题目内容
【题目】请阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
(B)
High-spead trains, Alipay(支付宝), shared bikes and online payment are seem as the new Four Great Achievements of China by young foreigners, according to a video surey by the Silk Road Reasearch Institute of Beijing Foreigh Studies University. In the video, young people from 20 countries along Belt and Road Routes (一带一路) were asked to name great inventations that had influenced theit lives in China. The following is what they said from 4 young people of them.![]()
(1)What does Justin think of the high-speed railways in China according to his words?
A.Fast and tidy.
B.Convenient and wonderful.
C.Cheap and amazing.
(2)What do “A” and “B” refer to(指) in Yala's words?
A.Two bikes.
B.Two riders.
C.Two places.
(3)What does the underlined phrase “be in a tough spot” mean?
A.Get into trouble.
B.Lose your way.
C.Stay in silence.
(4)Which of the following is TRUE according to the above information?
A.Bicycle-sharing system provides bikes for free.
B.There're no high-speed railways in Romania now.
C.Zhi Fu Bao is the only way of paying for things.
(5)What conclusion (结论) can we draw about the new four great achievements?
A.They were created by young foreign people.
B.They are the signs that China is improving rapidly.
C.They were brought to the countries along Belt and Road Routes.
【答案】
(1)A
(2)C
(3)A
(4)B
(5)B
【解析】本文通过陈述北京外国语大学一带一路协会对一带一路沿线20多个国家的调查得知,外国年轻人将高铁、支付宝、共享单车、网上支付视为中国四个最伟大的成就。让我们可以从四个具有代表性的调查回复中,了解到外国人眼中的中国。
(1)A,细节理解题,本题提问Justin对high-speed railways的评价。根据Justin的叙述:its high-speed railways are very fast, convenient and tidy. 可知应选A。
(2)C,推理判断题,本题要求推测Yala 对共享单车的叙述中“A”和“B”两个字母所代表的含义,A. Two bikes.两个自行车;B. Two riders.两个骑车的人;C. Two places.两个地方。根据“Bicycle-sharing systerm allows people to borrow from point “A” and return it at point “B”,中,从“A”借在“B”还可知,应选C。
(3)A,语义推断题,本题要求根据上下文推断推测词组“be in a tough spot”的意思。该词组来自Archana对支付宝的描述,在叙述了中国不用带钱包,而使用Zhi Fu Bao支付后,对比India的不同可知,购物时不带钱包而不能支付现金,在印度将会遇到麻烦。A. Get into trouble.处于困境;B. Lose your way.迷路;C. Stay in silence.保持沉默;B和C选项不符合语义语境的表的,故选A。
(4)B,综合判断题,本题要求对文中所叙述的三种状况给予正误的判断。A. Bicycle-sharing system provides bikes for free.共享单车系统提供免费的自行车;根据”it's not only cheap…”可知,词选项错误;B. There're no high-speed railways in Romania now. 现在罗马没有高铁;根据”I wish we would have high-speed railway in our country someday”可知,该选项正确;C. Zhi Fu Bao is the only way of paying for things. 根据Bond的叙述“We don't have Ailpay or other online payment”可知,还存在其他网上支付方式,另外,现金支付(take wallet)更是传统的支付形式;可知C选项错误。
(5)B,综合判断题,本题要求对新的四大成就做出正确推论。A. They were created by young foreign people.他们被外国年轻人创作出来;根据文章主题,中国四个最伟大的成就可知该选项错误;B. They are the signs that China is improving rapidly. 他们是中国快速发展的标志;根据主题可知四大成就是中国现阶段快速发展的产物,故该选项正确;C. They were brought to the countries along Belt and Road Routes. 他们被待到了一带一路的沿线国家。根据“If only I could bring them back to my country”如果我能够带入我的国家多好。及相关陈述可知,此选项错误。