题目内容
【题目】Many children go to the zoo on October 4 to see elephants, monkeys and tigers because that day is World Animal Day.
Now, more children like animals and want to make friends with them. In the zoo, they learn about animal life. They don’t need to go out to show their love of animals. They have pets(宠物)at home.
Mark is a middle school student. He has a black cat. He gives it milk to drink and meat to eat. The cat is his true friend. Jane is also a middle school student. She has two tortoises. They are as big as her hand. Every day, she changes(换)the water for them. She likes to watch them.
【1】October 4 is______.
A. World Water Day B. World Air Day
C. World Animal Day D. World Children Day
【2】Lots of kids like to go to the zoo because they want to______.
A. Play with animals
B. learn how to look after animals
C. learn about animal life
D. play games in the zoo
【3】Mark’s pet may be a______.
A. cat B. dog C. tortoise D. fish
【4】Which of the following is NOT true?
A. More and more children like to make friends with animals these days.
B. Mark’s pet likes to drink milk.
C. Jane likes to look after her pets and watch them.
D. Children must go to the zoo to play with animals.
【5】How big are Jane’s pets?
A. I don’t know. B. As big as her hand.
C. Medium size. D. Very small.
【答案】
【1】 C
【2】 C
【3】 A
【4】 D
【5】 B
【解析】
【1】句意:10月4日是世界动物日。A.世界水日;B.世界空气日;C.世界动物日;D.世界儿童日。根据第一段Many children go to the zoo on October 4 to see elephants, monkeys and tigers because that day is World Animal Day.(10月4日,许多孩子去动物园看大象,猴子和老虎,因为那天是世界动物日。)可知十月四日是世界动物节,故选C。
【2】句意:很多孩子都喜欢去动物园,因为他们想要了解动物的生活。A.和动物一起玩;B.学习如何照顾动物;C.了解动物的生活;D.在动物园里玩游戏。根据第二段children like animals and want to make friends with them.In the zoo,they learn about animal life.(孩子们喜欢动物,想和他们交朋友。在动物园里,他们了解动物的生活)说明许多孩子去动物园,想了解他们的生活,故选C。
【3】句意:马克的宠物可能是一只猫。A.猫;B.狗;C.龟;D.鱼。根据第三段Mark is a middle school student. He has a black cat. He gives it milk to drink and meat to eat. The cat is his true friend.(马克是一名中学生。他有一只黑猫。他给它喝牛奶和吃肉。猫是他真正的朋友),可知猫是他的宠物。故选A。
【4】句意:以下哪项不正确?A.现在越来越多的孩子喜欢和动物交朋友。B.马克的宠物喜欢喝牛奶。C.简喜欢照顾她的宠物并看着它们。D.孩子们必须去动物园和动物玩耍。根据第二段children like animals and want to make friends with them(孩子喜欢动物,想和它们交朋友)得知A项正确。根据第三段He gives it milk to drink and meat to eat(他给它喝牛奶和吃肉)可知B项正确。根据第三段She likes to watch them(她喜欢看他们)可知C项正确。而D项孩子去动物园是为了表达对动物的爱,文中没有提到,故选D。
【5】句意:简的宠物有多大?A.我不知道。B.和她的手一样大。C.中等大小。D.非常小。根据第三段Jane is also a middle school student. She has two tortoises. They are as big as her hand(简也是一名中学生。她有两只乌龟。它们和她一样大)说明她的宠物只有手掌大,故选B。
阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。
【题目】八、作文。根据下列表格提示,写一份自我简介。(10分)
姓名 | 张 伟 | 年龄 | 13 | 班级 | 七年级(30)班 |
爱好 | 踢足球、看书、电脑、英语 | ||||
学校 | 北京阳光中学 | 家庭情况 | 父:教师 母:医生 | ||
住址 | 北京阳光中学 | ||||
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________