题目内容

【题目】Do you know the Future Science Prize? On Saturday, it announced the 2018 winners in the ______ of life science, physical science, and mathematics and computer.

Nobody can get over difficulties easily. ______ doing research was hard, they still made it. China’s “Father of Hybrid Rice” Yuan Longping ______ the Life Science Prize with Zhang Qifa and Li Jiayang. They all have done pioneering ______ for the country. It includes some new kinds of rice with ______ production and quality(质量). Ma Dawei, Feng Xiaoming and Zhou Qilin received the Physical Science Prize for creative-contributions to the ______ of new catalysts and reactions(催化剂和反应). Lin Benjian got the Mathematics and Computer Science ______ expanding nanoscale integrated circuits (扩展纳米集成电路).

The Future Science Prize is known as China’s “Nobel Prize”. It rewards (奖励) ______ research that was finished in China and has an influence around the world. The prize ______ by a private organization of twelve Chinese businessmen instead of a public one. They hope more public attention can be paid to the country’s development of science.

Scientific development is basic to a better China. This prize will help to make use of the top-computer science technology. What’s more, it encourages people ______ more scientific inventions by themselves. We are all more scientific inventions by themselves We are We are all more scientific inventions by themselves. We are hoping to see more changes in the coming years!

根据短文内容,选择最佳答案。

1A. spaceB. areasC. rooms

2A. BecauseB. AlthoughC. Since

3A. dividedB. sharedC. mixed

4A. skillB. trainingC. work

5A. fullB. mainC. high

6A. inventionB. positionC. information

7A. asB. withC. for

8A. popularB. excellentC. usual

9A. set upB. was set upC. was setting up

10A. to createB. creatingC. create

【答案】

1B

2B

3B

4C

5C

6A

7C

8B

9B

10A

【解析】

本篇文章难度适中,主要介绍未来科学奖以及获奖人士,最后讲述设立这个奖的意义。

1句意“在周六,它宣布了2018年生命科学、物理科学、数学和计算机领域的获奖者”。本题考查名词辨析。A.空间;B.区域,领域;C.房间。根据句意可知,表示“生命科学、物理科学、数学和计算机领域的获奖者”。故选B

2句意“尽管做研究是困难的,但是他们仍然成功了”。A.因为(引导原因状语从句);B.尽管(引导让步状语从句);C.自从(引导时间状语从句)。根据句意可知,表示让步,故选B

3句意“中国的杂交水稻之父袁隆平和张其发、李家阳共享生命科学奖”。本题考查动词辨析。A.划分、分开;B.分享;C.混合。根据句意可知,表示“分享生命科学奖”,故选B

4句意“他们都为国家做了开创性的工作”。本题考查名词辨析。A.技能;B.训练;C.工作。根据句意可知,表示他们为国家做了开创性的工作,故选C

5句意“包括一些新的种类的高产量和高质量的大米”。本题考查形容词辨析。A.满的;B.主要的;C.高的。根据句意可知,表示“高质量和高产量”,故选C

6句意“马大伟、冯晓明、周启林因对新型催化剂和反应的发明做出了创造性的贡献,获得了物理科学奖”。本题考查名词辨析。A.发明;B.位置;C.信息。根据句意可知,表示“新型催化剂和反应的发明”,故选A

7句意“林本健因扩展纳米集成电路获得了数学和计算机科学奖”。本题考查介词辨析。A.作为;B.和;C.为了。根据句意可知,表示“因为……扩展纳米集成电路而获得了数学和计算机科学奖”,故选C

8句意“它奖励在中国完成并在世界各地产生影响的优秀研究”。本题考查形容词辨析。A.流行的;B.优秀的;C.通常的。根据句意可知,表示“优秀的研究”,故选B

9句意“这是一个由12个商人构成的民间组织建立的奖项而不是公共团体建立的”。set up建立,且主语the prize与谓语set up之间为被动,且用一般过去时,故选B

10句意“而且它鼓励人们通过他们自己创造更多的科学发明”。根据encourage sb to do sth“鼓励某人做某事”可知,故选A

做完型填空时,首先要通读课文,明白主旨大意,然后再做题。做完型时要记住“瞻前顾后想结果”这一原则,根据上下文以及语境做题,切忌主观臆断。另外,平时还要多多积累词汇。完型填空常考名词、动词、形容词和副词等辨析。做词义辨析题时,首先要确认四个选项的含义,然后分析语境和逻辑关系,确定答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】The relationship between parents and children is one of the longest lasting connection in lifeHow can you show love for your parents? Here are some ways

Spend time together.74. Doing activities that you all enjoy can help you understand your parents betterFor example, if you like rock climbing, invite your parents to an easy climbing wall with you. This gives you the chance to teach them something and that may support your hobby more if they’ve experienced it with you

Remember that quarrelling is normalSay sorry if you have done or said something hurtful.Learn other ways to express your anger such as writing to a friend for advice. If your parents are doing something that annoys you, try to deal with it calmly and suggest a good way

Talk to your parents about the things they do that upset youYour parents don't know what's bothering or annoying you, they won't be able to try to change their behavior. Choose a quiet moment to have a talk with themPlan what you want to say first in order not to have disagreements with your parents.Talk to your parents about the challenges you're facingAs questions about your parents' experience of being a teenager,because they have useful experience about growing upUse an example from a TV show or an article as a way to break the ice.Sometimes it's easier to begin a difficult topic by expressing yourself in writing

1How many ways are mentioned in the passage?

2What should you do if your parents are doing something that annoys you

3Why do you plan what you want to say first before you talk to your parents

4将短文中划线的句子译成汉语.

5请给短文一个适当的标题。

【题目】 Every day of the week has its own color. Here’s what colors days show.

Monday is like a white paper for you to picture anything you want. On Monday almost everyone chooses to close their mouth to be silent and wait for something. So it’s white.

Tuesday is light gray. As you might have already guessed, Tuesday is more interesting than the first day of the week. It means that the white paper starts getting some colors on it.

Wednesday is red because you’re in the middle to start an exciting weekend. You should meet friends and have fun together on the day. So this day is with colorful activities.

Thursday is dark gray. Thursday shows a condition of mind that suffers from the difficult tasks and expects Friday.

Brown is a color full of surprises. Friday is brown because this day is full of things that are interesting and exciting.

Green should be a favorite color. The same goes about Saturday because it’s people’s favorite day of the week. You’re free today and will be free tomorrow too. Green color helps people relax.

Sunday is orange. It’s bright. As the weekend comes to its end, people try to do everything, so this day fills with fun. Sunday evening is also the best time to have a deep talk with others.

1Which day shows the red color?

A. Tuesday.B. Wednesday.C. Thursday.D. Friday.

2What does the underlined phrase “suffer from” mean in Chinese?

A. 受迫害B. 使化解C. 使冒险D. 受折磨

3From the passage, we can know that ______.

A. Monday is more interesting than Tuesday

B. Thursday is the most difficult day of all

C. Saturday is green, so it helps people’s eyes

D. Sunday afternoon is a better time to talk deeply

4This passage mainly talks about ______.

A. different colors and feelingsB. what you can do in a week

C. the colors of every day of a weekD. how colors affect feelings

5Where are we most likely to find this type of passage?

A. In a book about life.B. On a traveling website.

C. In a magazine about food.D. In a morning newspaper.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网