题目内容
【题目】 Karen had a son called Michael. Karen and her husband would have another baby soon. Michael was happy to be a brother. Every day he sang a song to the baby.
Later Michael’s little sister was born. But she wasn't in a good condition. The days passed by. The little girl didn’t get better. The doctor told the parents there was very little hope.
Then Michael kept asking his parents to let him see his sister. “I want to sing to her,” he said. But kids are never allowed to go to ICU(重症监护室).
Finally, Karen decided to take Michael to see his little sister. The doctors refused Michael at first. But Karen said if he didn’t see his sister, he might never see her alive.
Michael looked at his weak sister. After a moment, he began to sing, “You're my sunshine, my only sunshine. You make me happy...”
The baby girl seemed to respond. The pulse(脉搏)rate and breathing began to calm down.
“Keep on singing, Michael,” Karen encouraged his son.
“You never know, dear, how much I love you, please don’t take my sunshine away.”
Day by day, Michael kept singing. Several months later, the little girl was well enough to go home.
All the doctors and nurses called it a miracle(奇迹), a miracle of the brother’s love.
【1】How did Michael feel about his sister’s coming?
A.NervousB.ShockedC.Glad.D.Worried.
【2】Michael asked his parents to let him see his sister because________.
A.he wanted to play games with her B.his sister wanted to see him
C.he wanted to sing songs to herD.his sister was alone in the hospital
【3】What does the underlined word “respond” mean in Chinese?
A.挣扎B.沉思C.欢迎D.回应
【4】Which of the following is TRUE according to the text?
A.Michael's sister got worse and worse at last.
B.Michael's sister was crying all the time.
C.The doctors didn't try their best to save the little girl.
D.The doctors didn't allow Michael to see his sider at first.
【5】What's the best title for this text?
A.Love of a brother.B.The power of science.
C.A beautiful song.D.a strong baby.
【答案】
【1】C
【2】C
【3】D
【4】D
【5】A
【解析】
本文介绍了凯伦有个儿子叫迈克尔。凯伦和她丈夫很快就会有另一个孩子了。迈克尔很高兴成为一个哥哥。他每天都给婴儿唱一首歌。后来迈克尔的妹妹出生了。但她情况不太好。日子一天天过去了。小女孩没有好转。医生告诉父母希望渺茫。然后迈克尔不停地要求他的父母让他去看望他的妹妹。“我想唱给她听,”他说。最后,凯伦决定带迈克尔去看望他的妹妹。医生一开始拒绝了迈克尔。但在凯伦的恳求下,医生同意了。迈克尔看着他虚弱的妹妹。开始给她唱歌,女婴似乎有反应。脉搏和呼吸开始平静下来。一天一天,迈克尔不停地唱歌。几个月后,这个小女孩就可以回家了。所有的医生和护士都称之为奇迹,兄弟之爱的奇迹。
【1】细节理解题。根据“Michael was happy to be a brother.”可知,迈克尔很高兴成为一个哥哥。故选C。
【2】细节理解题。根据“Then Michael kept asking his parents to let him see his sister. “I want to sing to her,” he said.”然后迈克尔不停地要求他的父母让他去看望他的妹妹。“我想唱给她听,”他说。可知,他想给她唱歌。故选C。
【3】词意猜测题。根据“Michael looked at his weak sister. After a moment, he began to sing, “You're my sunshine, my only sunshine. You make me happy...””迈克尔看着他虚弱的妹妹。过了一会儿,他开始唱歌,“你是我的阳光,我唯一的阳光。你让我快乐……”。以及下句话“The pulse(脉搏)rate and breathing began to calm down.”脉搏和呼吸开始平静下来。可知,是歌声使得小女孩有了回应。因此句子“The baby girl seemed to respond.”中的respond应该是“回应”的意思。故选D。
【4】细节理解题。根据“Several months later, the little girl was well enough to go home.”可知,迈克尔的妹妹终于越来越好了。因此选项A错误;根据“The little girl didn’t get better. The doctor told the parents there was very little hope.”小女孩没有好转。医生告诉父母希望渺茫。可知,迈克尔的妹妹没有一直在哭。因此选项B不对;根据“But kids are never allowed to go to ICU(重症监护室).”但孩子们永远不允许去重症监护室。可知,医生们已经尽力去救那个小女孩了。因此选项C不对;根据“The doctors refused Michael at first.”可知,医生一开始拒绝了迈克尔。因此选项D正确。故选D。
【5】最佳标题。A. Love of a brother. 兄弟之爱。B. The power of science. 科学的力量。C. A beautiful song. 一首优美的歌。D. a strong baby. 一个强壮的婴儿。根据“Day by day, Michael kept singing. Several months later, the little girl was well enough to go home. All the doctors and nurses called it a miracle(奇迹), a miracle of the brother’s love.” 一天一天,迈克尔不停地唱歌。几个月后,这个小女孩就可以回家了。所有的医生和护士都称之为奇迹,兄弟之爱的奇迹。因此标题用Love of a brother. 兄弟之爱。合适。故选A。
本题的第3小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。