题目内容
【题目】Every place you leave becomes a memory. Even if you return to visit, in your mind it’s as it was when you left.
I consider New York City my second hometown. You fight your way into New York City. It isn’t easy. It isn’t cheap. It isn’t so friendly. So when I got to Helsinki, the capital of Finland, I was surprised at how easy it was. People were friendly and nice. They are curious about what I thought of Finland.
Except the coffee and the cost of living, Helsinki and New York don’t have much in common, but I was born in the US Midwest, which was heavily influenced by North Europe. So the life of Finland seemed familiar to that of the US.
Still, I missed New York, I visited it last year, and I went to my old coffee room, still in the same place. Although it was 2014, my mind insisted that it was 2007 and I had never left. The waiter looked at me silently, reaching for the same size cup and pouring the same type of coffee I always got. Same corner, same waiter, same coffee.
To the waiter, he guessed maybe I moved to another neighborhood. He wouldn’t guess from my appearance that I haven’t even been in the country. He didn’t find that there was anything different until I opened my mouth. It was something I said, I’m sure. He mistook me for one of the tourists who got lost on their way from Times Square.
In my mind, this is my home. It was the place when I dreamed of my childhood, long after I left it; and now I am the same as the other tourists with the packbag.
![]()
【1】Helsinki is in __________.
A. Finland B. America
C. New York D. China
【2】Compared with Helsinki, the life in New York City is _________.
A. easy B. cheap C. difficult D. nice
【3】The writer’s real place of birth is _________.
A. New York City B. Helsinki
C. Finland D. the US Midwest
【4】How long had the writer been away from New York before he visited it last year?
A. 5 B. 7 C.9 D. 10
【5】What made the coffee guy think the writer to be a tourist?
A. What he looked. B. What he wore.
C. What he said. D. What he did.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【4】B
【5】C
【解析】
试题分析:短文大意:该文介绍了作者对在纽约和在芬兰首都赫尔辛基的的生活感受。
【1】A细节理解题。根据第二段中So when I got to Helsinki, the capital of Finland, I was surprised at how easy it was.可知赫尔辛基是芬兰的首都,所以选A。
【2】C细节理解题。根据第二段中I consider New York City my second hometown. You fight your way into New York City. It isn’t easy. It isn’t cheap. It isn’t so friendly. So when I got to Helsinki, the capital of Finland, I was surprised at how easy it was.的描述可知与赫尔辛基相比纽约的生活不容易,所以选C。
【3】D细节理解题。根据第三段中but I was born in the US Midwest可知作者出生在美国中西部地区,所以选D。
【4】B细节理解题。根据第四段中Although it was 2014, my mind insisted that it was 2007 and I had never left可知作者在去年参观纽约前已经离开了七年,所以选B。
【5】C细节理解题。根据第五段中It was something I said, I’m sure. He mistook me for one of the tourists who got lost on their way from Times Square.可知作者所说的话让咖啡馆的服务员认为他是一个旅行者,所以选C。