题目内容

【题目】If you want to do a school project on children’s rights(权利), you can look on the Internet for some information. A United Nations website can show you plenty of useful information for the project.

The United Nations lists the rights of children. Most countries agree all of them, but some countries do not. The following are some of the most important rights of children:

Children have the right to be properly fed, clothed and sheltered (庇护) by their family. If their family can’t do so, the government should take responsibility.

Children have the right to an education and medical care, which should be provided by the government.

Children must not be cruelly punished (惩罚)by their parents or any others.

Children have the right to expect the government to protect them from all kinds of abuse (虐待) and neglect(忽略).

No child under fifteen should be made to fight in an army.

Children have the right to be protected from being made to work too hard to make money for other people.

In some countries children do not have these rights. Many young children are made to work long hours in factories and on farms. In some countries there are so few schools that only rich children get an education. There are not enough doctors or nurses to help many children when they are sick.

The rights of children are, therefore, the rights people think children should have. They are not always the rights children really have.

【1】 agree with the United Nations’ list of children’s rights.

A. All countries B. A few countries

C. No countries D. Most countries

2 The underlined word “responsibility” in the passage means .

A. something people have to do

B. something people want to do

C. something people know how to do

D. something people love to do

3Which of the following sentences is TRUE according to the passage?

A. Parents should punish their children.

B. Children should make money for other people.

C. Governments should protect children from neglect.

D. Children under sixteen should not fight in an army.

4Some children can’t get an education because .

A. there aren’t enough schools

B. there are no schools

C. they come from rich families

D. they want to work in factories

5What’s the main idea of this passage?

A. Children are made to work long hours on farms.

B. The United Nations website is useful for the school project.

C. Children have the right to be properly fed, clothed and sheltered.

D. The United Nations has listed the rights it thinks children should have.

【答案】

【1】D

【2】A

【3】C

【4】A

【5】D

【解析】

试题分析:短文大意:本文主要讲述了,如果你想去做一个关于儿童权利的项目,你可以查询联合国网站。联合国网站列出了许多儿童应有的权利。儿童有受家庭抚养和保护的权利;儿童有受教育和保护的权利;儿童不可以受到父母或者其他人的残酷惩罚。儿童有权利要求政府保护他们不受虐待和忽略。15岁以下儿童不可以参军;儿童受保护不去长时间劳作为他人赚钱。许多地方由于各方面的条件,做不到保护儿童的这些条例。

【1】细节理解题。根据文中的句子Most countries agree all of them, but some countries do not. 可知大多数国家都同意,但有些国家不同意。所以选D。

【2】词义猜测题。Responsibility是责任的意思。责任是必须做的事情。所以选A。

【3】细节理解题。根据文中Children have the right to expect the government to protect them from all kinds of abuse (虐待) and neglect(忽略).可知儿童有权要求政府保护他们免受各种虐待和忽视,所以该选C

【4】细节理解题哦。根据文中句子In some countries there are so few schools that only rich children get an education. 可知有些地区学校太少所以选A

【5】主旨大意题。文章的主旨是联合国列出的关于儿童权利的条例。所以选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】A principal decided to honor the teachers in his school to show his appreciation(感激)for their hard work. He told them how they made a difference in their jobs. Then he gave each of them a blue ribbon(缎带)that read, “Who I Am Makes a Difference.”

One of the teachers wanted to take this idea into her students. One day the teacher noticed that a boy in her class was unhappy. She went to him and asked him the reason. The boy told her that his father had been worrying about the job and often punished him for some little things. Hearing what he said, the teacher decided to give him the ribbon to cheer him up. She said, “Dear boy, what your father has done doesn’t mean the lack(缺少)of love for you. He needs your understanding. You’ve been a kind boy. Here’s a ribbon for you. Would you like to take this ribbon and pass it on? Let’s keep this ceremony going and find out how it affects people.”

That night the boy sat beside his father and said, “Dad, today my teacher gave me a blue ribbon for being kind and asked me to find somebody else to honor. I’d like to give the ribbon to you. I want to let you know how deeply I admire you and how much you mean to me. I love you!”

根据短文内容判断正、误。

(注意:考生将答题卡相应位置涂黑。正确的涂“A”,错误的涂“B”

1All the teachers took the principal’s idea into their students.

2The teacher gave the ribbon to the boy because she wanted to cheer him up.

3With the teacher’s help, the boy showed his admiration and love for his father.

4The father wasn’t surprised or moved at all when he received the ribbon from his son.

5From the passage, we know only encouragement brought the father’s confidence back.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网