题目内容
【题目】Emma and Tina are new students in my school. Emma is twelve. She is from America. Tina is eleven. She is from England. They are in Class 3, Grade7. Emma can speak a little Chinese, but Tina can't. They live in Ningbo with their parents. Tina's mother is a teacher. She teaches English in our school. On Sundays, Emma and Tina often play basketball with their Chinese friends. They love Chinese food and their Chinese friends very much.
根据短文内容,选择最佳答案。
【1】Tina is __________ years old.
A. 11 B. 12 C. 13 D. 14
【2】Emma and Tina are ___________.
A. twins B. Chinese C. American D. middle school students
【3】Emma and Tina live in___________ now.
A. Ningxia B. England C. America D. Ningbo
【4】On Sundays, they often play _____________.
A. volleyball B. basketball C. football D. tennis
【5】Which of the following is TRUE according to (根据) the passage?
A. Tina's mother teaches French. B. They are in Class 7, Grade 3.
C. Both of them like their Chinese friends. D. Tina can speak a little Chinese.
【答案】
【1】 A
【2】 D
【3】 D
【4】 B
【5】 C
【解析】
这篇短文中作者给我们介绍了他的学校里来的两名新学生Emma和Tina,他们来自哪里、他们的家人以及他们的喜好。
【1】细节理解题。根据短文中Tina is eleven可知,Tina今年11岁了,故应选A。
【2】推理判断题。根据短文中Emma and Tina are new students in my school. Emma is twelve. She is from America. Tina is eleven. She is from England.可知,Emma来自美国,Tina来自英国,他们不是双胞胎,B和C也不符合文意;他们是作者学校里的新学生,They are in Class 3, Grade7他们在7年级3班,所以他们是中学生,故选D。
【3】细节理解题。根据短文中They live in Ningbo with their parents可知,他们现在和父母一起住在宁波。故应选D。
【4】细节理解题。根据短文中On Sundays, Emma and Tina often play basketball with their Chinese friends可知,在星期天的时候,他们经常和中国的朋友们一起打篮球。由此可知应选B。
【5】推理判断题。根据短文的最后They love Chinese food可知,Emma和Tina两人都喜欢中国食物,故C选项正确,选C。根据Tina's mother is a teacher. She teaches English in our school.可知A不对;根据They are in Class 3, Grade7可知B不对;根据Emma can speak a little Chinese, but Tina can't.可知D不对。
这篇短文中作者介绍了他的学校里新来的两名学生Emma和Tina。文章篇幅短小,主题明确,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。后面的题目设置以细节理解题和推理判断题为主,考查了对文章事实细节的理解,答案都可以在文中找到。做题时,应注意根据题目所问或利用关键词,锁定相应语句,搜索有用信息作答。例如第4小题,可以用题目中的时间On Sundays为关键词,迅速定位On Sundays, Emma and Tina often play basketball with their Chinese friends这句话,可知答案。