题目内容
【题目】选择恰当的单词填空,将下列答案填写在文章下面的横线上,每词限用一次。(有两个多余的选项)
move, changes, or, at, more, less, where, weather, rain, sunny, anything, something
The weather is closely related(联系) to our life. It is all around us all the time. It is an important part of our lives. We cannot control it, but it often controls how and 【1】 we live, what we do, what we wear and what we eat. Read this passage and learn【2】 about the weather.
What is the weather?
The weather is just the state(状态) of the atmosphere(大气层) 【3】 any time, such as temperature, wind, 【4】, sun etc.
What makes the weather change?
As we know, not every place on the earth gets the same amount of sunlight. Some places get【5】sunlight. So it’s warmer in those places. Some places get little 【6】no sunlight in winter. Then those places have colder temperatures. These differences in temperature make the air and water【7】around the earth. The movement helps to take the heat energy from the sun across the earth. So the 【8】changes.
What’s the differences between weather and climate?
Climate is a place’s weather over a long time. The weather 【9】 from day to day and even from hour to hour. It can be 【10】 in the morning, cold and wet in the afternoon. But the climate changes very slowly over lots of years.
【答案】
【1】where
【2】something
【3】at
【4】rain
【5】more
【6】or
【7】move
【8】weather
【9】changes
【10】sunny
【解析】
文章大意:本文是一篇科普文章,介绍了什么是天气,天气变化的原因,以及天气和气候的区别。
【1】句意:我们无法控制它,但它常常控制我们的生活方式和地点,我们做什么,我们穿什么,吃什么。
根据所在位置how and ___1___ we live,空格处与how 同为宾语从句的引导词,根据句意,我们怎样生活,在哪里生活,可知填在哪里,where意为“在哪里”,故答案填where。
【2】句意:读这篇文章,了解天气的某些事情。
分析句子成分可知,空格处需要填入宾语,需要填名词或代词等,根据句意有关天气的某些事情,something about the weather意为“有关天气的某些事情”故答案填something。
【3】句意:天气只是大气在任何时候的状态,如温度、风、雨、太阳等。
本题考查介词,分析句子成分可知,空格处和后面的名词time组成介词结构,充当状语,根据固定搭配at any time“在任何时候”,故答案填at。
【4】句意:天气只是大气在任何时候的状态,如温度、风、雨、太阳等。
根据所在位置,需要填入表示天气的名词,根据wind, ___4___, sun etc从框里可知只有rain表示天气,故答案填rain。
【5】句意:有些地方阳光充足。
本题考查形容词比较级,根据后句So it’s warmer in those places.“所以那些地方比较暖和。”可知这里是很多的阳光,阳光不可数,需要much的比较级more,more意为“更多的”故答案填more。
【6】句意:有些地方冬天很少或没有阳光。
根据后句Then those places have colder temperatures.“那么那些地方的气温就更冷了。”可知有些地方有很少的阳光,然后no sunlight“没有阳光”可知需要一个连词,表示“或者”,or意为“或者”,故答案填or。
【7】句意:这些温度的差异使空气和水在地球周围运动。
根据make sb/sth do sth可知填入动词原形,由前面make the air and water“让空气和水”以及后句The movement helps to“这种移动帮助……”可知是流动,移动,move意为“流动,移动”,故答案填move。
【8】句意:所以天气变化。
根据所在位置,需要填入名词,根据本段的含义以及本段标题What makes the weather change?“是什么使天气变化?”可知,这里填入天气,weather意为“天气”,故答案填weather。
【9】句意:天气一天一天,甚至一小时一小时地变化。
根据所在位置,需要填入动词,根据本段是讨论天气与气候的区别以及最后一句But the climate changes very slowly over lots of years.“但是多年来气候变化非常缓慢。”可知这里填入变化,文章采用一般现在时,主语是weather第三人称单数,所以动词要用第三人称单数形式,故答案填changes。
【10】句意:早上阳光明媚,下午又冷又湿。
根据所在位置,需要填入形容词,根据前句The weather _____ from day to day and even from hour to hour.“天气一天一天,甚至一小时一小时地变化。”可知天气变化差异较大,可知早晨晴朗,下午又冷又湿,sunny意为“晴朗的”,故答案填sunny。
【题目】
I Remember | |
Looking back at these past three years I remember many things Trying to be on time for morning ________ Running when the lunch bell rings I remember the excitement Of the school sports day each year The many long hours of training Pride of overcoming fear I remember starting day one The shyest in my whole class Never speaking to anyone And thinking I would not pass Then slowly I made some new friends To remember forever Helping each other with homework Getting better together | Preparing for art festivals And making a great big mess Having fun at New Year’s parties Wishing everyone the best We have learned a different language That is from a foreign land English brings many challenges We work hard to understand And now it’s time to graduate We will leave our lovely school I can’t believe it’s been three years I’m trying to keep my cool But it’s difficult not to cry I’ll miss the school trees and flowers And our kind and caring teachers Wonderful memories of ours |
【1】The best word for the blank in the poem is ________.
A.readingsB.meetingsC.exercisesD.lessons
【2】What did the writer remember for the sports day?
A.He spent much time in training.B.He enjoyed himself a lot.
C.He was afraid to speak to others.D.He made a big mess.
【3】How did the writer overcome the shyness?
A.By taking part in school activities.B.With the help of his friends.
C.With the growth of age.D.By challenging himself.
【4】What does the writer think of their teachers?
A.Cool and funny.B.Lovely and interesting.
C.Kind and caring.D.Careful and serious.
【5】What is the main subject of this poem?
A.Sad moments of graduation.
B.Exciting moments of starting day one.
C.Colourful memories of the childhood.
D.Wonderful memories of the school life.