
In fact, there are several reasons why school uniforms are a good idea. First of all, uniforms help the school look smart. The students feel that they belong to a particular (特别的)group. When every student in the school wears the uniform, nobody has to worry about fashion. Everybody wears the same style of clothes. Uniforms can be useful in unexpected ways. A school in Ireland has introduced an interesting new uniform. On the edge (边缘)of the jacket, there is a piece of cloth which gives off light in the dark. When the children are walking or cycling to school on dark mornings, car drivers can easily see them.
But can uniforms help improve school standards? The answer to this question is not clear. One study in America found that students5 grades improved a little after the school introduced uniforms. But some students didn't want to wear the uniform. Other American studies showed that uniforms have nothing to do with the school performance.
School uniforms are traditional in Britain, but some schools are starting to get rid of them. Students of some very good schools do not have to wear uniforms now. However, uniforms are still popular. Pupils at about 90 percent of British secondary schools wear uniforms.
【1】Where are the interesting and useful uniforms from according to the passage?
A.Ireland.B.America.C.China.D.Britain.
【2】Why can the new uniform be useful?
A.The whole jacket can give off light in the dark.
B.Students can wear it on dark mornings.
C.Students can wear it to walk or ride bikes.
D.It can make drivers see the students easily in the dark.
【3】What’s the meaning of the underlined phrases in the last paragraph?
A.喜欢B.使用C.摆脱D.改变
【4】How does the writer start this passage?
A.By asking questions.B.By listing facts.
C.By showing numbers.D.By giving examples.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】C
【4】A
【解析】
这是一篇说明文,文章介绍穿学校制服的好处,以及制服是否对学校表现有影响。
【1】
细节理解题。根据第二段“A school in Ireland has introduced an interesting new uniform”可知有趣的有用的制服来自爱尔兰。故选A。
【2】
细节理解题。根据第二段“On the edge (边缘)of the jacket, there is a piece of cloth which gives off light in the dark. When the children are walking or cycling to school on dark mornings, car drivers can easily see them”可布料的一边在黑暗中发光,孩子们早上在黑暗中走路或者骑自行车,轿车司机很容易看到他们。故选D。
【3】
词义猜测题。根据“do not have to wear uniforms”可知划线的词“get rid of”表示“摆脱”。故选C。
【4】
推理判断题。根据第一段“Do you have to wear uniforms to school every day? Do you like them or you just want to wear your own clothes?”可知通过问问题开始文章写作。故选A。