题目内容
【题目】 Once there was a man named Clarke. He lived alone and owned a small shop in town. He was very kind-hearted and was always ready to help people in trouble. He often gave away what he had to the poor, so, as a result, he was quite poor himself.
In order to help the poor, he learned medicine by himself and tried to help treat the sick people. So the thankful people called him Doctor Clarke even though he wasn’t a real doctor at all.
One day a poor woman asked Doctor Clarke to go and see her husband, who was very ill and felt terribly weak. Doctor Clarke went there and found the family was very poor. The husband couldn’t find a job for a long time and the wife could hardly make any money, either. Doctor Clarke looked him over carefully and to his surprise, the husband was not ill. Instead, he was hungry because there was no food in the house.
“Come over to my house this evening and I will give you some medicine for your husband.” Doctor Clarke said to the woman.
When the woman arrived at the doctor’s house in the evening, Clarke gave her a paper bag with something inside and said, “Here is the medicine and it will be good for your husband. Don’t open it until you get home.” “What are the instructions for taking it?” the woman asked. “You will find them inside the bag.” answered Clarke.
After the woman got home, she opened the paper bag and found there was some money in it!
【1】What did Clarke own in town?
A.A bank.B.A shop.C.A school.D.A hospital.
【2】Why did Clarke learn medicine?
A.To make more money.B.To set up a hospital.
C.To help the poor people.D.To become a real doctor.
【3】What was the matter with the woman’s husband?
A.He had a cold.B.He had a sore throat.
C.He had cancer.D.He was very hungry.
【4】The woman found____________in the paper bag that Clarke gave her.
A.some medicineB.some moneyC.the instructionsD.nothing useful
【5】Which of the followings is the best title for the story?
A.What a kind man!B.A poor family.
C.Helping homeless people.D.No job for a long time.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】
这篇短文主要讲述了从前有一个叫克拉克的人,他心地善良,总是乐于帮助处于困境的人们。
【1】细节理解。A bank.一个银行; A shop.一个商店;A school.一个学校;A hospital.一个医院。根据文中“He lived alone and owned a small shop in town.”可知,他一个人住,在城里开了一家小商店。故选B。
【2】细节理解。To make more money.为了挣钱;To set up a hospital.为了建立一个医院;To help the poor people.为了帮助穷人;To become a real doctor.为了变成一个真正的医生。根据文中“In order to help the poor, he learned medicine by himself and tried to help treat the sick people.”可知,为了帮助穷人,他自己学医,努力帮助治疗病人。故选C。
【3】细节理解。根据文中“Doctor Clarke looked him over carefully and to his surprise, the husband was not ill. Instead, he was hungry because there was no food in the house.” 克拉克医生仔细地看了他一眼,令他吃惊的是,丈夫没有病。相反,他饿了,因为家里没有食物。可知,那位女人的丈夫非常的饿。根据题意,故选D。
【4】细节理解。some medicine一些药; some money一些钱;the instructions说明书;nothing useful没有有用的东西。根据文中“After the woman got home, she opened the paper bag and found there was some money in it!” 女人到家后,打开纸袋,发现里面有些钱!故选B。
【5】标题归纳。What a kind man!一个多么善良的人呀! A poor family.一个贫穷的家庭;Helping homeless people.帮助无家可归的人;No job for a long time. 很久没工作了。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了一个叫Clarke的热心肠的好人,无私的帮助别人。选项A符合题意。故选A。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意。在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节。2.既理解具体事实,也理解抽象的概念。3.既理解字面意思。也理解深层含义。包括作者的态度以及意图等。如第4小题,考查细节理解。some medicine一些药; some money一些钱;the instructions说明书;nothing useful没有有用的东西。根据文中“After the woman got home, she opened the paper bag and found there was some money in it!” 女人到家后,打开纸袋,发现里面有些钱!故选B。