题目内容

【题目】任务型阅读.阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。

Olympic medals are gold, silver and bronze. But the 2020 Tokyo Games want their medals to be “green”, according to CNN. Japan is going to make the Olympic 2020 medals by reused materials.

Japan has one of the highest recycling rates in Asia, according to OECD data. However, this is mainly used for plastic, paper and glass. The Tokyo Games will collect unwanted mobiles and other electronic devices (电子产品) from the Japanese public. They will recycle metal from those devices to help make 5000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.

The public also gets a chance to be part of the Olympic journey, said the organizers. Recycled, or “green”, materials have been used to make Olympic medals in the past. Last year's Rio Games made 30 percent of their silver and bronze medals from recycled materials.

How does e-waste recycling work? Recycling or processing companies either collect or buy tons of this e-waste and used industrial products. They then use chemical processes to separate the different metals. Much of this work takes place in developing countries such as China, India and Indonesia.

1What will the Olympic medals in the 2020 Tokyo Games be made from?

Japan will collect ________________ to make the Olympic medals.

2How many medals will they make?

They will recycle metal to help make ________________ medals.

3Why do the Tokyo Olympic Games collect materials from the Japanese public?

Because it’s a good chance for the public to be ________________ the Olympic journey.

4What does “They” in last paragraph mean?

It refers to ________________.

5What does the last paragraph mainly tell us?

It mainly tells about ________________.

【答案】

1reused/recycled materials

25000

3a part of

4recycling or processing companies

5how e-waste recycling works

【解析】

这篇短文主要讲述了关于一些回收材料的利用。

1根据文中The Tokyo Games will collect unwanted mobiles and other electronic devices (电子产品) from the Japanese public. They will recycle metal from those devices to help make 5000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.可知,日本将收集再利用/回收材料制作奥运奖牌。

故填reused/recycled materials

2根据文中They will recycle metal from those devices to help make 5000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.可知,他们将制作5000奖牌。故填5000

3根据文中The public also gets a chance to be part of the Olympic journey, said the organizers.可知,因为这是公众参与奥运旅程的好机会。故填a part of

4根据上文Recycling or processing companies either collect or buy tons of this e-waste and used industrial products.可知下文是they指的是回收或加工公司。故填recycling or processing companies

5通读最后一段可知,主要是告诉我们电子废物回收如何运作。故填how e-waste recycling works

1.明确阅读任务

同学们在做题的时候,首先要先阅读所给的任务,明确任务是什么,再带着任务去阅读,这样就能做到心中有数,有针对性地去读,才能提高阅读效率。

2.读全文,了解大意

明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图等。因为大家知道在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查。对于概括大意的题目,需要全篇考虑,这类题目有时可以从文中直接找到答案,但有时需要用自己的话来概括。这类题难度较大,对文章还得再读一读,才能总结出来。

除此之外,还经常考查给文章拟标题。这类题目可以通过寻找主题句和高频词来完成。主题句往往是首句或尾句,但如果没有主题句,就可以从短文中去提炼、概括。确定标题同学们必须遵循两个原则,第一个是标题要有概括性,就是说标题应在最大程度上覆盖全文,体现文章的中心大意;第二个是标题要醒目,即标题要吸引读者的注意力。

3. 再次阅读,逐题突破

第一遍泛读之后,同学们对后面的问题,已经有所了解,然后大家就可以用跳读的方式来寻找答案。还有一类情况大家要注意,就是要求同学们要解读深层含义的题。这一类题属于难度较大的题。在做这一类型题的时候,同学们要捕捉文章中有关的信息,把握文章的内在逻辑关系,立足原文,从字里行间捕捉一些线索,悟出作者想表达的深层含义。

4.通读全文,仔细检查

在完成所有任务后,同学们还应结合题目再把全文通读一遍,认真核实答案,同时必须检查一下书写是否规范,句子的时态、人称、单复数、语态、词性、主谓搭配等是否正确,这是答题的最后一步,也是很关键的一步。

完成上面的答题程序后,我们还要注意下面三点: 第一个是能简略回答,尽量简略回答。第二要记住,句子开头首字母要大写;标点符号要规范;单词拼写要正确无误,书写要认真。第三点同学们切记,要对照题目,根据需要对句子的人称,时态,单复数,主谓搭配等方面进行核对。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Maybe you are often asked what you are going to be when you grow up. As for me, I want to be a teacher. One of the _______ is that a teacher, Mr. Chen influences me most in my life..

“Look! Do you know _______ ? It’s the earth ! And it always goes around the sun.” Mr. Chen said happily and then added, “Can you tell me the name of this mountain? It is the highest mountain on Earth! What’s the height of it? Yes, it’s 8844.43 meters…” I’ll never forget my first geography lesson. He was _______ humorous and we all fell in love with his lessons. Mr. Chen has opened the door of geography _______ us since then.

Generally speaking, most of the teachers are strict with students and _______ work, so is Mr. Chen. He is a lighthouse, showing us the way to the treasure of knowledge. He always encourages us to _______ out loud without considering too many difficulties. Besides, he always volunteers his time to students and other teachers

One day I _______ to meet him in the hospital. Seeing the cut on his arm, I realized he had donated his blood. I was moved and _______ another lesson of love and devotion.

Every time I _______ my globe, it will remind me of Mr. Chen. He is the __________ teacher I have ever met and I will remember him forever. I hope I can be a teacher like him someday.

1A. reasonsB. reasonC. problemD. problems

2A. which is itB. which it isC. what is itD. what it is

3A. easilyB. easyC. reallyD. real

4A. byB. toC. withD. for

5A. theyB. themC. theirD. theirs

6A. to speakB. speakingC. workingD. to work

7A. happenB. was happeningC. happenedD. has happened

8A. teachB. was taughtC. taughtD. is taught

9A. seeB. will seeC. sawD. sees

10A. unforgettableB. more unforgettableC. much unforgettable D. most unforgettable

【题目】 Have you ever wished you could change something about your body? If so, you're not alone.

Many people use apps (手机软件) like MeituXiuxiu to edit photos before posting them on social media. Some teenagers are even having plastic surgery (整容) at an early age. Zeng, a senior 2 student from Chengdu, had a double eyelid surgery done this summer. She and many of her classmates believe bigger eyes look more beautiful.

As teenagers' bodies grow and change, they become aware of the smallest flaw (缺陷) in their looks. They are very worried about it. This can affect their health.

According to Huxiu News, over 60 percent of girls refuse to take part in some daily activities such as going to school, because they feel bad about their looks. As much as 31 percent of teenagers do not want to speak up in class because they worry that others will notice their looks.

One of the main causes is advertising, TV shows and social media. Pictures of "perfect" faces and bodies are everywhere. They suggest that having large eyes, pale skin and skinny bodies is the only way to be beautiful. Magazines give tips about how to lose weight "in days". Advertisements suggest that you should whiten your skin using certain products. And TV shows often make fun of overweight characters. Seeing all these things can make people believe that they should change their bodies.

So what should we do? According to Nancy Etcoff of the Harvard Media School, "We need to help young people in many ways. These ways can include educating students about body confidence in school, as well as encouraging parents to talk to their kids about his topic. After all, beauty comes in all shapes and sizes" Etcoff said.

1Do many teenagers have plastic surgery at an early age?

___________________________________________________________

2How do teenagers probably feel when they are aware of the smallest flaw in their looks?

__________________________________________________________

3How many girls refuse to take part in some daily activities because of the bad feeling about their looks?

_________________________________________________________

4What are "perfect" faces and bodies according to advertising, TV shows and social media?

__________________________________________________________

5What does it mean by saying" .... beauty comes in all shapes and sizes "?

___________________________________________________________

6What can you do to make yourself look and feel your best? Pease list two ways.

__________________________________________________________

【题目】Daming woke up in the morning. The robot said in a pleasant voice, “It is June 26, 2118. It’s a fine day. And your father is leaving for Planet 3549 in an hour.”

Planet 3549 is a newly-discovered planet. With the development of technology, it will take only 15 days to travel there. Daming’s father is an excellent astronaut(宇航员), so he was chosen to land on this planet.

Before his journey, scientists had collected a lot of information about the planet. Then came the time for Daming’s father to leave. He said goodbye to his family members and friends, and then started his journey, during which time he had a good rest in the spaceship. After landing on Planet 3579 safely, the real work began for Daming’s father. He connected with the headquarter (指挥中心) on the earth and sent back some photofraphs of this planet. After that, he sent one of the robots away to get more data (数据) about Planet 3549. Meanwhile, some machines controlled by computers in the spaceship were working to produce oxygen () and clean water, other machines were dealing with waste.

Everything worked very well for the first week. Unluckily, something suddenly went wrong with a small part of a machine, and it couldn’t turn dirty water into drinking water. It was terrible. Daming’s father was very worried, but suddenly he had an idea. He connected the machine with a tool outside the spaceship, which could provide power (动力) for it, so he fixed the machine all by himself! Though it wouldn’t last long, he avoided danger for the time being. “I must call back the earth and ask for help,” he thought to himeself.

Hearing the news, the scientists on the earth immediately took actions and sent another spaceship to bring him back. Daming’s mother and the whole family were all concerned (担心) about Daming’s father. They made vision (视频) calls every day until Daming’s father safely returned.

Choose the right answer according to the passage.

1Why was Daming’s father chosen to visit Planet 3549?

A. Because he is an excellent scientist.

B. Because it is a fine day.

C. Because there is life on this planet.

D. Because he is a great astronaut.

2Which of the following is TRUE?

A. Scientists knew nothing about the planet before Daming’s father went there.

B. Daming’s father spent a month cmpleting the trip to the planet.

C. Daming’s father traveled to the planet with at least one robot.

D. A robot helped Daming’s father take some pictures about the planet

3What was the accident during the second week?

A. The machine couldn’t produce fresh air.

B. The machine couldn’t make clean water.

C. The machine couldn’t deal with waste.

D. The machine couldn’t tell the right direction.

4How did Daming’s father solve the problem?

A. He repaired the machine by himself.

B. He sent a robot to repair the machine.

C. He asked the headquarter to repair the machine from the earth.

D. He returned to the earth as soon as he found the problem.

5How did Daming feel when he heard that his father needed help?

A. He felt excited.B. he felt angry.

C. he felt sad.D. He felt worried.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网