题目内容
【题目】
![]()
We all know the sun is important. It provides life for plants, animals, and people here on Earth. But how does the sun do that? It’s the sun’s energy that makes life on our planet possible.
Energy from the sun is called solar ( 太 阳 的 ) energy. It comes in the form of light or heat. Solar energy is what makes you feel hot when you sit in the sunlight. People have used solar energy for thousands of years. Houses are built with windows so that sunlight can get inside and provide heat. The sun’s energy can also be used to heat water and even food. If you own a magnifying glass ( 放 大 镜 ), your parents have probably warned you about leaving it in the sun. Solar energy can actually make the magnifying glass burn things under it, causing a fire. This type of energy from the sun in the form of heat is called solar thermal (热的) energy.
We can also turn the sun’s light into electricity ( 电 能 ). This is done with solar panels. Using this technology, we can run a calculator and even power cars. But what happens when groups of clouds block the solar panels? Does this mean that solar energy can only be used on bright sunny days? Solar panels can have batteries ( 电 池 ) with them to store ( 储 存 ) electricity for a rainy day. When the sun is shining, the electricity flows from the solar panel into the batteries. This stored electricity can be used at night or on cloudy days.
Do you know that solar energy is not as expensive as it used to be? In fact, in the last few years, solar panels have become much more affordable for people to use. Since the sun gives off more energy in one second than people have used since the beginning of tie, imagine what we could do if we used the sun’s energy to power our earth.
【1】What is the writer trying to do in this text?
A. To show the feature of the sun.B. To tell the importance of the sun.
C. To discover the secrets of the sun.D. To introduce the energy of the sun.
【2】What are solar panels used for?
A. To get heat energy from the sun.B. To get light energy from the sun.
C. To get light and heat from the sun.D. To get electrical energy from the sun.
【3】The word “affordable” in Paragraph 4 means “ ”.
A. easy enoughB. cheap enough
C. a bit expensiveD. quite simple
【4】Which of the following is the writer ’s opinion about the sun’s energy?
A. People will drive cars with solar panels in the near future.
B. People began to use the sun’s energy thousands of years ago.
C. Batteries are used to store electricity for rainy days or nights.
D. A magnifying glass can burn things with solar thermal energy.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】B
【4】A
【解析】
这篇文章只要介绍了太阳是很重要的。人们使用太阳能很多年了。他们建造房屋的窗户,这样阳光就可以进入,让他们温暖。我们也可以将太阳光转化为电力。太阳能电池板收集来自太阳光的能量来发电。太阳释放出比现在人们使用更多的能量。所以我们应该尽力在我们的生活中找到更多的好方法去使用它。
【1】细节理解题。根据第一段“We all know the sun is important. It provides life for plants, animals, and people here on Earth. But how does the sun do that? It’s the sun’s energy that makes life on our planet possible. 我们都知道太阳很重要。它为地球上的植物、动物和人提供了生命。但是太阳是怎么做到的呢?正是太阳的能量使地球上的生命成为可能。”,可知作者想介绍太阳的能量,故选D。
【2】细节理解题。根据第三段“We can also turn the sun’s light into electricity ( 电 能 ). This is done with solar panels. 我们也可以把太阳光转化为电能。这是用太阳能电池板完成的。”,可知太阳能电池板被用来从太阳获取光能,故选B。
【3】细节理解题。根据最后一段“Do you know that solar energy is not as expensive as it used to be? In fact, in the last few years, solar panels have become much more affordable for people to use. 你知道太阳能不像以前那么贵吗?事实上,在过去的几年里,太阳能电池板已经变得越来越便宜,人们可以使用。”,可知太阳能电池板变得更便宜,所以猜测affordable意为“便宜的”,故选B。
【4】细节推理题。根据文章大意我们应该尽力在我们的现实生活中找到更多的好方法去使用太阳能量,所以选项A. “People will drive cars with solar panels in the near future. 不久的将来,人们将驾驶装有太阳能电池板的汽车。”符合作者的观点,故选A。