题目内容
【题目】 Text messaging, or simply "texting", which allows people to send and receive messages on mobile phones, becomes very popular today.
The advantages(优势) of texting are obvious(明显的). Texting helps to save money. If you have a few words to greet your families and friends on their birthdays or on some important festivals, sending messages can be cheaper than phone calling. Texting helps to save time. Even if you want to send a message to 100 people, you can do it one second. Texting helps you to "talk" to someone when he is too busy to answer the phone. Texting can also help you to "talk" to someone secretly if you don't want others to hear what you are talking on the phone. These advantages are so amazing that many people are crazy about it. They hold mobile phones in hands all day long, send dozens of messages each day, and even text while driving or walking.
However, texting has its disadvantages. Junk messages may come into your mobile phone box now and then. When your phone box gets too full, you can't receive any more messages. You may therefore miss some important information.
What's more, if you don't do texting properly, for example, texting while driving or walking, it can be dangerous. It can cause injuries(伤害) and even death. It was reported that about 6,000 people were killed and half a million were injured for this reason each year. In Fort Lee, a small town in New Jersey, the USA, three people died because they walked into traffic while texting in 2011. Two researchers at Stony Brook University, New York found that texters are 60% more probably to have an accident than others. When people are texting, they don't notice other people or things around them. To reduce traffic accidents, all drivers of the USA are now not allowed to text while driving. About 32 countries have passed laws restricting the use of mobile phones while driving.
Texting is a wonderful way of communication. However, only when we use it properly, can we fully enjoy the fun it brings.
【1】What’s the passage talking about?
A.Mobile phonesB.Text messagingC.ComputersD.Festivals
【2】How many advantages of texting are mentioned in the passage?
A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.
【3】What did the researchers at Stony Brook University find?
A.Texters are easier to have an accident.B.Texting is a good way of communication.
C.6,000 people were killed and injured.D.Many people text to greet families and friends.
【4】The underlined word “restricting” probably means “_________” in English.
A.not tellingB.not allowingC.enjoyingD.making
【5】This passage is written to tell us that __________.
A.we should do less textingB.texting has many advantages
C.texting is better than phone callingD.we should do texting properly
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】
本文讲述了短信。发短信的优点:发短信有助于省钱,有助于节省时间,可以帮助你在别人忙着接电话的时候和他“交谈”,可以帮助你和别人秘密“交谈”;但是发短信有缺点:可能会错过一些重要的信息,不正确地发短信会有严重的后果。所以作者建议只有当人们正确地使用它,才能充分享受它带来的乐趣。
【1】细节理解题。根据第一段“Text messaging, or simply "texting", which allows people to send and receive messages on mobile phones, becomes very popular today.”可知短信,或简单的“发短信”,允许人们在移动电话上发送和接收信息,所以本文主要讲短信,故选B。
【2】细节理解题。根据“Texting helps to save money”,“Texting helps to save time.”,“Texting helps you to "talk" to someone when he is too busy to answer the phone. ”,“Texting can also help you to "talk" to someone secretly”可知有四个优点,故选C。
【3】细节理解题。根据“New York found that texters are 60% more probably to have an accident than others”可知发短信的人发生事故的可能性比其他人高60%,故选A。
【4】词义猜测题。not telling不告诉;not allowing不允许;enjoying喜爱;making制作;根据“To reduce traffic accidents, all drivers of the USA are now not allowed to text while driving.”可知为了减少交通事故,美国现在禁止所有司机开车时发短信,所以此处是出台法律限制,所以此处是不允许,故选B。
【5】主旨大意题。根据“Texting is a wonderful way of communication. However, only when we use it properly, can we fully enjoy the fun it brings.”可知只有当人们正确地使用它,才能充分享受它带来的乐趣,故选D。
这是篇关于普及知识及意见类的文章。题目有一定的难度,包括细节理解题、词义猜测题、和主旨大意题。细节理解题需要根据题目要求在文中定位到相关内容,结合文章内容即可得出答案。第1小题结合文中第一段即可得出答案。第2题结合关键词“advantages”可知道几种,选出正确答案。词义猜测题需要将单词本身放在语境中,根据语境来猜测词义,第4小题根据前一句即可得知答案。主旨大意题时要在理解文章大意的基础上选择对文章主旨概括最全面的一项,切忌以偏概全。第5小题是根据文章最后一段,可得出答案。
【题目】阅读下面短文,根据所读内容,在文章后小题的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填一个单词
Goals are the guides all through our life. We all have goals that we are moving towards and making a great effort to achieve. This is a good thing. Or can it be bad? How many of us never reach our goals and yet we have tried so hard and really thought about nothing else? I believe the mistake most of us make is that we do not focus(集中) on our present situation.
Let me explain. Most of us see our present situation as a stepping stone that we use simply as a means of reaching our final destination(终点). We don’t take time to truly appreciate(感激) where we are today and all the great things we already have in our lives. We should focus our attention on the journey and not on the destination, or we will miss the beautiful scenery along the way.
Let’s use our job as an example. Now most of us want a promotion. We have plans to become the manager or general manager in our companies. Unfortunately, most of us will never reach the goal, but will watch others achieve our goal instead.
What we should be doing is focusing on the job we are currently in now. Forget where we want to get to and just focus on the present. You see, what we can control is our performance in our current job. We can decide to be the best we possibly can in our current job. Now this may mean further education to have the skills we currently do not have. It may mean working harder to produce better results than our colleagues(同事). It could simply be a change of attitude(态度), such as stopping complaining and becoming a more devoted and supportive employee. By doing our current job to the best of our abilities, we in fact give ourselves the best chance of promotion(晋升).
So the best thing for all of us to do to achieve our goals is to just focus on what we have and where we are now. Do the best and be the best we possibly can in our current situations, and we will give ourselves the very best chance of reaching our goals in the future. We have heard the old sayings and they are true: “Rome wasn’t built in a day.” “Patience is a virtue(美德).” and so on.
Have patience, have appreciation for what we already have, and take time to help ourselves be the very best we can. Do these things and we will all reach our goals, but more importantly, we will enjoy our life every day.
Title | Focus on the present |
Theme | ◆To 【1】 our goals, we should focus on what we have and where we are now. |
Common 【2】 | ◆We do not focus on our present situation. ◆Most of us see our present situation as a stepping stone to our final destination. ◆We do not 【3】 the time truly appreciating where we are today and what we already have in our lives. |
An 【4】 — our job | ◆【5】 the thought of getting promoted. All we have to do is to 【6】 our best to do our current job. ◆To be the best in our current job, we should get further education, work harder than 【7】, stop complaining and 【8】 ourselves to our job. |
Conclusion | ◆If we are 【9】, grateful for what we have, and take time to help ourselves be the very best we can, we can not only 【10】 in the future, but also enjoy our life every day. |