题目内容
【题目】Have you ever noticed an advertisement which says "Learn a foreign language in six weeks, or your money back! From the first day your pronunciation (发音) will be excellent.Just send …" and so on? Of course, it never happens quite like that.The only language that is easy to learn is the mother tongue.And think how much practice that gets! Before the Second World War people usually learned a foreign language in order to read the literature (文学) of the country.
Now speaking the foreign language is what most people want.Every year many millions of people start learning one.How do they do it? Some people try at home, with books and tapes; some use radio or television programmes; others go to evening classes.If
they use the language only twice or three times a week, learning it will take a long time, like language learning at school.A few people try to learn a language fast by studying for six or more hours a day.
It is clearly easier to learn the language in the country where it is spoken.However, most people cannot afford this, and for many it is not necessary.They need the language in order to do their work better.For example, scientists and doctors mainly need to be able to
read books and reports in the foreign language.Whether the language is learned quickly or slowly, it is hard work.Machines and good books will help, but they cannot do the students' work for them.
【1】Before the Second World War people learned a foreign language in order to ________.
A. speak to each other
B. listen to the radio
C. read something they didn't know
D. write the literature of the other country
【2】The easiest way for us to learn a foreign language is ________.
A. using the language six or more hours a day
B. learning the language at school
C. studying the language in the foreign country
D. reading the foreign stories as many as possible
【3】The passage mainly tells us that
A. the more you practise, the quicker you'll learn the language
B. it is possible for you to learn a foreign language in six weeks
C. it is not good for you to learn a foreign language by yourself
D. the quicker you learn a foreign language, the more you must pay for it
【答案】
【1】C
【2】C
【3】A
【解析】试题分析:这篇说明文介绍了学习外语的目的,重点介绍了学习外语的方法。
【1】题意:在第二次世界大战之前,人们学习外语是为了 。考查细节理解题。根据第一段结尾Before the Second World War people usually learned a foreign language in order to read the literature of the country.,可知人们学习外语是为了阅读这个国家的文学作品,故选C。
【2】题意:我们学习外语最简单的方法是 。考查综合理解题。A. using the language six or more hours a day每天使用该语言六小时以上;B. learning the language at school在学校学习语言; C. studying the language in the foreign country在外国学习语言;D. reading the foreign stories as many as possible尽可能多地阅读外国故事。根据It is clearly easier to learn the language in the country where it is spoken.和语言学习规律,可知选C。
【3】题意:这篇文章主要告诉我们 。考查细节理解题。A. the more you practise, the quicker you'll learn the language你练习得越多,学习语言就越快;符合语言学习规律,正确。B. it is possible for you to learn a foreign language in six weeks你有可能在六周内学会一门外语;不合事实,错误。C. it is not good for you to learn a foreign language by yourself 你自己学一门外语是不好的;根据They need the language in order to do their work better,可知说法错误。D. the quicker you learn a foreign language, the more you must pay for it 你学外语越快,你就必须付出越多的代价;结论武断,错误。根据A few people try to learn a language fast by studying for six or more hours a day,可知选A。