题目内容
【题目】![]()
A boy named Reggie was well-known in his hometown because he couldn’t hear anything. He was born deaf. Although people liked him a lot, they also treated him much more differently than other people. The other children worried that they might hurt him while playing together. Adults acted like he was unable to understand them, as if he was a baby.
However, this year, people got to understand Reggie a little better. On Reggie’s birthday, everyone in town would wear earplugs (耳塞) so that they couldn’t hear anything either. This day came to be known as the Day of Silence. People became aware of how difficult life could be when you can’t hear anything. They also learned that Reggie had many skills.
On that day, no one thought of Reggie as just a deaf person People saw a whole new side of him. They paid more attention to the things he said. They were also surprised by his smartness, creativity, and his ability to find a solution to nearly any problem that he faced. They realized that he had always been like that, and that he simply needed to communicate with others in a different way. In the end, he was really just like any other little boy.
On the Day of Silence, people came to know Reggie’s true nature. They learned that although most of us are different from each other-sometimes in big ways-we are still mostly the same in our hearts and minds.
【1】What were the other children worried about while playing together?
A.Reggie’s health.B.Reggie’s feeling.
C.Reggie’s toys.D.Reggie’s earplugs.
【2】According to the passage, what happened on the Day of Silence?
a. People celebrated Reggie’s birthday
b. People in Reggie’s town wore earplugs
c People learned what it’s like to be deaf.
d. People went camping in the small town.
A.abcB.abdC.acdD.bcd
【3】Which of the following is TRUE about Reggie?
A.He became deaf because of a disease.
B.He became sad and angry easily.
C.He received different treatment.
D.He couldn’t communicate with others.
【4】On the Day of Silence, we can find ________.
A.Reggie’s life was exactly the same as others.
B.Reggie couldn’t live without others’ help.
C.Reggie didn’t want to communicate with others.
D.Reggie was just like any other little boy.
【答案】
【1】A
【2】A
【3】C
【4】D
【解析】
本文讲述了一个天生耳聋的小男孩雷吉,人们担心伤害到他的自尊心,于是,在镇上确定“安静日”,通过这样做,人们才了解了真正的雷吉。也就是在那一天,小镇上的人们都才意识到必须给别人展示自身价值的机会。
【1】细节理解题。A. Reggie’s health. 雷吉的健康。B. Reggie’s feeling. 雷吉的感受。C. Reggie’s toys. 雷吉的玩具。D. Reggie’s earplugs. .雷吉的耳塞。根据The other children worried that they might hurt him while playing together. 其他孩子担心在一起玩耍时可能会伤害他。可知,他们担心会伤到雷吉的健康。故选A。
【2】细节理解题。根据On Reggie’s birthday, everyone in town would wear earplugs (耳塞) so that they couldn’t hear anything either. This day came to be known as the Day of Silence. People became aware of how difficult life could be when you can’t hear anything. 在雷吉的生日那天,镇上的每个人都会戴耳塞,这样他们也听不到任何声音。这一天被称为沉默日。当你什么都听不见的时候,人们开始意识到生活是多么艰难。可知,在“安静日”里发生了人们庆祝雷吉的生日;雷吉镇的人戴耳塞;人们学会了聋是什么感觉。至于“人们去小镇露营”在短文中没有提到。因此提到的有abc,故选A。
【3】细节理解题。题干的意思是:关于雷吉,以下哪一项是正确的?根据He was born deaf. 他生来就是聋子。可知,他不是因疾病而聋了。因此选项A不对;根据They were also surprised by his smartness, creativity, and his ability to find a solution to nearly any problem that he faced. 他们还惊讶于他的聪明、创造力,以及他能够找到解决他面临的几乎任何问题的方法。可知,说他“他很容易变得悲伤和愤怒。”这句话是错误的。因此选项B不对;由句子They realized that he had always been like that, and that he simply needed to communicate with others in a different way. 他们意识到他一直都是这样的,他只需要用不同的方式与他人交流。可知,他能和别人交流。因此选项D不对;根据In the end, he was really just like any other little boy. 最后,他真的和其他小男孩一样。可以推知,雷吉接受了不同的治疗。因此选项C正确。故选C。
【4】细节理解题。根据On the Day of Silence, people came to know Reggie’s true nature. They learned that although most of us are different from each other-sometimes in big ways-we are still mostly the same in our hearts and minds. 在“安静日”的那天,人们开始了解雷吉的真实本性。他们了解到,虽然我们大多数人有时在很大程度上是不同的,但我们的内心和思想基本上还是一样的。可知,雷吉和其他小男孩是一样的。故选D。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。
【题目】New Payment Methods for Online Shopping in China
Payment ways |
Alipay |
Tenpay |
Yeepay |
WeChat pay |
Appearing time | Dec. 12, 2004 | Sep. 9, 2005 | Aug. 8, 2003 | Jan. 12, 2011 |
Companies | Taobao | Tencent | Yeepay | Tencent |
Description | A transfer (中转) station (a third account (账户) between sellers and buyer) | Buyers’ money goes directly to sellers. | ||
Ways | Through computers or mobile phones | Mobile phones | ||
The number of cooperative banks | 180 | 5 | 9 | 11 |
The number of users | 30,000,000 | 3,000,000 | 100,000 | 30,000,000 |
【1】According to the form above we can know some information about ________.
A.online shoppingB.new payment methods
C.online storesD.the uses of Internet
【2】________ are from the same payment service company.
A.Tenpay and WeChat payB.Yeepay and WeChat pay
C.Alipay and TenpayD.Tenpay and Yeepay
【3】When you buy something on Taobao, the money you pay first goes to ________.
A.a bankB.the seller directly
C.the seller’s mobile phoneD.a third account
【4】We can use ________ to pay for online shopping on the computer.
A.Alipay only
B.We Chat pay only
C.the other three ways except WeChat pay
D.all the four methods in the form
【5】Which of the following is NOT TRUE according to the form above?
A.Yeepay was put into use earlier than the other three.
B.Alipay and We Chat pay have the same number of users.
C.When we use WeChat pay, our money goes directly to the sellers.
D.Tenpay is the most convenient because it has the most cooperative banks.