题目内容
【题目】 In 1952, my dad worked far away from home. Christmas was coming. He called and said that he couldn’t celebrate the holiday with us. He didn’t get enough money and he didn’t have a way to get back.
Mum was sad but she understood him. She told my two sisters, brother and me right away. The news made me sad. Christmas wouldn’t be the same without Dad. I knew he had tried his best, but I still went to bed on Christmas Eve with a heavy heart.
When I woke up on Christmas morning, I saw the presents. I was happy with the presents, so I went outside to play with my sisters and brother. I didn’t want Mum to see how sad I was because I couldn’t show Dad my presents.
As we were playing, I looked up and found my dad was far away. I ran inside to tell Mum, but she just said, “Don’t make up stories, dear.”
I went outside. I ran down the stairs. Dad was home! As I ran into his arms, Dad told me that he tried everything to get home for Christmas, but he couldn’t make it. At the last minute, a group of workers decided to drive a car home.
The best present wasn’t under the tree that year.
【1】Why couldn’t the writer’s father go back home to celebrate Christmas at first? ______
①Because he worked very far away.
②Because he didn’t have much money.
③Because he had an important meeting.
④Because he didn’t have a way to go back home.
A.①②③B.①③④C.①②④D.②③④
【2】How did the writer feel when she went to bed on Christmas Eve?______
A.She felt excited.B.She felt sad.C.She felt relaxed.D.She felt afraid.
【3】Why did the writer’s mother say “Don’t make up stories, dear.” to her? ______
A.Because the writer always told lies.
B.Because she was very busy at that time.
C.Because she didn’t want her husband to be home.
D.Because she didn’t believe her husband was back.
【4】What can we learn from the passage?______
A.There were five people in the writer’s family.
B.The writer’s father went back home by car.
C.The writer’s father went back home on Christmas Eve.
D.The writer’s mother couldn’t understand the writer’s father.
【5】What was the best Christmas present for the writer that year? ______
A.Her father’s coming back.B.The present her dad bought for her.
C.The present from her mum.D.The present under the Christmas tree.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】
短文大意:本文是记叙文,作者回忆了1952年盼望爸爸回家过圣诞节的往事,表现了亲情的可贵。
【1】题意:为什么作者的父亲一开始就不能回家庆祝圣诞节?考查细节理解。①因为他很遥远。②因为他没有很多钱。③因为他有一个重要的会议。④因为他没有办法回家。根据第一段In 1952, my dad worked far away from home. Christmas was coming. He called and said that he couldn’t celebrate the holiday with us. He didn’t get enough money and he didn’t have a way to get back. 爸爸在离家很远的地方工作……不能和我们一起过节,因为他没有得到足够的钱,也没有办法回家,可知没有会议要参加,①②④符合题意,故选C。
【2】题意:作者在平安夜上床睡觉时是什么感觉?考查细节理解。根据I knew he had tried his best, but I still went to bed on Christmas Eve with a heavy heart.可知作者很伤感,She felt sad符合题意,故选B。
【3】题意:为什么作者的母亲说“Don’t make up stories, dear”?考查细节判断。根据前文的介绍He called and said that he couldn’t celebrate the holiday with us,爸爸打电话来说他不能和家人一起过节,可知妈妈不相信爸爸回家了,Because she didn’t believe her husband was back.符合题意,故选D。
【4】题意:从文章中我们能了解到什么?考查细节理解。A. 作者家里有五个人;根据She told my two sisters, brother and me right away.可知连同爸爸共六口人,说法错误。B. 作者的父亲坐车回家了;根据At the last minute, a group of workers decided to drive a car home.可知说法正确。C. 作者的父亲在平安夜回家了;根据I knew he had tried his best, but I still went to bed on Christmas Eve with a heavy heart.结合第二天早上看到了爸爸,可知说法错误。D. 作者的母亲无法理解作者的父亲;根据Mum was sad but she understood him.可知说法错误。综合以上分析,故选B。
【5】题意:那年给作者最好的圣诞礼物是什么?考查文意理解。根据The best present wasn’t under the tree that year结合短文内容,可知爸爸回家陪家人过圣诞节对作者来说是最好的礼物,Her father’s coming back符合文意,故选A。