题目内容
【题目】 “Budda(佛)-like youngsters” has become the buzzwords online overnight. What is “Budda-like”?Actually,it has nothing to do with Buddhism. It's only an attitude towards life. It means one should neither be pleased by outside gains nor be saddened by personal losses. Besides, it guides a lifestyle that “it's fine to have something or not.”
The youngsters are in their 20s. Although they haven’t developed themselves into the “God” , they've learned how to live a comfortable life. The green post-90s have mixed feelings to face the unknown future. They think that they are“Budda-like youngsters” and try to let everything go. They don’t give up; they make some efforts; they take what they are given; they don’t make a change.
We are living at a fast-developing time. If we have a strong sense of competitions, we will be overtaken in grades, education backgrounds, scores, jobs and will be overtaken in our kids grades, education backgrounds, and jobs... “Budda-like” youngsters keep a casual and calm attitude towards life and get rid of the so-called “fear”. It's not that they refuse to make progress but that the pain from efforts overwhelms (压倒) the joy from gain. So, they stop considering struggle (奋 斗) as the most important part or even the only aim in life as their parents did. Gradually, “Budda-like” becomes the weapon (武器)for the youngsters to fight against the society that doesn’t belong to them.
In fact, every generation has their own culture. It's hard to tell whether it is good or bad. People born at special time create their own culture. We don’t have to worry about it.
【1】The writer mainly________ in the first paragraph.
A.expresses his worries about the Budda-like youngstery
B.shows the meaning of the words "Budda-likc youngsters
C.explains that there are Budda-like youngsters in China
D.tells us why we are living at a fast-developing time now
【2】What is Budda-like youngsters’ attitude about life?
A.They want to find or win anything they want.
B.They continue regarding struggle as one aim in life.
C.They don’t mind whether they have something or not.
D.They have a strong sense of competitions in many ways.
【3】Why do some post-90s become the Budda-like youngsters?
A.Because they want to get the joy form the gain
B.Because they really refuse to make any progress.
C.Because it's their way to fight against the so-calle fear.
D.Because they want to have the same life as their parents’.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【解析】
文章大意:文章主要介绍了“佛系青年”,他们对生活保持着一种随意而冷静的态度,摆脱了了所谓的“恐惧”,这并不意味着他们拒绝进步,而是他们学会了如何过上舒适的生活,如何应对未知的未来。
【1】主旨大意题。通读第一段可知,第一段主要介绍了什么是“佛系青年”,故选B。
【2】细节理解题。根据文章第一段最后一行“it guides a lifestyle that “it's fine to have something or not”“它引导着一种生活方式“有没有都行”,故选C。
【3】细节理解题。根据文章第三段第三、四行“Budda-like” youngsters keep a casual and calm attitude towards life and get rid of the so-called “fear””“佛系青年对生活保持一种随意和冷静的态度,摆脱所谓的“恐惧”,故选C。