题目内容

【题目】When should you start to buy Christmas presents? Western people _________buying presents months before Christmas Day. As the day comes _________, children start to write lists of what presents they like to their parents to buy.

Streets get very _______ from late November. Stores put up pretty coloured lights, and Christmas trees with shiny balls. You will _______ Christmas music songs like Jingle Bells in shop after shop. Some stores have many dolls, candies and computer games. You can _________with them to see if you like them –there are people to show you how things work. They are _______. People try to get to the shops early to buy presents before they sell out. In the week before Christmas, _______ close late. Sometimes, they can only go home at midnight. It’s very _________for sales people!

Some people _________ money for months before the holiday so that they have enough money to spend on their friends and family. But not everyone goes ____________for Christmas presents. Some people like to make their own gifts and cards.

1A. end B. start C. enjoy D. finish

2A. nearer B. earlier C. faster D. later

3A. large B. busy C. wide D. free

4A. dance B. sing C. feel D. hear

5A. play B. work C. study D. help

6A. friendly B. funny C. handsome D. strong

7A. parks B. school C. shops D. hospital

8A. surprising B. interesting C. exciting D. tiring

9A. stop B. save C. think D. rest

10A. shopping B. running C. swimming D. travelling

【答案】

1B

2A

3B

4D

5A

6A

7C

8D

9B

10A

【解析】

圣诞节是西方最大的一个节日,在节日之前的几个月,人们就开始准备圣诞礼物了,这时候街道、商店往往都会变得非常忙碌,销售员们在这个时候也是最累的。也有一些人喜欢自己制作圣诞礼物和卡片。

1句意:西方人在圣诞节之前的几个月就开始买圣诞礼物了。end结束;start开始;enjoy喜欢;finish完成。根据上句话When should you start to buy Christmas presents?可知,这里说的是什么时候开始买圣诞礼物,故应选B。

2句意:当圣诞节日益临近的时候,孩子们就会把他们想让父母买的礼物列一个清单。nearer更近;earlier更早;faster更快;later之后。根据上文…buying presents months before Christmas Day可知,人们在圣诞节之前几个月就开始买礼物,因此这里应表达的是“当节日快要到来的时候”,come near临近,靠近。故应选A。

3句意:从11月底街道就开始繁忙。large大的;busy繁忙的;wide宽的;free空闲的,自由的。根据下文的描述可知,商店里装饰了彩灯、圣诞树,布满了各种各样的礼物,人们开始为圣诞节做准备,所以街道开始忙碌起来,故应选B。

4句意:在一个又一个的商店你会听到圣诞歌曲《铃儿响叮当》。dance舞蹈;sing 唱歌;feel感觉;hear听到。根据空后Christmas music songs like Jingle Bells in shop after shop.可知,这些商店播放的歌曲你可以听到,故应选D。

5句意:你可以玩一玩,看看你是否喜欢,那里有人告诉你怎么玩。play玩;work工作;study学习;help帮助。上句话Some stores have many dolls, candies and computer games.介绍的是商店里出售的一些玩意儿,因此这里应说的是“先玩一玩,看是否喜欢”,故应选A。

6句意:他们非常的友好。friendly友好的;funny滑稽的,有趣的;handsome英俊的;strong强壮的。根据上句话there are people to show you how things work可知,有人来告诉你那些东西怎么玩,所以人们都是很友好的,故应选A。

7句意:在圣诞节前的一周,商店关门都很晚。parks公园;school学校;shops商店;hospital医院。根据下文Sometimes, they can only go home at midnight. It’s very ____8____for sales people!可知,这里说的是卖东西的商店关门很晚,故应选C。

8句意:对于这些销售人员来说是非常累的。surprising令人吃惊的;interesting令人感兴趣的;exciting令人兴奋的;tiring令人疲倦的。根据上文Sometimes, they can only go home at midnight.可知,有时候销售员们半夜才回家,他们一直在忙,所以非常疲倦,故应选D。

9句意:一些人在节日之前几个月就开始攒钱,这样他们就有足够的钱给朋友和家人买礼物。stop 停止;save储蓄;积攒;think认为,思考;rest剩余,修息。根据句中…so that they have enough money to spend on their friends and family可知,他们在节日之前开始攒钱,这样才能有足够的钱,故应选B。

10句意:但是并不是所有人都去商店买圣诞节礼物。shopping购物;running跑步;swimming游泳;travelling旅行。根据文意可知,上文讲述的就是圣诞节人们去商店买礼物的事情,这里提到的是不是每个人都购物,有的人喜欢自己做礼物和卡片。因此应选A。

以上两个题目都是完型填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强,有一定的难度。做题时,应先通读短文,了解大意。短文第一句话常不设空,有利于我们把握文章的中心和话题。然后根据上下文语境的提示做题,先易后难。做题时,注意瞻前顾后,从上下文中寻找解题的线索。有的题目考查固定搭配;有的题目则需要从句间或段间搜索到有用的信息。做完题后,应再读一遍短文,将答案代入其中,检查答案是否准确。第一篇短文中的题目主要考查了单词形式的辨析,如第5小题,选项中四个单词是同根词,词性不同,在句中的作用也就不同,这里考查的是be interested in…,对感兴趣,是固定短语,故应选C。第二篇短文中的题目要难一些,考查了语境和词汇的用法。例如第4小题,考查动词辨析,根据空后Christmas music songs like Jingle Bells in shop after shop.可知,这些商店播放的歌曲你可以听到,故应选D。再如第8小题,考查形容词辨析,根据上文Sometimes, they can only go home at midnight.可知,有时候销售员们半夜才回家,他们一直在忙,所以非常疲倦,故应选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容,选择正确答案。
A
Zeb Hogan is always traveling around the world to save endangered fish.
This famous ecologist(生态学家) grew up in a city in Arizona, America, but he had a big backyard with lots of trees. He spent his free time climbing trees and catching animals with his brother. They each had their favorite places in the biggest tree and they worked out ways to climb from tree to tree without ever touching the ground. Their family went camping in the summer and they would usually visit zoos and aquariums(水族馆) on their family vacations. His clearest memories as a child all had to do with animals and the outdoors. As he was older, he became interested in animal shows on TV and he would wake up early to watch Wild, Wild World of Animals before the other family woke up.
One day when we talked about fish, he said, “As an ecologist, Mr. White, you should know that fish in most parts of the world have a hard life, such as the Mekong giant catfish, the Chinese paddlefish, taimen, and the Murray cod. They are all in danger and have to do with all kinds of challenges all by themselves. Water pollution is one of them. So these fish really need our help."
(1)Zeb Hogan travels a lot_________________.
A.to find funny animals
B.to save fish in danger
C.to do business
D.to know more about animals
(2)When Zeb was young,he often played with his brother__________.
A.in water near his house
B.on the street in the city
C.in a city in Arizona
D.in a backyard with lots of trees
(3)From Paragraph 3 we know that Mr. White is________________.
A.an ecologist
B.Zeb's brother
C.a famous swimmer
D.a reporter
(4)Which of the following is TRUE according to this passage?
A.Zeb Hogan thinks fish need help because they are facing all kinds of challenges.
B.Water pollution is the biggest problem for fish.
C.In fact, fish in most parts of the world are having an easy life.
D.When Zeb grew older, he began to become interested in animals.

【题目】 An old man lived with his little grandson. Every day the old man got up early to read books. His grandson wanted to be just like him and tried to copy him every _______ he could.

One day the grandson asked, "Grandpa, I want to read books as you do, but I don't understand them. And I always forget _______ I close the book. What are the advantages of _______?”

The grandfather was just putting some _______ in the stove at that time. He didn't answer the question, but said to the boy, "Take this little coal basket to the river and bring back a basket of water for me."

The boy did as his grandpa said, but all the water leaked out before he got back home. The boy was _______.But the grandfather laughed and said, "You'll have to walk faster next time."

The next time, the boy ran faster, but the basket was still empty before he returned home. The boy said, "See, Grandpa. It's_______ to finish this task."

“Is it no use?” The old man said, “_______ the basket.” The boy looked at the basket and found that the basket was _______. Instead of a dirty coal basket, it was _______ inside and out.

"My child, that's what happens when you read books. Maybe you can't understand or remember everything. But __________ will change in your mind after you read. Just like the basket."

1A.wayB.bookC.table

2A.untilB.whenC.since

3A.reading booksB.getting up earlyC.sitting at the desk

4A.waterB.bookC.coal

5A.sadB.happyC.excited

6A.difficultB.differentC.impossible

7A.Look forB.Look atC.Look after

8A.newB.differentC.wonderful

9A.brokenB.oldC.clean

10A.somethingB.nothingC.anything

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网