题目内容

【题目】 As the saying goes, “A hero is known in the time of misfortune(不幸)”.Zhong Nanshan is a hero like this. He is a doctor in Guangdong, who saved many people’s lives in 2003 and 2020.

In 2003, SARS broke out in Guangdong. Later, it spread across China and other parts of the world.Hundreds of patients died of the disease. Even many doctors and nurses got SARS when they treated patients. But Zhong was brave enough to fight the disease. Finally, he won people’s trust.

In the late of 2019, a disease called the COVID-19(新型冠状病毒肺炎)hit Wuhan. It spread quickly around China and infected tens of thousands of Chinese people. Zhong led his team to Wuhan to fight the illness. Zhong’s team took many measures to cure the patients of the COVID-19. He advised people to wear masks, wash hands frequently, stay at home and not to go to crowed places.

Zhong likes sports very much, especially playing basketball. He often does exercise to keep his body healthy and strong. Now at the age of 84, Zhong still treats patients and teaches young doctors. “I am just a doctor.”Zhong said. But we think he is a hero and fighter.

1Zhong Nanshan__________in 2003 and 2020.

A.retired from his workB.published a medical paper

C.did a medical experimentD.saved many people’s lives

2Where did SARS break out in 2003?

A.In Beijing.B.In Wuhan.C.In GuangdongD.In Shanghai.

3What does the underlined word”infected”probably mean in Chinese in this passage?

A.解救B.感染C.伤害D.治愈

4________wasn’t included in Zhong Nanshan’s suggestions.

A.Wearing masksB.Staying at home

C.Going to crowed placesD.Washing hands frequently

5What is Zhong Nanshan’s hobby?

A.Playing the piano.B.Playing basketball.

C.Travelling with his family.D.Listening to the concert.

【答案】

1D

2C

3B

4C

5B

【解析】

文章大意:短文通过介绍钟南山在SARS和新型冠状病毒肺炎两场疾病中的表现,称赞他是一名英雄和战士。

1

细节理解题。根据He is a doctor in Guangdong, who saved many people’s lives in 2003 and 2020. 可知,钟南山是广东的一名医生,在2003年和2020年挽救了很多人的生命。故答案选D

2

细节理解题。根据In 2003, SARS broke out in Guangdong. 可知,2003年非典是在广东爆发的,故答案选C

3

词义猜测题。根据上文In the late of 2019, a disease called the COVID-19 hit Wuhan. 2019年底,一种名为COVID-19的疾病袭击了武汉。结合 It spread quickly around China and infected tens of thousands of Chinese people.它在中国迅速传播,……了成千上万的中国人。疾病传播,可知会使许多人“感染”,所以infected应是“感染”的意思,故答案选B

4

细节理解题。根据He advised people to wear masks, wash hands frequently, stay at home and not to go to crowed places. 他建议人们戴口罩,勤洗手,呆在家里,不要到人多的地方。可知,ABD选项均是钟南山的建议,而C选项“去拥挤的地方”不包括在他的建议之内,故答案选C

5

细节理解题。根据Zhong likes sports very much, especially playing basketball.钟非常喜欢运动,尤其是打篮球。可知钟南山的爱好是打篮球,故答案选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Today I’d like to share a real story about my father. When he was young, he spent some time in northern Africa. “You will learn much about the world _________ you go out and see it,” my father always says.

While in Africa, my father woke up early one morning and decided to take a walk. Then he ________ a small shop. He saw a small brass( 黄铜) butterfly( 蝴蝶) and asked the shop keeper the ________ of it, but he was not interested in buying it.

My father left and continued his _________ through the town. Suddenly, he saw the shop keeper again from the market. “Hey Sir,” said the man, “I would really like to _________ this toy to you. If the price is too high, what price would you pay for it?”

But my father was not interested. So he politely _________ again. Soon my father was on another street. And to ________ surprise, the man was there too. Finally, the man said, “It is my country’s custom that I must make a sale to the first person who enters my shop _________ a Friday morning. So I must sell this toy to you. It will mean bad luck for me __________ you do not buy it. ”

My father realized how important this was. He decided to buy the toy. “How much for it?” he asked. “One penny( 便士),” said the man __________. My father gladly gave the man two dollars, for he had learned something of the country’s culture that day.

1A.thoughB.orC.butD.when

2A.went overB.went intoC.took outD.came out

3A.ticketB.weekC.priceD.prize

4A.walkB.sleepC.dreamD.fight

5A.giveB.sellC.payD.buy

6A.refusedB.acceptedC.laughedD.received

7A.heB.himC.herD.his

8A.inB.ofC.onD.to

9A.as soon asB.soC.whileD.if

10A.hardlyB.happilyC.angrilyD.heavily

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网