题目内容
【题目】 A young girl named Malala, born in 1997 in the northwest of Pakistan, is famous for supporting children and women’s education.
In 2012, she was shot and seriously injured when she returned home on the school bus. Luckily, she was sent to the hospital in time and saved. After that, she went back to school and began to fight for children and women to receive education.
On October 10, 2014, the Nobel Peace Prize was awarded to Malala. She became the youngest winner in the history of Nobel Prize. However, Malala missed the most important event of being announced to be the winner of the prize. At that moment, she was taking chemistry lessons in the classroom! After hearing the news, Malala chose to take her history and physics lessons as usual. She said calmly to the reporter, “I’m proud of getting this prize. Although the unforgettable date itself means something to me, it’s more important to finish the rest lessons today. After all, it’s a normal school day.”
One year later, Amy Mainzer, an astronomical scientist of NASA, found a new planet. She named it “Malala”. When Amy Mainzer was interviewed by Times, she explained, “I think Malala has set an example for us. She is fearless and insists on helping children and women get the right of being educated. Nothing can stop her.”
Last year, Malala passed the entrance examination of Oxford University through her hard work. Before she finished her high school, she had written a book I am Malala in 2013. She said, “I hope the readers around the world have chances to read my book. My dream is that more and more people will realize it is very difficult for children and women in some areas to get education. Actually, my story is also the story of 61 million children.Every boy and every girl should have the right to go to school.”
【1】Malala was sent to hospital because ______________.
A.she got a serious diseaseB.she was attacked with a gun
C.she was hurt in a traffic accidentD.she fought with others and was hurt
【2】How old was Malala when she won the Nobel Peace Prize?
A.15.B.16.C.17.D.18.
【3】Why did Malala miss the event of being announced to be the winner of Nobel Prize?
A.She was seriously injured and she had no choice but to stay in hospital.
B.She was afraid to go because the place was too far away from Pakistan.
C.She thought it more important to get education than to attend the award event.
D.The lessons were so important that her school didn’t allow her to miss them.
【4】What is the correct order of the following events according to the passage?
a. The Nobel Prize was awarded to Malala.
b. Malala wrote a book called I am Malala.
c. A planet was named after Malala for her great work.
d. Malala became a student of Oxford University in the UK.
e. Malala began to be interested in the education for children and women.
A.e-a-c-d-bB.e-b-a-c-dC.b-a-c-e-dD.b-a-d-c-e
【5】Which of the following about Malala is NOT true according to the passage?
A.She fights for helping children and women to go to school.
B.She is the youngest winner in the history of Nobel Prize.
C.She was taking chemistry lessons when she was awarded.
D.She wrote a book about readers from all over the world.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】
本文主要讲一个以支持儿童和妇女的教育而闻名的人——马拉拉,介绍她人生中重要的时刻以及发生的事情。
【1】细节理解题。根据In 2012, she was shot and seriously injured when she returned home on the school bus. Luckily, she was sent to the hospital in time and saved.可知,2012年,当她乘校车回到家时,她被枪击并严重受伤。幸运的是,她被及时送到医院救了。故选B。
【2】细节理解题。根据“A young girl named Malala, born in 1997 in the northwest of Pakistan”及“On October 10, 2014, the Nobel Peace Prize was awarded to Malala.”可知,马拉拉出生于1997年,2014年10月10日,获得了诺贝尔和平奖。故选C。
【3】细节理解题。根据I’m proud of getting this prize. Although the unforgettable date itself means something to me, it’s more important to finish the rest lessons today.可知,马拉拉为得到这个奖感到骄傲,但她认为受教育比参加颁奖活动更重要。故选C。
【4】细节理解题。根据In 2012,…After that, she went back to school and began to fight for children and women to receive education. On October 10, 2014, the Nobel Peace Prize was awarded to Malala…One year later, Amy Mainzer, an astronomical scientist of NASA, found a new planet. She named it “Malala” …Last year, Malala passed the entrance examination of Oxford University through her hard work. Before she finished her high school, she had written a book I am Malala in 2013.可知,2012年之后,马拉拉回到学校,开始为儿童和妇女争取接受教育……在2014年10月10日 诺贝尔和平奖授予了马拉拉……一年后,美国航天局的天文学家Amy Mainzer发现了一颗新行星,把它命名为“马拉拉”。 ……去年,马拉拉通过她的辛勤工作通过了牛津大学的入学考试。 ……在高中毕业前,她在2013年写过一本书《我是马拉拉》。故选B。
【5】推理判断题。根据After that, she went back to school and began to fight for children and women to receive education.可知,马拉拉争取儿童和妇女接受教育,故A正确;根据She became the youngest winner in the history of Nobel Prize.可知,马拉拉成为诺贝尔奖历史上最年轻的获得者,故B正确;根据At that moment, she was taking chemistry lessons in the classroom!可知,当玛拉拉获奖时,她正在上物理课,故C正确;根据…she had written a book I am Malala in 2013. She said,“I hope the readers around the world have chances to read my book…可知,马拉拉写了一本书《我是马拉拉》,希望全世界的读者都有机会阅读她的书,选项D“她写了一本关于世界各地读者的书”与原文不相符,故D不正确。故选D。
先通读全文,了解大意。找到题干中的关键词,有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断要在抓住关键句子的基础上合理分析,才能得出正确的答案。例如小题5,推理判断题。根据After that, she went back to school and began to fight for children and women to receive education.可知,马拉拉争取儿童和妇女接受教育,故A正确;根据She became the youngest winner in the history of Nobel Prize.可知,马拉拉成为诺贝尔奖历史上最年轻的获得者,故B正确;根据At that moment, she was taking chemistry lessons in the classroom!可知,当玛拉拉获奖时,她正在上物理课,故C正确;根据…she had written a book I am Malala in 2013. She said,“I hope the readers around the world have chances to read my book…可知,马拉拉写了一本书《我是马拉拉》,希望全世界的读者都有机会阅读她的书,选项D“她写了一本关于世界各地读者的书”与原文不相符,故D不正确。故选D。