题目内容
【题目】 My husband, my four-month-old daughter and I set out on a five day driving journey from California to Washington. We had to stop frequently because our little child needed to stretch from the car seat.
One of our stops, once we crossed the Oregon border, was at a Black Bear Diner. Walking towards the front door we noticed a gentleman standing at one side. He was clearly untidy, without shoes and wearing worn clothing. We passed right by him and opened the restaurant door. Then something told me to go back.
Holding my daughter, I turned around and said to the gentleman, "Sir. Are yon hungry?" He said, "Yes." I then asked, "May we buy you something to eat?" He responded with, “Sure, I can order something myself."
My husband opened the door and the gentleman went straight to the counter. I told him to order whatever he wanted. The manager of the restaurant came over quite quickly and looked frightened. I spoke before he had an opportunity to. “This gentleman will have lunch with us today,” I said. “Please add his order to our bill.” The manager said with a frown(皱眉), “Okay.” We turned to our table and the gentleman said loudly and quickly, " Thank You!" We were seated and upon completing our meal we were handed our bill. I asked my husband what the gentleman had ordered, one fresh orange juice, one coffee, one breakfast combination with a side of hash browns.
When we left the restaurant I looked for the gentleman but didn't see him, but that very small act just made my day. I hope in some small way we were able to add some joy to his life, even if only for a few minutes.
【1】What did the gentleman look like?
A.He was clean.B.He was wearing expensive clothes.
C.He dressed poorly.D.He was wearing beautiful shoes.
【2】What did the writer do for the gentleman at the restaurant?
A.She said to the gentleman with a frown.B.She paid the meal for the gentleman.
C.She asked the gentleman to have dinner together.D.She ordered food for the gentleman.
【3】How did the writer feel at the end of the story?
A.Successful.B.Glad.C.Angry.D.frightened.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】B
【解析】
这篇短文讲述的是作者在和丈夫以及孩子从加利福尼亚去华盛顿的时候,在一个餐馆的门口,遇到了一个穿着破旧、很邋遢的一个先生。作者和家人帮助了他,请他一起吃了午饭。这个小小的善良的举动让作者非常的开心。
【1】细节理解题。根据短文第二段中 “He was clearly untidy, without shoes and wearing worn clothing.”可知,这位先生非常脏,没有穿鞋,穿着破旧的衣服。故选C。
【2】细节理解题。根据短文第三段 “I then asked, "May we buy you something to eat?"”以及第四段 ““This gentleman will have lunch with us today,” I said. “Please add his order to our bill.””可知,作者请那个先生吃午饭。故选B。根据第三段最后一句话 “He responded with, “Sure, I can order something myself."”可知D是不对的。
【3】推理判断题。根据短文最后一段 “When we left the restaurant I looked for the gentleman but didn't see him, but that very small act just made my day.”可知,作者为自己的这个小小的举动感到很高兴。make one’s day意为“让某人开心”。glad“高兴的”,符合语境,故选B。
这是一篇记叙文,短文讲述了作者和丈夫以及孩子的一次旅途中帮助了一个有困难的先生的事情。短文叙述清晰,线索清楚,内容贴近学生们的实际生活,比较容易理解。题型是阅读理解,考查了细节理解和推理判断两个题型。细节题比较简单,答案常可以直接在原文找到。做题时注意抓住题干中的关键词,在原文进行定位,锁定相关段落或语句作答。如第2小题,可以从文章第三段和第四段的内容中获取答案。第3小题需要注意进行理解上的一个转换,有短文最后一段的内容可知,作者因为帮助了那位先生而感到高兴,原文make one’s day意为“让某人开心”,与选项B中的glad同义,故选B。