题目内容
【题目】I stood there listening to my father shout at top of his voice. The look on his face said that one of us had done something wrong.
“Which one of you did this?”
We all looked down at the step. There was child’s handwriting in chalk there. I was very frightened. I hope no one could see it. Would he guess it was me? I was so scared. When he asked me, I lied, “Not me, dad.” The other denied(否认) it as well. Of course, we all knew that one of us must have done it. But as the youngest and smallest of the three, I just couldn’t find courage to tell the truth.
To find out who had written on the step, Father gave us each a piece of paper and a pencil. “I want each of you to write exactly what you see on the step.” I tried my best to write the words differently. I didn’t want dad to be able to tell it was me.
He gathered up our paper and looked at them. “Since none of you will say yes, then I will punish you all.” I stood there and said nothing. The last thing I wanted was for Dad to punish me!
“I did it.” My sister walked forward and said she had done something she hadn’t. she was punished for a month.
We didn’t talk about that day for many years. Not until we were all older and I knew it was safe to finally tell my dad it was really me. I always felt sorry because of it. That was the last time I let anyone take the blame for me. I told myself, “One must see to what he or she has done.”
【1】The writer’s father was _____________ when he saw the handwriting in chalk on the step.
A. very happy B. very sad
C. very angry D.very excited
【2】 The underlined word “take the blame” most probably means ________________ in Chinese.
A. 撒谎 B. 承担责任 C. 接受惩罚 D. 解决困难
【3】The writer’s sister told a lie because _________________.
A. she liked telling lies
B. she was afraid of being punished
C. she didn’t like her father
D. she didn’t want her father to punish them all
【4】Which of the following statements is true?
A. The writer kept telling lies.
B. Her sister told the truth.
C. The writer’s father punished the children.
D. None of the children told the truth.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】D
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了作者小时候在阶梯上用粉笔写字,面对生气的父亲而不敢承认。而他的姐姐为了不让大家都受到惩罚,撒谎代替他认错。为此作者总是感到抱歉,他认识到一个人必须直视自己所有做过的事情。
【1】C细节理解题。根据文中“I stood there listening to my father shout at top of his voice. The look on his face said that one of us had done something wrong.”,可知“父亲”在高声的喊,说明他正在生气,故选C。
【2】B词义推测题。根据文章大意可知作者的姐姐替他承担了责任,而受罚,作者一直深感愧疚。推测是“承担责任”,故选B。
【3】D细节理解题。根据文中父亲说的“Since none of you will say yes, then I will punish you all.”可知姐姐认为父亲惩罚所有的人,所以独自承担责任。故选D。
【4】D归纳理解题。根据文中“Not until we were all older and I knew it was safe to finally tell my dad it was really me.”可知当时没有人告诉“父亲”真相。故选D。
【题目】从方框中选出合适的单词或短语完成句子
arrive, hallways, listen, dining hall, wear |
(1)We can't run in the or classrooms in our school.
(2)—Do you have to eat in the at your school?
—Yes, we do.
(3)We can't late for school.
(4)Don't to music in the classrooms or the hallways.
(5)We can shirts or skirts in summer(夏天).