题目内容
【题目】任务型阅读.阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
Olympic medals are gold, silver and bronze. But the 2020 Tokyo Games want their medals to be “green”, according to CNN. Japan is going to make the Olympic 2020 medals by reused materials.
Japan has one of the highest recycling rates in Asia, according to OECD data. However, this is mainly used for plastic, paper and glass. The Tokyo Games will collect unwanted mobiles and other electronic devices (电子产品) from the Japanese public. They will recycle metal from those devices to help make 5,000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.
The public also gets a chance to be part of the Olympic journey, said the organizers. Recycled, or “green”, materials have been used to make Olympic medals in the past. Last year's Rio Games made 30 percent of their silver and bronze medals from recycled materials.
How does e-waste recycling work? Recycling or processing companies either collect or buy tons of this e-waste and used industrial products. They then use chemical processes to separate the different metals. Much of this work takes place in developing countries such as China, India and Indonesia.
【1】What will the Olympic medals in the 2020 Tokyo Games be made from?
Japan will collect ________________ to make the Olympic medals.
【2】How many medals will they make?
They will recycle metal to help make ________________ medals.
【3】Why do the Tokyo Olympic Games collect materials from the Japanese public?
Because it’s a good chance for the public to be ________________ the Olympic journey.
【4】What does “They” in last paragraph mean?
It refers to ________________.
【5】What does the last paragraph mainly tell us?
It mainly tells about ________________.
【答案】
【1】reused/recycled materials
【2】5000
【3】a part of
【4】recycling or processing companies
【5】how e-waste recycling works
【解析】
这篇短文主要讲述了关于一些回收材料的利用。
【1】根据文中The Tokyo Games will collect unwanted mobiles and other electronic devices (电子产品) from the Japanese public. They will recycle metal from those devices to help make 5,000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.可知,日本将收集再利用/回收材料制作奥运奖牌。
故填reused/recycled materials
【2】根据文中They will recycle metal from those devices to help make 5,000 medals. Organizers hope to get eight tons of metal.可知,他们将制作5000奖牌。故填5000。
【3】根据文中The public also gets a chance to be part of the Olympic journey, said the organizers.可知,因为这是公众参与奥运旅程的好机会。故填a part of 。
【4】根据上文Recycling or processing companies either collect or buy tons of this e-waste and used industrial products.可知下文是they指的是回收或加工公司。故填recycling or processing companies
【5】通读最后一段可知,主要是告诉我们电子废物回收如何运作。故填how e-waste recycling works
1.明确阅读任务
同学们在做题的时候,首先要先阅读所给的任务,明确任务是什么,再带着任务去阅读,这样就能做到心中有数,有针对性地去读,才能提高阅读效率。
2.读全文,了解大意
明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图等。因为大家知道在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查。对于概括大意的题目,需要全篇考虑,这类题目有时可以从文中直接找到答案,但有时需要用自己的话来概括。这类题难度较大,对文章还得再读一读,才能总结出来。
除此之外,还经常考查给文章拟标题。这类题目可以通过寻找主题句和高频词来完成。主题句往往是首句或尾句,但如果没有主题句,就可以从短文中去提炼、概括。确定标题同学们必须遵循两个原则,第一个是标题要有概括性,就是说标题应在最大程度上覆盖全文,体现文章的中心大意;第二个是标题要醒目,即标题要吸引读者的注意力。
3. 再次阅读,逐题突破
第一遍泛读之后,同学们对后面的问题,已经有所了解,然后大家就可以用跳读的方式来寻找答案。还有一类情况大家要注意,就是要求同学们要解读深层含义的题。这一类题属于难度较大的题。在做这一类型题的时候,同学们要捕捉文章中有关的信息,把握文章的内在逻辑关系,立足原文,从字里行间捕捉一些线索,悟出作者想表达的深层含义。
4.通读全文,仔细检查
在完成所有任务后,同学们还应结合题目再把全文通读一遍,认真核实答案,同时必须检查一下书写是否规范,句子的时态、人称、单复数、语态、词性、主谓搭配等是否正确,这是答题的最后一步,也是很关键的一步。
完成上面的答题程序后,我们还要注意下面三点: 第一个是能简略回答,尽量简略回答。第二要记住,句子开头首字母要大写;标点符号要规范;单词拼写要正确无误,书写要认真。第三点同学们切记,要对照题目,根据需要对句子的人称,时态,单复数,主谓搭配等方面进行核对。
【题目】根据短文(C)内容完成表格,每空一词。
Jin Yong, the most important Chinese martial arts novelist (武侠小说家),passed away at 94 years old in Hong Kong. During his lifetime, he wrote I5 martial arts novels. Over 300,000,000 copies of his books have been sold around the world. He also created some of most famous characters in the history of Chinese literature(文学). It's just as the famous saying goes, "Whenever there are Chinese, you will find Jin Yang's novels."
With his books, Jin Yong created an imaginary (想象的) world called Jianghu. But he also used some stories from history and traditional Chinese culture to make this world. His stories took place in different dynasties. He used Chinese poems (诗) in his books. This makes his books colorful and not empty.
However, more importantly, Jin Yong has shaped the spirits and values of many Chinese people. His readers will always thank him for teaching them these values. Now, the writer has left us. However, Jianghu and the spirit he honored will never die.
Jin Yong—the Most 【1】 Chinese Martial Arts Novelist | |
The number of copies of his books sold around the world | Over 300 【2】 |
Jianghu 【3】by Jm Yong | Not a real world |
Some stories from history, traditional Chinese culture and Chinese poems | Making his books 【4】 and colorful |
The reason for【5】 Jin Yong | Teaching his readers the spirits and values of many Chinese people |