题目内容
【题目】Dinner customs (习惯) are different around the world. If you are a guest in Ghana( 加纳), this information will help you a lot.
In Ghana, dinner is usually from four in the afternoon to six in the evening. But there are no strict rules (规则) about time. Whenever a guest arrives, a family offers food. When you go to a home, the person who receives guests takes you to the living room first. At this time everyone welcomes you. Then you go to the dinning room. There you wash your hands in a bowl of water. All the food is on the table.
In Ghana you usually eat with your fingers. You eat from the same dish as everyone else. But you eat from one side of the dish only. It is not polite to get food from the other side of the dish. After dinner, you wash your hands again in a bowl of water.
Most meals in Ghana have a dish called fufu. People in Ghana make fufu from the powder(粉末) of some plants. Sometimes they cut the fufu with a saw(锯子) because it is very hard. You must chew(咀嚼) fufu well, or you may get sick. You eat fufu with the fingers of your right hand only.
【1】From the passage we know that in Ghana ______________.
A. the rules for dinner time are not strict
B. dinner is always at six in the evening
C. a family offers food only at four in the afternoon
D. people usually invite their guests to dinner late in the evening
【2】If you are a dinner guest in Ghana, the host (主人) always takes you to ________.
A. the dining room first B. the living room first
C. the kitchen first D. the garden first
【3】People in Ghana usually eat ________.
A. from one side of a dish to the other
B. from the other side of the dish
C. with their fingers
D. with their spoons
【4】In fact, most dishes in Ghana ________.
A. are cooked with the powder of some plants
B. have fufu in them
C. are too hard to eat
D. are not very hard
【5】When you eat fufu, you’d better _________.
A. cut it with a saw B. use your right hand only
C. chew it well D. all of the above
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】
试题分析:本文是一篇说明文,主要介绍加纳的饮食习惯。
【1】A细节理解题。从短文中我们知道,在加纳:A. 晚餐时间不严格;B. 晚餐总在晚上六点;C. 家庭只在下午四点供餐;D. 人们通常在晚上晚些时候请客人用餐。在第二自然中介绍说,在加纳晚餐从四点到六点,没有严格的规定。因此选A。
【2】B 细节理解题。如果你在加纳作客就餐,主人总是带你去哪儿?A. 首先去餐厅;B. 首先去客厅;C. 首先去厨房;D. 首先去花园。短文第二自然段说:当你到了一个家,接待客人者首先把你带到客厅。因此,正确答案选B。
【3】C 细节理解题。在加纳人们通常怎样吃东西?A. 从盘子的一边吃到另一边;B. 从盘子的另一边开始吃;C. 用手指吃;D. 用勺子吃。短语第三自然段说:在加纳,你通常用手指吃东西。你和别人一样从同个盘子吃起。但是你只从盘子的一边开始吃。从盘子的另一边吃是不礼貌的。因些正确选C。
【4】B 细节理解题。事实上,在加纳大多数菜肴怎么样?A. 是用植物的粉末做成的;B. 里面有fufu;C. 太硬而不能吃;D. 不是很硬。短文最后一自然段说,加纳的大多数餐饭都有一道叫fufu的菜,加纳人用植物的粉末制作fufu,因此A错了。短文还说,fufu很硬,必须嚼细,否则生病,而且只能用右手吃fufu。因此,正确选B。
【5】D细节理解题。当你吃fufu时,你最好怎么做?A. 用锯子割;B. 仅用右手吃;C.嚼细;D. 以上全部。短文最后一自然段说,fufu很硬,必须嚼细,否则生病,而且只能用右手吃fufu。因此,正确选D。
【题目】 交际应用(满分5分)
假如你是王宁,你校将组织赴牡丹园和水浒城的英语旅游活动。请根据下面的通知,填写你的活动预订表。(注:每人只能选择一个线路;你爸爸的电话是6123456)
SCHOOL TRIP April 10 — Peony Garden Each trip costs 15 yuan Bus leaves from school at 7:30 a.m. OR April 15 — Shuihu Town Each trip costs 25 yuan Bus leaves from school at 7:10 a.m. Phone School Office (5555555) for more information. |
SCHOOL TRIP BOOKING FORM(预订表) Student’s name: Wang Ning Trip to: (76) Date: (77) Trip Price: (78) Bus leaves at: (79) Parent’s phone number: (80) |
【题目】选词填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
back bad express feel it loud luck simple sweet thank two warm |
Once upon a time, a young man came across a spring(泉水) of clear water while crossing the desert. The water was very sweet, and he filled his leather container(皮革容器) so that he could bring some 【1】 to his teacher. After a four-day journey, he presented the water to his teacher.
The old man took a deep drink, smiled 【2】_and thanked his student very much for the sweet water. The young man returned to his village with a happy heart. After a while, the teacher let a 【3】 student taste the water. He spat (吐) it out, saying it was terrible. It was clear that the water had become no longer fresh sweet because of the old leather container. The student questioned his teacher, “Master, the water tasted strange. Why did you still like it?” The teacher replied, “You 【4】 tasted the water while I tasted the gift. The water was the container for an act of love and kindness and nothing could be 【5】 .”
After reading the story, we can understand that when we receive a chocolate as a gift from a child, we get more than the chocolate__【6】. What we should do properly is to express 【7】 naturally to him or her because we love the idea within the gift.
Gratitude (感谢) doesn’t always come naturally. 【8】_, most children and many grown-ups like only the thing given rather than the 【9】 shown in it. We should remind ourselves and teach our children about the beauty of feelings and 【10】__of gratitude. After all, gifts from the heart are really gifts of the heart.