题目内容
【题目】 During this Spring Festival, a name---- the novel coronavirus(冠状病毒), became hot. It is so dangerous that it caused a new kind of epidemic(传染病). This epidemic spreads(传播) so quickly that the whole country was in a difficult situation. Many parts of the country had to go under quarantine(隔离) in hopes of controlling the spread of this epidemic.
Through this epidemic is very dangerous, people all around the country worked together to fight against it. A large number of medical workers, from different parts of the country, after making a decision that could mean life or death, left their home and went to Wuhan to save people’s lives. And to help to give people treatment(治疗) in time, many workers worked day and night to build hospitals. And many people volunteered to check the body temperature for passengers. And some people even shot videos online to teach people how to wash hands correctly. “ I see a strong will from Chinese people in the fight against the virus,” a foreigner said.
Though the fight is difficult, when we pull together, we can get out of this hard situation successfully. “When the epidemic is over, I’ll go out to breathe the fresh air and get close to the nature.” I believe our Chinese people can learn a lesson from this terrible experience. Also, it may make people rethink life and death.
【1】According to Paragraph One, we can know that the epidemic is________.
A.quick to spreadB.dangerous for animalsC.east to control
【2】During the epidemic, the medical workers________.
A.all came from WuhanB.made their decision easilyC.were very fearless
【3】To fight against the epidemic, which of the following is NOT TRUE about what people did?
A.Doctors and nurses took risks to save people.
B.Workers worked hard to build new houses.
C.Volunteer helped to check passengers’ temperature.
【4】We can learn________from people’s fight against the epidemic.
A.teamwork makes perfectB.every coin has two sides.C.easier said that done
【5】We can infer(推断) that________after the epidemic.
A.people will get away from the nature.
B.People may think seriously about how to live
C.people will take many lessons
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】A
【5】B
【解析】
本文是一篇记叙文。文章介绍了在2020年的新冠病毒中,全体中国人戮力同心,共同抗“疫”,在疫情过后,我们也许会对生命多一些新的思考。
【1】细节理解题。根据“This epidemic spreads… a difficult situation”可知,这个病毒传播得很快,整个国家处于艰难的境地。故选A。
【2】推理判断题。根据“A large number of … save people’s lives.”可知,来自四面八方的医学工作者们,离开家前往武汉拯救人们,可知这些人非常无畏。故选C。
【3】细节理解题。根据“A large number of … save people’s lives.”可知医学工作者们主动前往武汉,是在冒着风险救人,A正确;根据“many workers worked day and night to build hospitals”可知工人们建的是医院,不是住宅,B错误;根据“many people volunteered to check the body temperature for passengers”可知,自愿者自愿帮乘客量体温,C正确。故选B。
【4】细节理解题。根据最后一段“when we pull … situation successfully.”可知,从抗击疫情中我们知道,当我们齐心协力,我们可以成功走出这个艰难的困境;teamwork makes perfect团队合作早就完美;every coin has two sides.每一枚硬币都有两个面,凡事都有两面性;easier said that done说的比做的容易。故选A。
【5】推理判断题。根据“it may make people rethink life and death.”可知,在疫情过后,人们可能会重新思考生命和死亡,所以人们会严肃地思考该如何生活。故选B。