题目内容
【题目】![]()
“Many people died in their thirties or forties when I was a child", Chen Zhixiang, an 82-year-old teacher who grew up in Xi'an, told Xinhua. At that time, living to be 60 was a long life.
But that is no longer the case. According to the National Bureau of statistics(国家统计局), the life expectancy for Chinese people rose from 35 in 1949 to 77 in 2019.
Chen told Xinhua that he rarely ate meat when he was a child. People didn't have enough food and clothing at that time. And anyone who became ill may die.
Now Chinese people are enjoying healthier and more nutritious diets. The grain, meat, peanut and fruit has topped the world for many years, according to the State Council. In 1949, China's per capita disposable income(人均可支配收入)was 49.7 Yuan. This same income reached 28,228 Yuan in 2019. It refers to the amount of money that each person has for spending and saving after paying taxes.
China is also paying more attention to improving people's health. China's medical insurance system covers more than 95 percent of the people.
The country has also made efforts to keep its people healthy with a national health program. As of 2019, China had more than 3.2 million sports venues across the country. Over 400 million people take part in daily exercise.
【1】Chinese people's life expectancy rose by years from 1949 to 2019.
A.30B.35C.42D.77
【2】According to Chen, Chinese people's life expectancy used to be short because .
a. there was not enough food b. they didn't have enough clothes
c. they were overworked d. if they got sick, they would probably die
A.abcB.abdC.acdD.bed
【3】What can we learn from Paragraph 4?
A.Chinese people's income has risen.
B.Chinese people are good at saving money.
C.China bought food from other countries.
D.Chinese people eat lots of unhealthy food
【4】What's the main idea of this passage?
A.Chinese people are living longer now.
B.Chinese people have the world's best medicine care.
C.Chinese people live longer than anyone in the world.
D.Chinese people pay little attention to their life expectancy.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】A
【解析】
本文讲了中国人的预期寿命比过去提高了,其中的原因是多方面的,包括人民生活水平提高,饮食更加营养,注重体育锻炼,国家健全医疗系统等。
【1】细节理解题。根据第二段“…the life expectancy for Chinese people rose from35 in 1949 to 77 in 2019.”可知,中国人的预期寿命从35岁升高到了77岁,所以提高了42岁,故选C。
【2】细节理解题。根据第三段最后两句“People didn't have enough food and clothing at that time. And anyone who became ill may die.”可知,没有足够的食物和衣服,以及生病导致死亡,都是过去中国人预期寿命短的原因,故选B。
【3】细节理解题。根据第四段第三、四句“In 1949, China's per capita disposable income was 49.7 Yuan. This same income reached 28,228 Yuan in 2019.”可知,1949年和2019年相比,中国人均可支配收入大幅增加,故选A。
【4】主旨大意题。根据“Now Chinese people are enjoying healthier and more nutritious diets.””和“China is also paying more attention to improving people's health.”可知,讲中国人的饮食更加营养和关注人民身体健康等方面,旨在说明现在中国人的寿命比以前更长了,故选A。