题目内容
【题目】Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true.
Communication is a problem for parents and children of all ages. If it’s hard for you to communicate with your parents, don’t worry about it. Here are some advice for you to bridge the generation gap (消除代沟).
Don’t argue with your parents. Don’t get to your parents when you are angry. Your parents probably won’t consider your ideas if you are shouting at them. And you can’t express yourself well if you are angry. Go some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about you want to say to your parents. If you don’t think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise(和解).Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael’s mother didn’t agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.
Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect(尊敬)to them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your value might help them see your purposes in life.
A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try.
【1】The passage tells us have a communication problem.
A. parents and other people B. school kids and their parents
C. teachers and their students D. parents and children of all ages
【2】Your parents probably won’t consider your ideas if you .
A. don’t get to them often B. write a letter to them
C. don’t speak to them politely D. express yourself well
【3】The underlined phrase “cool off “ in the passage means .
A. to make yourself happy B. to get you quiet and relaxed
C. to have a good rest D. to hide yourself quickly
【4】If there’s really a generation gap between you and your parents, you should .
A. try your best to communicate with them B. keep away from them
C. agree with them all the time D. make them agree with you
【5】From the passage we learn that .
A. parents and children should not have a generation gap
B. parents should show love and respect to their children.
C. there are some good ways to bridge the generation gap .
D. there are so many serious problems in families today.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】本题难度适中,主要讲述几点关于消除代沟的建议。
【1】根据第二段第一句Communication is a problem for parents and children of all ages可知,故选D。
【2】根据第三段第三句Your parents probably won’t consider your ideas if you are shouting at them可知,故选C。
【3】根据第三段第四句和第五句Make sure you understand why you are unhappy. Then think about you want to say to your parents可知,故选B。
【4】根据第二段第一句和第二句Communication is a problem for parents and children of all ages. If it’s hard for you to communicate with your parents, don’t worry about it、第三段第一句Don’t argue with your parents以及第六段第一句Talk about your values可知,故选A。
【5】根据本篇文章可知,主要讲述消除代沟的方法,故选C。