题目内容
【题目】阅读理解
Do you look like your name? Scientists say there's a good chance you do.
This comes from a new study published in a magazine. Researchers from Israel found that our given names may have something to do with our facial (面部的) appearances.
Lead writer Yonat Zwebner of a university, along with her team, did eight different experiments (实验) in Israel and France. The different experiments were set up to answer two main questions: whether people can correctly guess a person's name based only on a photo of a face and what is behind this matching effect.
During the experiments, researchers asked students to look at photos of people's faces and guess each person's name from a list of four choices. They correctly guessed the right name 38 percent of the time, which was better than the 25 percent of a random (随机的) guess.
What's more, when the faces the students looked at came from within their own country, they were able to best match the faces to the names. French students were better at matching only French names and faces while Israeli students were better at matching only Hebrew names and Israeli faces.
Researchers believe it is possible that people change their appearances without paying attention to it, to match their names. One study especially backed up this idea, showing that a hairstyle, something that can be changed by people easily, was enough to guide others in correctly guessing their names.
“Earlier research has shown there are cultural stereotypes (偏见) carried by names, including how someone should look. For example, people are more likely to imagine a person named Bob to have a rounder face than a person named Tim. We believe these stereotypes can, over time, influence people's facial appearances,” Zwebner said.
The results of the experiments may even make parents think twice when choosing a name for their children.
“If a name can influence appearance, it can influence many other things. This research opens an important direction that may suggest how parents should consider better the names for their children,” said Zwebner, who recently had a baby herself.
“As parents, it was really difficult for us to name our 12-day-old daughter as we know the meanings of names.”
(1)One of the purposes of the experiments is to_.
A.give the students a chance to know each other
B.explain what influences our facial appearances
C.find out different characteristics carried by different names
D.see if people can correctly guess a person's name based only on a photo of a face
(2)People could match the faces to the names more easily.
A.when they did a random guess
B.when the faces are from other countries
C.when the faces are from their own country
D.when they have more knowledge themselves
(3)The underlined part “backed up” in Paragraph 6 most probably means “ ”.
A.supported
B.changed
C.compared
D.cancelled
(4)Paragraph 6 and Paragraph 7 are mainly to show.
A.the results of changing names
B.names have something to do with appearances
C.the importance of cultural stereotypes carried by names
D.the importance of a hairstyle in guessing different looks
(5)According to Zwebner, we know that.
A.facial appearances may influence names
B.we shouldn't think of others just according to their names
C.a name may influence many things and should be well chosen
D.we should pay less attention to the meanings of names and be ourselves
【答案】
(1)D
(2)C
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】本文主要讲解科学家做实验来验证是否人的长相会和名字一样。
(1)细节理解题。根据题干划关键词purpose和experiment定位至第二段Lead writer Yonat Zwebner of a university, along with her team, did eight different experiments (实验) in Israel and France. The different experiments were set up to answer two main questions:whether people can correctly guess a person's name based only on a photo of a face and what is behind this matching effect可知目的为的是否人们只根据照片就可以猜出人们的名字。
(2)细节理解题。根据题干划关键词more easily定位至第四段第一句What's more, when the faces the students looked at came from within their own country, they were able to best match the faces to the names可知,来自同一个国家的人更容易猜测到名字。故选C。
(3)词义辨析题。根据backed up定位至第五段第二句。根据上下文可知,人们可能在不知不觉中就改变了他们的面相。根据后一段话可知,发型可以很容易被改变,而且会引导人们猜出他的名字。根据文章可知,后文支持前文的观点。故选A。
(4)主旨大意题。根据文章可知,人的面貌可能会和名字有关,故选B。
(5)推理判断题。根据关键词Zwebner定位至最后一段If a name can influence appearance, it can influence many other things. This research opens an important direction that may suggest how parents should consider better the names for their children,” said Zwebner, who recently had a baby herself. “As parents, it was really difficult for us to name our 12-day-old daughter as we know the meanings of names.可知,如果姓名能改变外表的话,那么父母要好好考虑要为孩子取什么名字。故选C。